Suudi Muhalefet Londra’da Toplandı
11 Aralık 2018

Suudi Muhalefet Londra’da Toplandı

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

İkinci Suudi diaspora konferansında konuşan konuşmacılar, Suudi gazetecisi Cemal Kaşıkçı’nın Ekim ayında İstanbul'daki Suudi Arabistan konsolosluğundaki ölümünün ardından, prensin sert politikalarına karşı birleşik bir cephe için doğru zaman olduğunu söyledi.

Arap Yarımadası'na odaklanan bir tartışma merkezi olan Diwan London ve Suudi İnsan Hakları Örgütü ALQST tarafından düzenlenen konferans, ABD, Kanada, Avustralya, Almanya, İsviçre ve diğer yerlerden aktivistlerin katılımıyla gerçekleşti.

Hapisteki Salman el-Odah'un oğlu dahil olmak üzere pek çok eylemci, görüntülü görüşme yoluyla koordineli olarak toplanmaya değindi.

Suudi savcısı, gizli bir dava dolayısıyla Eylül ayında Salman el-Odah için ölüm cezası istedi.
ALQST başkanı Yahya Assiri, muhalifler, toplantıların Suudi hükümeti tarafından tutuklanan, işkence gören ve varlıklarından sıyrılan eleştirmenlere yönelik yaygın baskılara karşı koordine halinde ve birlikte bir cephe oluşturmak için bu konferansın önemli bir adım olduğunu söyledi.

LSE Orta Doğu Merkezi'nde profesör olan Madawi el-Rasheed de birleşme ihtiyacının altını çizdi.
"Bu konferans başlangıçtır" dedi. "Neden Suudi muhaliflerinin bir araya gelmediğini soruyorum? Ama muhalefeti birleştirmek hepimizin katılıdığı anlamına gelmiyor ... Farklı seslerimiz var ve hepsinin duyulması gerekiyor" dedi.