Putin İle Erdoğan İdlib’i Görüştü
22 Şubat 2020

Putin İle Erdoğan İdlib’i Görüştü

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib'deki gelişmelerle ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü. Görüşmede Erdoğan, çözüm için Soçi Mutabakatı’nın tam olarak uygulanması gerektiğini söylerken, Kremlin ise temasları yoğunlaştırma konusunda mutabık kalındığını ve terörist tehdidin ortadan kaldırılmasını istediklerini açıkladı.

Zorba Esed rejiminin meşruiyetini tanıyan ve İdlib’in Esed’e teslim edilmesini hedefleyen Soçi ihanet Mutabakatı, Rusya ve Türkiye arasında imzalanmıştı. Mutabakattta muhalefeti pasifize etme ve ılımlı, radikal olarak ikiye bölüp zayıflatma görevi Türkiye’ye verilmişti. Bunun bir an önce gerçekleştirilmesini isteyen Rusya, Esed rejimi ile İdlib’de vahşi katliamlara girişmiş, TSK’ya bile saldırılar düzenlemişti. ABD ise Cenevre masasındaki siyasi süreç tamamlanıp, çıkarları doğrultusunda bir anlaşma imzalanana kadar işin ağırdan alınmasını istiyor. İdlib hususunda ABD, Türkiye’yi destekliyor.

Putin-Erdoğan Görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin İdlib kentindeki gelişmelerle ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.

Ankara’dan yapılan açıklamada Erdoğan, rejimin İdlib'de "dizginlenmesinin" ve insani krizin durdurulmasının şart olduğunu vurguladı. İkilinin yapılan tüm anlaşmalara bağlı olduklarını ifade ettikleri görüşmede, Libya'daki gelişmeler de ele alındı.

Kremlin'den yapılan açıklamada ise Putin'in Erdoğan'a "İdlib bölgesindeki cihatçıların saldırgan tavırları konusunda ciddi endişe duyduğunu" söylediği belirtildi. Duyuruda, "Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine koşulsuz riayet edilmesinin önemine değinildi" ifadeleri yer aldı.

AFP, Kremlin’den yapılan açıklamaya dayanarak, “İdlib’de gerginliğin azaltılması, ateşkesin garanti altına alınması ve terörist tehdidin ortadan kaldırılması için karşılıklı temasların yoğunlaştırılması” konusunda iki liderin mutabık kaldığını bildirdi.