ABD'nin Çıkar Savaşını Yürüten Zelenskiy, Washington'da Törenlerle Ağırlandı
22 Aralık 2022

ABD'nin Çıkar Savaşını Yürüten Zelenskiy, Washington'da Törenlerle Ağırlandı

Köklü Değişim Medya

Ukrayna’da kurduğu tuzakla Rusya’yı açmaza düşüren kapitalizmin lokomotifi ABD, Zelenskiy ile buluşmasında milyarlarca dolarlık maddi ve silah desteği ile bölgedeki gerilimi tırmandırmaya devam ediyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Washington ziyareti kapsamında ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada, ülkesine yapılan finansal destekler için müteşekkir olduğunu belirtip, “Paranız bağış değil. Küresel güvenlik ve demokrasiye yönelik yapılmış bir yatırım” mesajını verdi.

Bir şova dönüştürülen ve kahraman edasında ağırlanan Zelenskiy, Kongre’de konuşmak için kürsüye çıkmadan önce dakikalar boyunca ayakta alkışlandı ve konuşması da sık sık alkışlarla bölündü.

Şubat ayında başlayan savaş sonrası ilk defa yurt dışına çıkan Zelenskiy, Kongre’deki konuşması öncesinde ABD Başkanı Joe Biden’la Beyaz Saray’da bir araya geldi. Buradaki görüşmede Biden’a destekleri için teşekkür etti ve bir askeri madalya takdim etti.

Oval Ofis’teki görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Savaş ne kadar sürerse sürsün Ukrayna’ya desteklerine devam edeceklerini söyleyen Biden, Zelenskiy’e “Asla yalnız kalmayacaksınız” ifadeleriyle duygusal bir konuşma yaptı. Ukrayna’da sürdürülen savaş, her ne kadar Rusya ile Ukrayna arasında cereyan etse de aslında ABD ve arkasına aldığı Batı’nın savaşı olduğu biliniyor. Bu nedenle aslında Biden kendi savaşına askeri ve siyasi destek veriyor. Batı kontrolündeki egemen nizam kapitalizmin lokomotifi ABD, bu statükonun bekası için Çin’i çevreleme siyaseti güderken Rusya’yı da Ukrayna’da açmaza düşürüp diz çöktürene kadar savaşı ne olursa olsun sürdürmek için adımlar atıyor.

Gerek Demokratların gerekse de Cumhuriyetçilerin, Rusya’yı durdurmanın ne kadar önemli olduğunu kanıksadığını sözlerine ekleyen Biden, “Amerikan halkı, egemenlik ve toprak bütünlüğüne yapılan saldırılara sessiz kalmamız halinde, dünyanın daha kötü sonuçlarla karşı karşıya kalacağını çok iyi biliyor” açıklamasında bulundu.

Beyaz Saray, Zelenskiy'nin Washington ziyareti öncesinde, Ukrayna'ya yaklaşık 2 milyar dolarlık yeni bir askeri yardımda bulunacağını duyurmuştu.

Yardım paketine, Rus hava saldırılarına karşı yeni bir Patriot hava savunma füze sistemi de dahil edildi. Patriot füzeleri için teşekkür eden Zelenskiy, bunun savunma sistemleri için kritik rol oynayacağını ifade etti. Bu füzelerin yardımıyla zaten felç olan Rus hava kuvvetlerinin İHA ve SİHA saldırılarının da önleneceği düşünülüyor.

Zelenskiy, Rusya’nın ülkesine yaşattığı acılar ve kendilerine dayatılan savaş sürerken Kremlin’le “adil bir barışın” olamayacağını da ifade ederek, ABD’nin siyaseti paralelinde bir açıklamada bulunmuş oldu.

Biden ise özgür, bağımsız ve müreffeh bir Ukrayna için mevkidaşı ile aynı bakış açısına sahip olduğunu ileri sürdü ve “İkimiz de savaşın sonlanmasını istiyoruz. Putin biraz onurlu olsaydı ve sadece çekilin deseydi, savaş bugün bitebilirdi” diyerek Kremlin’i aşağıladı.

ABD Başkanı, Ukrayna liderinin Rusya ile barış aramaya hazır olduğunda, bunun savaş alanında sahip olacağı güçlü konumla yapacağını belirterek Şubat ayından beri süren savaş için stratejisini ortaya koymuş oldu. Burada her ne kadar Biden Ukrayna’yı ileri sürerek bir mesaj verse de masada asıl müzakere yapacak tarafların Rusya ve ABD olduğu görülebiliyor.

Ukrayna’ya 40 Milyar Dolar Ekstra Fon

Askerini sahaya sürmeden sürdürdüğü savaşta ABD, şu anda Ukrayna'ya 2023'e kadar 40 milyar dolardan fazla ekstra fon sağlayacak bir yasa tasarısını geçirmek için çalışmalar sürdürüyor.

Zelenskiy, Ukrayna için aylık savunma maliyetinin yaklaşık 5 milyar dolar olduğunu açıklayarak para yardımını resmen istemişti.

