Rubio-Lavrov Görüşmesi: “Çatışmalara Barışçıl Çözüm Aranacak”
10 Temmuz 2025

Rubio-Lavrov Görüşmesi: “Çatışmalara Barışçıl Çözüm Aranacak”

Köklü Değişim Medya

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında bir araya gelen Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD'li mevkidaşı Marco Rubio, çatışmalara barışçıl çözümler arama hususunda mutabık kaldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Lavrov ve Rubio, 3 Temmuz'daki son telefon görüşmesinde de olmak üzere Rusya ve ABD liderlerinin vardıkları anlaşmalar uyarınca ikili gündemdeki ve dünyadaki tüm konular hakkında kapsamlı bir görüş alışverişi yaptı.

Görüşme Rusya’nın, Ukrayna’yı ağır bir şekilde bombaladığı ve ABD Başkanı Donald Trump’ın, Rusya lideri Vlademir Putin ile anlaşma sağlamadığını açıklamasının hemen ardından gelmesi dikkat çekiyor.

Ukrayna, İran, Suriye'deki durumla birlikte diğer uluslararası sorunları istişare eden Lavrov ve Rubio'nun görüşmesiyle ilgili "Çatışmalara barışçıl çözümler bulma, Rus-Amerikan ekonomik ve insani iş birliğini yeniden tesis etme ve iki ülke toplumları arasında, özellikle doğrudan hava trafiğinin yeniden başlatılmasıyla kolaylaştırılabilecek kesintisiz temasların sürdürülmesi konusundaki karşılıklı kararlılık teyit edildi. İkili diplomatik misyonların işleyişinin normalleştirilmesi için daha fazla çalışmanın önemi vurgulandı" detaylarına yer verildi.

Bakanlık, Rusya ve ABD dışişleri bakanlıkları nezdinde karşılıklı saygıya dayalı ve yapıcı diyaloğun, iki ülkeyi ilgilendiren ve giderek genişleyen bir kapsamda süreceğinin de altı çizildi.

Rubio: “Lavrov İle Görüşme Dürüst Ve Önemli”

Reuters, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmeyi ‘dürüst ve önemli’ olarak nitelendirdiğini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Rus mevkidaşı ile görüşmesini samimi olarak nitelendirdi, ABD'nin ‘her fırsatta’ Rusya ile temaslara devam edeceğini belirtti.

Lavrov ile Ukrayna çatışmasının sonlandırılması ile ilgili bir ‘yol haritası’ üzerine ‘bazı fikirleri’ görüştüklerini anlatan Rubio, ABD'nin Ukrayna'daki çatışmanın sonlandırılması konusunda net bir plan olmasına ilgi duyduğunu, bu konudaki önerilerin bugün ABD Başkanı Trump’a sunulacağını söyledi.

ABD tarafının Rusya temsilcileriyle bugün yapılan toplantıda, Ukrayna ile ilgili daha önce dile getirilmeyen önerileri dinlediğini ifade eden Rubio, ABD'nin barış müzakerelerinde ‘ilerleme eksikliğine’ rağmen, Ukrayna'daki çatışmanın çözümü adına tüm taraflarla temas kurmaya devam edeceğini vurguladı.

ABD’nin Avrupa'daki birçok ortağının elinde Kiev’e gerekli Patriot hava savunma sistemlerinin bulunduğuna dikkat çeken Rubio, söz konusu sistemlerin tedarikini bekleyen ülkelere ise teslimatları Ukrayna adına ‘ertelemesini’ önerdiğini de beyan etti.