Devrimin 12. Yılında Suriye Halkının Hedefi Değişmedi: “Rejimin Düşmesini İstiyoruz”
16 Mart 2023

Devrimin 12. Yılında Suriye Halkının Hedefi Değişmedi: “Rejimin Düşmesini İstiyoruz”

Köklü Değişim Medya

ABD’nin kontrolünde Astana ve Cenevre’de kurulan komplolara rağmen Suriye Devrimi 12. Yılına girmesi nedeni ile dün düzenlenen gösterilerde Suriye halkı, meydanlara çıkıp “Halk rejimin yıkılmasını istiyor” sloganı ile devrimin başından bu yana hedefinden şaşmadığını ortaya koydu.

Suriye'de 15 Mart 2011'de başlayan katil rejim karşıtı ayaklanmaların üzerinden 12 yıl geçti.

İç savaşın yıl dönümünde Suriye'nin kuzeybatısındaki şehir ve kasabalarında halk düzenlediği gösterilerde rejimi protesto etti.

Halep'e bağlı El-Bab ilçesinde toplanan yüzlerce Suriyeli, rejim karşıtı gösteride, "Suriye bizim, Esad'ın değil", "Yaşasın Suriye", "Beşar Esad gidecek" şeklinde sloganlar attı.

Gösterilere katılanlarlar, "Buraya taleplerimizde kararlı olduğumuzu tüm dünyaya göstermek için geldik" ifadelerini basınla paylaştılar.

Rejim tarafından zorla yerlerinden edilenlerin evlerine geri dönmesini istediklerini ifade eden gösterici Abu Muhammed, "Rejim düşene kadar meydanlarda kalacağız" diyerek kararlılıklarını beyan etti.

Gösterilere katılan Muhammed Al-Said ise, 2011'de başlayan rejim karşıtı harekete devam edeceklerini dünyaya göstermek için meydanlara çıktıklarını ifade etti.

Suriye Devrimi, 15 Mart 2011 tarihinde Dera’da çocukların duvarlara yazdıkları “Sıra sende doktor” sloganına, Suriye muhaberatının sert karşılık vermesi sonucu barışçıl protesto gösterileri ile başladı. Çocukların işkence görmüş cesetleri ailelerine teslim edilirken, Dera’da başlayan gösteriler tüm ülkeye yayılmıştı.

Astana süreci ile temeli atılan Cenevre görüşmelerinde bugün BM’nin 2254 sayılı kararı çerçevesinde hareket ediliyor. ABD’nin desteklediği BM kararı ile kimyasal silahlar ve varil bombalarıyla çocuk, kadın, yaşlı, genç bir milyona yakın Müslümanı katleden, milyonlarcasını sakat bırakıp, yaşanan zulüm ve saldırılar sonucu 10 milyona yakın Müslümanı evlerini terk etmek zorunda bırakan katil Esed rejimine masada meşruiyet kazandırılmaya ve yeniden mazlum halka dayatılmaya çalışılıyor.

Suriye devriminin yıldönümü olan 15 Mart tarihinde yani bugün Türkiye, Moskova’da Suriye halkının katilleri ile aynı masada oturuyor. Esed ile “normalleşme” sürecini yürüten Ankara, adım adım katil rejime meşruiyet kazandırmaya çabalarken düğmeye basılmış gibi ABD’nin müttefiki Arap rejimleri de bu ihanete koşar adım ilerliyor.

Suriye'de halk isteklerini açıkça ortaya koyarken bugünlerde Esed rejimi Moskova'da ağırlanıyor. BM'nin 2254 sayılı kararı doğrultusunda katil rejime meşruiyet kazandırılmaya çalışılıyor. Bugünlerde Ankara, Suriye halkının katilleri Rusya, İran ve Esed rejimi ile Moskova'da aynı masada oturuyor.