Kremlin’den Açıklama: “Çatışmanın Derinleşmesine Yol Açar”

Kremlin, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin Washington ziyaretinin iyi bir sonuç doğurmayacağı ve Rusya’nın Kiev ile barış görüşmelerine başlama imkanı görmediği açıkladı.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Batı’dan Ukrayna’ya silah tedariğinin çatışmanın derinleşmesine yol açacağını ve Ukrayna’yı daha zor durumda bırakacağını söyleyerek, Kiev’i uyardı.

Peskov şöyle devam etti: "Silah arzı devam ediyor ve sağlanan silahlar çeşitleniyor. Bütün bunlar, elbette, çatışmanın şiddetlenmesine yol açar. Bu Ukrayna için pek iyiye işaret değil"

ABD’nin Rusya’yı Büyük Ülkeler Listesinden Çıkarma Stratejisi

NATO ve kapitalist demokrasinin lokomotifi ABD, dünyaya hükmeden Batı egemenliğindeki kapitalist dünya düzeninin bekası için Rusya’yı tahrik ederek başlattığı Ukrayna’daki savaşı hedefine ulaşıncaya kadar sürdürmeyi planlıyor. Rusya her ne kadar müzakere için hazır olduğunu ifade etse de Biden, açıklamasında Kremlin’i aşağılayarak Ukrayna’dan askerini çekmeden masaya oturmayacaklarını açıklayıp, ön şart ileri sürüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Batı’nın en modern nükleer güce sahip Rusya’yı "hiçbir şekilde var olma hakkı olmayan ikinci sınıf bir ülke" olarak gördüğünü ifade ederek ABD’nin stratejisinin farkında olduğunu beyan etmişti.

Hizb-ut Tahrir, yaklaşık 2 ay önce bu sürece dair “Rusya’nın Ukrayna’daki Savaşının Yansımaları” başlıklı siyasi analizinde şu ifadelere yer vermişti:

“Rusya’nın ilhaktan geri adım atması meselesine gelince, bu, Rusya’nın uluslararası arenadan silinmesi ve etkisinin sona erdiği anlamına gelir. Bu, Rus liderliğine çok ağır gelir. Bu yüzden Rusya’nın, bu dört bölgede yani ilhak referandumlarının düzenlendiği bölgelerin sınırlarında durması bekleniyor.

Belki Kharkov’da kaybettiği bölgeleri geri almak için biraz ileriye gidebilir. Rusya Devlet Başkanı, halkı önünde ‘güçlü’ görünüyor. 2014’te Kırım’ı ilhak ettikten sonra Rusya’ya yeni toprak kazanımları sağladı. Eğer bu gerçekleşirse, Ukrayna’yı kısa sürede yutmakla tehdit eden süper güç görüntüsündeki bir ülke için küçük bir hedef olur. Ama öte yandan Amerika ve Batılı ülkeler, Rusya’nın işgal ettiği bu bölgelerin kurtarılması için Ukrayna’yı cesaretlendiriyorlar ve ordusunu destekliyorlar.

Batının Ukrayna’ya artan askeri desteği ile Rusya’nın kısmı seferberliği arasında kalan Ukrayna savaşı, büyük ihtimalle yoğun çatışmalara sahne olacak ve daha uzun sürecektir. Rusya’nın, nükleer silah kullanımı dışında savaşı kazanma garantisi zayıflarken, Ukrayna’daki savaş, daha fazla uluslararası tehlikelere açık hale gelecektir... Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya’nın müzakereleri reddetmediğini hatırlatsa da, Amerika ve özellikle İngiltere, Ukrayna’yı Rusya’nın büyük ülkeler listesinden çıkarıldığı arena haline getirme niyetindeler. Bu iradeler çatışması arasında Ukrayna sahası, işleri alt üste edebilecek sürprizlere gebedir.”

ABD’nin, Rusya’yı BMGK’dan çıkarmak için de attığı adım da ‘ABD’nin Rusya’yı büyük ülkeler listesinden çıkarma stratejisi’ ile paralel bir gelişme olarak dikkat çekiyor. ABD, Rus liderliğini sürekli tahrik edip, yaptırımlarla sıkıştırarak hedefine ulaşmaya çalışırken dünyayı da gıda ve enerji krizine sürüklüyor. Bugün uzak bir ihtimal olarak gürülse de nükleer silahların kullanılacağı bir savaş tehdidi de liderlerin dilinden düşmüyor.

Son olarak Biden’ın, Zelenskiy’nin Washington ziyareti sırasında yaptığı “Ukrayna lideri, Rusya ile barış aramaya hazır olduğunda, bunun savaş alanında sahip olacağı güçlü konumla yapacak” açıklaması savaşın gidişatına ışık tutuyor. ABD, dünyayı kaosa sürüklese de egemenlik ve çıkar savaşını Rusya diz çökene kadar sürdüreceğini her fırsatta ifade ediyor. Doğu ve Batı'nın iki sömürgeci gücü ABD ve Rusya, sahada karşı karşıya gelmek yerine şimdilik bilek güreşini Rusya-Ukrayna savaşı üzerinden yürütüyor.