Rusya, Tutunamadığı Herson’dan Geri Çekiliyor
10 Kasım 2022

Rusya, Tutunamadığı Herson’dan Geri Çekiliyor

Köklü Değişim Medya

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus ordusunun Ukrayna'nın güneyindeki stratejik Herson kentinden çıkması talimatını verdi. Referandum sonrası ilhak edilen Herson bölgesinde bulunan Rus askerleri Dinyeper Nehri'nin doğusuna çekilecek.

Geri çekilme talimatı, Ukrayna'daki Rus güçlerin komutanı Sergey Surovikin Herson kentine ve nehrin batı kıyılarındaki diğer alanlara sevkiyatın yapılmasının imkansız olduğunu belirtmesi üzerine geldi.

Rus birliklerin bölgeden çekilmesini öneren Putin'in Ukrayna'daki orduların komutanı olarak atadığı General Surovikin, “Askerlerimizin hayatını ve birliklerimizin savaşma kapasitesini kurtaracağız. Onları sağdaki (Dinyeper nehrinin batısı) kıyıda tutmak anlamsız. Bazıları başka cephelerde kullanılabilir” açıklamasında bulundu.

Bu manevranın bir taktik geri çekilme olabileceği de olasılıklar arasında yer alıyor.

Savunma Bakanı Şoygu da birliklerin geri çekilmesi teklifini kabul ettiğini belirtti ve birliklerin nehrin karşı kıyısına geçirilmesi için gerekli bütün önlemlerin alınması ve doğu kıyısında savunma kurulması emri verdi.

ABD liderliğindeki Batı’nın tahrikleri sonrası Rusya'nın Ukrayna'da sekiz aydır sürdürdüğü savaşta ele geçirdiği tek bölge başkentinden geri çekilme kararı Rusya için büyük başarısızlık olarak nitelendiriliyor. Herson bölgesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in düzenlediği referandumlar sonucunda ilhak ettiği ve Rus askeri kanunlarına tabi hale getirdiği dört bölgeden biri.

Yetkililer ve askeri uzmanlar Herson için yapılacak bir savaşın, Ukrayna'nın güneydeki hakimiyeti yeniden ele geçirmesi açısından kaderini belirleyecek önemde olduğu görüşünü dile getiriyordu. Rus ordusunun, Herson'dan kaydıracağı birliklerle Luhansk, Donetsk ve Zaparijya'da elinde tuttuğu toprakları güvence altında tutmak için kullanacağı düşünülüyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy hafta başında yaptığı açıklamada işgal altındaki bütün toprakların geri verilmesinin Rusya ile barış görüşmelerinin koşulu olduğunu yineledi. Kremlin ise Eylül ayında yapılan ve uluslararası camiada tanınmayan referandumlar sonucunda ilhak ettiği bölgeler ile 2014 yılında ele geçirerek ilhak ettiği Kırım'ı geri vermeyi şiddetle reddediyor.

ABD’nin Çıkardığı Kaos Sürüyor

Rusya’yı Ukrayna’da bir çıkmaza sürükleyen ABD, arkasına aldığı NATO ile Rusya’yı büyük devletler liginden düşürmek ve hedef tahtasına koyduğu Çin ile arasındaki bağları koparmak için sadece bölgeyi değil tüm dünyayı krize sürüklüyor. Gıda ve enerji krizleri derinleşirken ABD, egemenliği altında bulunan dünya düzenini elinde tutmak, Çin ve Rusya’yı boyun eğdirmek için kan akıtmaktan çekinmiyor. Rusya’yı Ukrayna ile tuzağa düşüren ABD, Çin’i de Tayvan ile tuzağa çekmek için tahriklerine devam ediyor. Doğu ve Batı'nın iki vahşi kutbunun egemenlik ve çıkar savaşları, ülkeleri kaos, yıkım ve sefalete sürüklüyor.