6 Hizb-ut Tahrir Üyesine Beraat Kararı
11 Mart 2022

6 Hizb-ut Tahrir Üyesine Beraat Kararı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın Hizb-ut Tahrir'in "terör örgütü" olmadığına yönelik mütaalası doğrultusunda 6 kişi hakkında beraat kararı verdi.

Hilâfet’in kaldırılmasının H. 100.yıldönümü münasebetiyle Şanlıurfa’da yapılan davet çalışmaları sebebiyle 02 Mart 2021 tarihinde gözaltına alınan “12 İbrahim”den 6’sı beraat ederken, 6’sı hakkında ise dava açılmıştı.

09 Mart 2022 tarihinde yapılan duruşmada savcılık mütalaasını verdi. Mütalada, “Her ne kadar sanıklar hakkında silahlı terör örgütüne üye olma suçundan kamu davası açılmış ise de Hizb-ut Tahrir'in silahlı terör örgütü olup olmadığı yönünde bir tespitin bulunmadığı, bu örgütün tüzüğünde ve sözcülerinin açıklamaları ile açıkça cebir ve şiddeti dışlamış olması nedeniyle TCY’nin 220, 309, 314, 315, 316 maddeleri bağlamında olmadığı” ifadeleri yer aldı.

Ardından Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Mustafa Çelik, Mahmut Ayten, Bekir Hayırlı, Mehmet Yeşil, Muaz Yeşil ve Said Doğan hakkında beraat kararını açıkladı.

Dünya çapında cebir ve şiddete bulaşmadan fikri ve siyasi çalışma yürüten Hizb-ut Tahrir, kolluk kuvvetleri ve bazı alt mahkemeler tarafından zulme maruz bırakılıyor ve toplumla kaynaşmasının önüne geçmek için uyduruk gözaltı ve tutuklama kararları veriliyor.

Anayasa Mahkemesi’nin defalarca terör örgütü olmadığına dair hak ihlali kararlarına rağmen bazı yerel mahkemeler tarafından bu zulüm ısrarla sürdürülüyor.

Ne Olmuştu?

Hizb-ut Tahrir’in Hilâfet’in kaldırılmasının H. 100. Yılı münasebetiyle tüm dünyada yürüttüğü kampanya kapsamında Şanlıurfalı Müslümanlar tarafından bazı faaliyetler gerçekleştirildi. Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilâfet’i Kurun” konulu Mart 2021 sayısı bu vesileyle birçok kesime ulaştırıldı. Emniyet o süreçte durumdan vazife çıkarıp Şanlıurfa dâhil birçok ilde gözaltılar gerçekleştirdi. Bu süreçte Köklü Değişim Dergisi dağıttıkları ve ziyaretler gerçekleştirdikleri için 12 kişi Şanlıurfa Emniyeti tarafından gözaltı kararı çıkartılmış, gözaltına alınan kişiler mahkeme tarafından daha sonra serbest bırakılmışlardı.

Gözaltına alınan Müslümanlardan 6’sı hakkında Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “delil yetersizliği” gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığı yönünde ek karar çıktı. Mustafa Küçük, Mehmet Göçmen, Muhammed Emin Kaya, Murat Kızılgöl, Yunus Sezer ve Ahmet Turan Şinşek hakkında gerek paylaşımlarında gerekse savundukları fikirlerinde cebir ve şiddet unsuruna rastlanmadığı ve dava açılmasına gerek duyulmadığı ifade edilmişti.

Ancak mahkeme, aynı gerekçe ile gözaltına alınan diğer 6 kişi hakkında kovuşturma kararı verdi ve yargılama başlattı. Mustafa Çelik, Mahmut Ayten, Bekir Hayırlı, Mehmet Yeşil, Muaz Yeşil ve Said Doğan hakkında başlatılan yargılamanın ilk duruşması 13 Aralık 2021 tarihinde yapılmıştı.

Mart ayında Şanlıurfa Emniyeti tarafından Müslümanlara yönelik yapılan haksız gözaltı ve muameleler kamuoyunda tepkiyle karşılanmış ve Müslümanların kendi yönetim biçimi olan Hilâfet’i savunmalarının suç olmadığı dile getirilmişti. Sosyal medya platformlarında açılan etiketlere destek yağmıştı.

Sanık avukatlarından Mustafa Kocamanbaş, “Mart ayında Şanlıurfa'da Hizb-ut Tahrir adına faaliyette bulunmak suçlaması ile gözaltına alınan 12 kişiden 6’sı hakkında Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştır. Objektif bir yargılama sonrası müvekkillerin beraat edeceğine inancım tam” açıklamasında bulunmuştu.

9 Mart 2022’deki karar duruşmasında, savcının verdiği mütalaaya uygun olarak mahkeme heyeti 6 Hizb-ut Tahrir üyesi hakkında beraat kararı verdi.