Asgari Ücret Kapitalizmin Sömürü Araçlarından Biridir
28 Aralık 2022

Asgari Ücret Kapitalizmin Sömürü Araçlarından Biridir

Köklü Değişim Medya

Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu’nun 27 Aralık 2022 Salı günü gerçekleştirdiği Haftalık Gündem Değerlendirme Toplantısında “2023 yılı için belirlenen asgari ücret” konusu ele alındı. Toplantıda ayrıca “yeni gaz rezervi müjdesi” ile “İslam dünyası Anayasa yargısı konferansı” hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

Toplantıda konuşan Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu Başkanı Mahmut Kar, haftalardır yapılan onca tartışmadan sonra açıklanan rakamın açlık sınırının birazcık üzerine çıktığını ve 14 milyona yakın çalışanın aileleriyle birlikte sefalet ücretine mahkûm edildiğini söyledi. “Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yürütülen çalışmalara “Asgari Ücreti Tespit Tiyatrosu” demenin daha doğru olacağını ifade eden Kar, şunları söyledi: “Hayatında asgari ücretle çalışmanın ne demek olduğunu bilmeyen kişiler bu çalışmaya katılıyorlar. İşçi temsilcileri, işveren temsilcileri ve devleti temsilen bakanlık toplanıyor ve herkes rolünü oynuyor. İşçi temsilcisi son gün göstermelik olarak masayı terk ediyor. İşveren her zaman devletin yanında masada bulunuyor. Çünkü devlet her daim işverenin yani patronun yanında… Bu yıl asgari ücret toplantılarında da farklı bir şey olmadı. Aynı tiyatro, aynı aldatmaca devam etti.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın asgari ücreti açıkladıktan sonra işçileri enflasyona ezdirmediklerini ilişkin sözlerine de değinen Kar, “Elbette Erdoğan’ın bu sözleri gerçeği hiç mi hiç yansıtmıyor. Daha çalışan ilk maaşını almadan gıda, giyim, barınma, ulaşım gibi temel kalemlere art arda zamlar yapıldı. Bu yıl boyunca elektrik ve doğalgaza %200’e yakın zam yapıldı. 2023 yılı vergi ve harç ödemelerine %122 zam yapıldı. Daha bugün yeni trafik cezalarına %112, İstanbul’da toplu taşıma, taksi ve servis ücretlerine %29 oranında zam yapıldı. Bundan sonrada yapılmaya devam edecek. Siz bakmayın Cumhurbaşkanı’nın tehdit içerek açıklamalarına, aç gözlü kapitalist şirketlerin zam furyasına bizzat devlet öncülük ediyor.” İfadelerini kullandı.

Mahmut Kar, konuşmasının sonunda asgari ücrete nasıl bakılması ve adil bir servet paylaşımın nasıl olması gerektiğine dair değerlendirmelerde bulunarak İslam’ın iktisat nizamını hatırlattı ve şöyle konuştu: “Meselenin çözümü asgari ücrete enflasyon oranında zam yapmak değildir. Çünkü zaten sorun kapitalizmin sömürü araçlarından olan asgari ücretin bizatihi kendisidir. Dahası asıl sorun fakirden alıp zengine veren, insana insan olarak bakmayan kapitalist nizamın kendisidir. Dolayısıyla o değişmedikçe işçi kardeşlerimiz hak ettikleri insanca yaşama ulaşamayacaklar ve emeklerinin karşılığını alamayacaklar. Peki çözüm nedir? Çözüm İslam İktisat Nizamıdır. İslam iktisat nizamında asgari ücret diye bir şey yoktur. İşin çeşidine, zorluğuna ve sağlanan faydaya göre işçi ile işveren arasında bir ücret belirlenir. İslam İktisat Nizamı serveti sadece zenginler arasında dolaşan bir meta olmaktan çıkarmıştır. İslam İktisat Nizamı’nın odaklandığı nokta dağıtımdır. Faiz, borsa, tahvil, hisse senedi ve stokçuluğun yasaklanmasıyla üretimin önündeki tüm engelleri kaldırmış ve dağıtımın adil olmasını sağlamıştır. Dolayısıyla İslâm İktisat Nizamı’nda çalışanın hakkı en üst seviyede korunurken sermaye sahipleri kayırılmıyor. İslam İktisat Nizamı ölmeyecek kadar maaş alan ve adeta köleleştirilen işçilerimiz için kurtuluş reçetesidir. İslam İktisat Nizamı kapitalizmin pençelerinden kurtulmak isteyen herkes için, memur için, esnaf için, tüccar için, ev hanımı için, genç ve yaşlı herkes için huzur ve refahın yegâne adresidir. İşte bu nedenle dünya İslâm İktisat Nizamı’na muhtaçtır.”

Konuşmanın tamamını toplantı videomuzdan izleyebilirsiniz.

#YenidenHilafet