Kazakistan’da Çin Zulmünü Anlatan Aktivist Öldürüldü
27 Şubat 2020

Kazakistan’da Çin Zulmünü Anlatan Aktivist Öldürüldü

Haber Nida

Köklü Değişim Medya

Kazakistan’da Çin karşıtı eylemleri ile tanınan ve Doğu Türkistan’da zulüm gören Müslümanların sorunları ile ilgilenen aktivist Dulat Agadil'in ailesi ve arkadaşları, gözaltına alındığı polis merkezinde işkence ile öldürlüdüğünü açıkladı. Kazakistan hükümeti, cürmünü örtbas etmek için otopsi yapılmasına izin vermedi. Kazakistan yönetimi de Çin'den aldığı kredi ve ticari menfaatleri için Doğu Türkistan'daki zulme kulaklarını tıkamıştı.

25 Şubat’ta Kazakistan polisi, çeşitli protestolara katılan sivil aktivist Dulat Agadil’in duruşma öncesi gözaltı merkezinde kalp yetmezliğinden öldüğünü açıkladı.

24 Şubat gecesi Kazakistan Ulusal güvenlikten sivil giyimli yüzleri maskeli 4 kişi, Çin zulmünü kamuoyuna duyuran aktivist Dulat Agadil’i hiçbir gerekçe göstermeden evinden darp ederek götürdü. Hayatında alkol, sigara kullanmayan Agadil’i alkollüydü kalp krizinden öldü dediler ama otopsi dahi yapılamadı. Bu olay da Kazakistan yönetiminin cürmünü sakladığını ortaya koydu.

Agadil’in mahkeme öncesi gözaltı merkezinde öldüğü haberinden sonra, Nur-Sultan’daki düzinelerce aktivist Agadil’in ölümüyle ilgili açıklama talep ederek Kazakistan İçişleri Bakanlığı binasına geldi. Kalp yetmezliğinden öldüğüne inanmadıklarını söylediler. Agadil’i şahsen tanıyan Nazym Serikbekova, “alkol veya sigara içmediğini” söyledi, kalbinden şikayeti yoktu dedi. Konuşmalar sırasında duygusal anlar yaşandı, bazı aktivistler Agadil’in ölümü nedeniyle gözyaşlarını tutamadı.

Çin Zulmü

Komünist Çin yönetimi açık hava cezaevine dönüştürdüğü Doğu Türkistan’da Müslümanlara ibadet etmeyi yasaklıyor. Müslüman ailelerinin kızlarını Çinli erkeklere evlendiriyor. Organlarını çaldığı Müslümanları ailelerine teslim etmemek için cesetlerini yakarak yok ediyor.

Müslümanların evlerine yatılı Çinli memurlar gönderiyor. Toplama kamplarında işkenceye tabi tuttuğu Müslüman ailelerin çocuklarını yetimhanelerde Çinli gibi yetiştirip asimile etmek için eğitim veriyor. Ayrıca kanaat önderlerini, ozanları, alimleri, hafızları ve ileri gelenleri işkenceyle hücrelerde katlediyor.

İslam beldelerinin yöneticileri bu zulmü sürdüren Çin yönetimine ticari ve siyasi çıkarlar için susup alenen destek veriyor ya da bu zulmün olmadığını söyleyip halkını aldatıyor.