Sınırdaki Çatışmalar Üzerine Ermenistan, Rusya’dan Yardım İstedi
13 Eylül 2022

Sınırdaki Çatışmalar Üzerine Ermenistan, Rusya’dan Yardım İstedi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki çatışmaların şiddetlenmesi üzerine Erivan yönetimi, Rusya’dan resmen yardım istedi.

Azerbaycan-Ermenistan sınırında dün gece başlayan yoğun çatışmalarda askeri kayıpların olduğu haberleri ajanslara ulaştı. Çatışmaların başlaması üzerine Ermenistan Başbakanı, Rusya ve Fransa liderleri ile telefon görüşmesi yaptı. ABD ise yaptığı açıklamada çatışmaların durdurulması için çağrı yaptı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı, gece yarısı Azeri ordusunun Goris, Sotk ve Jermuk kentleri yönündeki askeri pozisyonlarını yoğun ateş altına aldığını ileri sürdü.

Erivan yönetimi sabah yaptığı son açıklamada ise Azeri tarafının insansız hava araçları da kullandığı ve ağır topçu ateşi ile sürekli ilerlemeye çalıştığını iddia etti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise Ermenistan ordusunun akşam sınırın Daşkesen, Kelbecer ve Laçın istikametlerinde geniş kapsamlı provokatif eylemlerde bulunduğunu açıkladı.

Açıklamada ayrıca Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin Azerbaycan ordusunun mevzileri arasındaki arazilere ve yollara mayın döşediği detayı da yer aldı.

Çatışmalarda Ermenistan tarafının ağır kayıplar verdiği rapor ediliyor.

Çavuşoğlu: “Ermenistan Artık Tahrikleri Bırakmalı”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azeri mevkidaşı Ceyhun Bayramov ile Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki çatışmalara ilişkin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Twitter hesabından açıklamada bulunan Çavuşoğlu, mevkidaşı Bayramov ile Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki ‘Ermeni provokasyonlarını’ ele aldıklarını beyan etti.

Çavuşoğlu, "Ermenistan artık tahrikleri bırakmalı. Azerbaycan'la vardıkları uzlaşı çerçevesinde barış müzakerelerine ve iş birliğine odaklanmalı" uyarısında bulundu.

Putin ve Macron, Telefonda Görüştü

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, çatışmaların şiddetlenmesi üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile acil bir telefonda görüşmesi yaptı.

Macron, gerginliğin tırmanmasının kabul edilemez olduğunu ifade edip, sükunet çağrısında bulundu.

Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de telefonda görüştükten sonra geç saatlerde Güvenlik Konseyi'ni topladı.

Ermenistan Rusya'dan Resmen Yardım İstedi

Güvenlik Konseyi toplantısının ardından Ermenistan'ın Rusya'dan 'Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Antlaşması'nın hükümlerinin uygulanması için Moskova'dan yardım talep etme kararı aldığını kamuoyuna duyurdu.

Toplantıda ayrıca Kollektif Güvenlik Antlaşması Teşkilat'ına da çağrı yapılacağı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne de durumun aktarılacağı beyan edildi.

ABD: “Çatışmaya Son Verin”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çatışmaların derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Blinken, “ABD, Ermenistan'daki yerleşim yerlerine ve sivil altyapıya yönelik bildirilen saldırılar da dahil olmak üzere, Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki çatışma haberlerinden derin endişe duymaktadır. Uzun zamandır açıkça belirttiğimiz gibi, bu sorunun askeri bir çözümü olamaz. Her türlü askeri çatışmaya derhal son verilmesi çağrısında bulunuyoruz” açıklamasında bulundu.

ABD, bir süredir Azerbaycan üzerinden Rusya’nın sınır karakolu Ermenistan’a havuç-sopa siyaseti uyguluyor. Rusya’nın Ukrayna açmazına düşmesi üzerine Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmaların yeniden alevlendiği gözlemleniyor. Washington’ın uzun süredir siyasi olarak Erivan’la yakınlaşma ve sızma girişimleri olduğu siyasi analizlerde yer alıyor.