Hizb-ut Tahrir Endonezya'da 2007 yılında Hilafet'in kaldırılışının 83. yıl dönümünde yüz bin kişilik Cakarta stadında Hilafet konferansı ile muhteşem bir hatırlatma yapmıştı Müslümanlara. Uluslararası ajanslar ve Gazeteler bu muhteşem konferansı haber yaptıklarında şaşkınlık yaşıyorlardı.
2009 yılında ise Hilafet'i bu kez alimlerin sesi ve imzası ile hatırlattı. Hizb-ut Tahrir'in Endonezya'da gerçekleştirdiği Uluslararası Ulema Konferansında 2000 alim Hilafet'in farziyetini ortaya koyan deklarasyona imza attılar. Yine 2012'de sadece bayanlara yönelik yapılan ve Kapitalizmde kadınlarının halinin konu edinildiği Uluslararası bir konferansa daha imza atıldı.
2013 Mayıs ve Haziran ayında Endonezya'nın tam 31 ayrı şehrinde her birine on binlerce Müslüman'ın katıldığı konferanslar yapılmıştı. Son konferans 120 bin Müslüman'ın katılımı ile yine Cakarta stadında gerçekleşmişti. Allah Subhanehu Ve Teala'ya sonsuz şükürler olsun. Bu hayırlı konferansta bulunmayı nasip ettiği için...
Hizb-ut Tahrir Endonezya 14-15 Aralık tarihlerinde yine yeni ve çok farklı bir konferans gerçekleştirdi.
Uluslararası Entelektüeller (Aydınlar) Konferansı.
İşte Ayağının tozu ile konferansın hemen bitiminde kısa bir Umre ziyaretinden sonra seyahat için İstanbul'a gelen Hizb-ut Tahrir Endonezya Resmi Sözcüsü M. İsmail Yusanto ile Cakarta'ya dönmeden önce Endonezyayı ve Uluslararası Entelektüeller konferansını konuştuk.
Uluslararası Entelektüeller (Aydınlar) Konferansı'nın duyurusunu gördüğümde şaşırmıştım. Bu sebeple ilk olarak İsmail Yusanto'ya Hizb-ut Tahrir'in Endonezya'da böyle bir konferansı tertip etme amacının kasıtlarının ne olduğunu sordum.
Böyle bir konferansı tertip etmelerini üç ana gaye ile açıkladı ve bu gayeleri aynen şöyle sıraladı Sayın Yusanto...
1: Biz Müslüman Entelektüellerin Dünyanın ve İnsanlığın içinde bulunduğu, iktisadi, sosyal, siyasi vb. sorunların çözümlerini ortaya koyabileceklerine inanıyoruz. Bu sebeple böyle bir konferansta bu sorunları ve çözümlerini Müslüman entelektüellerin dili ile ortaya koymak istedik.
2: Müslüman Entelektüeller arasında bir bağ ve ilişkinin kurulmasını sağlamak istedik. Ve bununla birlikte entelektüeller içinde siyasal vizyonlar oluşturmak istedik.
3: İslami Hilafet fikrinin Entelektüeller aracılığı ile canlanıp güçlenmesini amaçladık.
İki gün süren konferansta sunum yapmak için tam 200 tebliğci hazırlık yapmış. Bunların içinden 90 tebliğci sunumlarını bu konferansta aktif olarak sunmuşlar. Endonezya, Avustralya, Avusturya, Tanzanya, Malezya, İngiltere ve Lübnan'dan Üniversitelerden, İslami araştırma merkezlerinden, Sivil Toplum Kuruluşlarından ve cemaat önderlerinden bir çok aydın katılmış bu konferansa...
Tebliğcilerin sunumlarının hangi konular üzerinde yoğunlaştığını sorduğumda İsmail Yusanto 7 ana başlık altında sunumların gerçekleştiğini söyledi ve gerçekten çok önemli bu başlıkları şöyle sıraladı:
1: Küresel ekonomik ve siyasal değişim
2: Hükümet (Devlet) ve iyi yönetim
3: Eğitim ve aile
4: Çevre ve doğal kaynaklar yönetimi
5: Ekonomi ve Fakirlik
6: Sağlık
7: Sosyal Problemler
Hizb-ut Tahrir Endonezya Resmi Sözcüsü İsmail Yusanto bu konferansta, Müslüman aydınların siyasi meselelere yakın olmalarının gerekliliğinin sıkça işlendiğini söyledi. Toplumun içinde onların dertleri ile dertlenen birer Müslüman aydın olmalarının gerekliliğinin çokça hatırlatıldığını ifade etti. Yine konferansta seküler toplumdan İslami topluma geçiş için aydınların çok çalışmalarının gerekliliği hatırlatılmış.
İsmail Yusanto "Kapitalizmin Sonu Ve Hilafet Yönetiminde İslam Medeniyeti Vizyonu" ana başlığında gerçekleştirilen bu konferans hakkında şu genel ifadeyi kullanıyor: "Hilafet İçin Entelektüel Uyanışın Manası İşte Budur"
90 ayrı tebliğci entelektüelin sunumlarında birbirine zıt, tutarsız ve muhalif bakışlar oldu mu diye sorduğumda çok ilginç bir cevap aldım.
Hizb-ut Tahrir bu konferans için konularında uzman Prof. ve Dr. olan 7 kişilik bir heyet oluşturmuş ve bu heyet tüm tebliğcilerin sunumlarını önceden incelemiş. İlginç olan bu heyetin yaptığı incelemeler sonrası sunumlarda düzenlenmesini veya değiştirilmesini teklif ettikleri bölümlere bu 90 tebliğci den hiç itiraz gelmemiş.
Katılımcılar ve dinleyiciler açısından çok hayırlı bir konferans olduğunu, medyanın da hem gazetelerde hem de televizyonlarda konferansı haber yaptığını söyleyen İsmail Yusanto'ya Hizb-ut Tahrir Endonezya bir sonraki konferansı hangi konuda ve ne zaman yapacak diye sordum.
Gülümseyerek şu cevabı verdi: İnanın hiç bilemiyorum. Belki ben yarın Endonezya'ya vardığımda bir konferans yapma kararı alınmış da olunabilir. Daha bir kaç gün önce 21 Aralık Cumartesi günü toplamda 30 bin bayanın katılımı ile bir çok şehirde "Uluslararası Anne" başlıklı konferanslar yapıldı. İnşaallah bu tüm konferanslar Hilafet Devletinin kurulmasına vesile olur.
Sohbetin sonunda İsmail Yusanto'da bir soru sordu: Endonezya'da Müslümanlardan genel bir kesim Erdoğan ve Ak Parti'nin İslam Devletini ve Şeriatı getireceğine inanıyorlar. Ancak son günlerde Türkiye'de Ak Parti ile Nur Cemaati arasında çok karışıklıklar var. Nedir bu kavganın sebebi?
İslam için verilen bir kavga değil, Menfaat için Menfaat Üstaz diyebildik...