Şanlıurfa’da Hizb-ut Tahrir Davasında İki Farklı Karar!
27 Eylül 2021

Şanlıurfa’da Hizb-ut Tahrir Davasında İki Farklı Karar!

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Hilâfet’in kaldırılmasının H. 100. Yıldönümü münasebetiyle Şanlıurfa’da yapılan davet çalışmaları sebebiyle 02 Mart 2021 tarihinde gözaltına alınan “12 İbrahim” hakkında karar verildi.

Hizb-ut Tahrir’in Hilâfet’in kaldırılmasının H. 100. Yılı münasebetiyle tüm dünyada yürüttüğü kampanya kapsamında Şanlıurfalı Müslümanlar tarafından bazı faaliyetler gerçekleştirildi. Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilâfet’i Kurun” konulu Mart sayısı bu vesileyle birçok kesime ulaştırıldı. Emniyet o süreçte durumdan vazife çıkarıp Şanlıurfa dâhil birçok ilde gözaltılar gerçekleştirdi. Bu süreçte Köklü Değişim Dergisi dağıttıkları ve ziyaretler gerçekleştirdikleri için 12 kişi Şanlıurfa Emniyeti tarafından gözaltı kararı çıkartılmış, gözaltına alınan kişiler mahkeme tarafından daha sonra serbest bırakılmışlardı.

Gözaltına alınan Müslümanlardan 6’sı hakkında Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “delil yetersizliği” gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığı yönünde ek karar çıktı. Mustafa Küçük, Mehmet Göçmen, Muhammed Emin Kaya, Murat Kızılgöl, Yunus Sezer ve Ahmet Turan Şinşek hakkında gerek paylaşımlarında gerekse savundukları fikirlerinde cebir ve şiddet unsuruna rastlanmadığı ve dava açılmasına gerek duyulmadığı ifade edildi.

Ancak mahkeme, aynı gerekçe ile gözaltına alınan diğer 6 kişi hakkında kovuşturma kararı verdi ve yargılama başlattı. Mustafa Çelik, Mahmut Ayten, Bekir Hayırlı, Mehmet Yeşil, Muaz Yeşil ve Said Doğan hakkında başlatılan yargılamanın ilk duruşması 13 Aralık tarihinde yapılacak.

Mart ayında Şanlıurfa Emniyeti tarafından Müslümanlara yönelik yapılan haksız gözaltı ve muameleler kamuoyunda tepkiyle karşılanmış ve Müslümanların kendi yönetim biçimi olan Hilâfet’i savunmalarının suç olmadığı dile getirilmişti. Sosyal medya platformlarında açılan etiketlere destek yağmıştı.

Sanık avukatlarından Avukat Mustafa Kocamanbaş mahkemenin verdiği bu kararı şu şekilde değerlendirdi: “Mart ayında Şanlıurfa'da Hizbut Tahrir adına faaliyette bulunmak suçlaması ile gözaltına alınan 12 kişiden 6sı hakkında Şanlıurfa Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştır. Objektif bir yargılama sonrası müvekillerin beraat edeceğine inancım tam.”

Yine sanık avukatlarından Avukat Salih Bağış ise karar hakkında şu ifadeleri dile getirdi: “Bu verilen karar hukuk adına mutluluk verici bir karar olmakla birlikte eksik bir karardır. Hizb-ut Tahrir sadece söylemleriyle değil faaliyetleri ile de cebir ve şiddete karşıdır. Hukukun işletilmesi adına mahkûmiyet kararlarının da bu minvalde değerlendirilmesi ve yeniden yargılamaların hızlandırılması gerekmektedir. Bilinmelidir ki; geciken adalet, adalet değildir!”

___

#HilafetiKurun