MAZLUMDER’den “28 Şubat Yeter Artık!” Başlıklı Basın Açıklaması
28 Temmuz 2018

MAZLUMDER’den “28 Şubat Yeter Artık!” Başlıklı Basın Açıklaması

Köklü Değişim Medya

MAZLUMDER tarafından 28 Şubat mağdurlarına ve cezaevinde yatan mağdurların mağduriyetlerinin giderilmesi ve tekrar adil bir şekilde yargılanması için Türkiye’nin çeşitli noktalarında basın açıklamaları düzenlendi.

MAZLUMDER Genel Merkezi’nce İstanbul’da, MAZLUMDER Ankara Şubesi’nce de Ankara’da düzenlenen basın açıklamalarına; Köklü Değişim, STK temsilcileri ve mağdur yakınları destek verdi.

•İSTANBUL

""

MAZLUMDER Genel Başkanı Ramazan BEYHAN tarafından açılış konuşması yapılan basın açıklamasında sırasıyla Köklü Değişim Medya Genel Koordinatörü Mahmut KAR, Mustazaflar Cemiyeti adına Celal ÇINAR, mağdur yakını Zeynep DURMAZ birer konuşma yaptı.

""

Köklü Değişim Medya Genel Koordinatörü Mahmut KAR yaptığı konuşmasında; “28 Şubat’ın üzerinden yıllar geçti; Müslüman mahkûmlar, mağdurlar 20-25 yıldır cezaevinde… Bugün buraya gelirken bir video izledim, Amerikan Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Erdoğan ve hükümete yönelik yaptığı konuşmasında; “Rahip Brunson derhal serbest bırakılsın! Yoksa Türkiye çok ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalacaktır!” dedi. Allah’ın yaptırımı Amerika’nın yaptırımlarından daha kuvvetlidir. Müslüman mahkûm ve mağdurların bu dünyada ödedikleri bedel, cezaevinde yatarak karşılandı ama bunun bir de ahiret hesabı var; yöneticilerin bunu bilmesi lazım. Türkiye’de Ergenekon ve Balyoz süreçlerinde yargılamalar yürüten hâkimler, savcılar, emniyet amirleri cezaevinde darbeci bir terör örgütü üyesi olmak suçlamasıyla cezaevindeler ancak onların yargıladıkları mahkûmlar ve mağdur Müslümanlar hala zindanlarda. Bu mağdur Müslümanların mağduriyetlerinin giderilmesi için bu hâkimlerin ve emniyet amirlerinin cezaevinde olmuş olması yeterli değil midir? Bu yargılamaları yapan yargıçların bugün darbeci olarak, terör örgütü üyesi olarak tutuklanıp mahkûm olmaları, bu yargılamaların yeniden yapılması ve mağduriyetlerin giderilmesi için yeterli değil midir? Artık yöneticilerin, hükümetin somut adımlar atması lazım ve mağduriyetlerin giderilmesi gerekiyor.” dedi.

Mustazaflar Cemiyeti adına Celal ÇINAR da bir konuşma yaptı. 28 Şubat için söylenecek sözün tükendiğini ifade eden Çınar, konuya duyarlı taraflara özellikle MAZLUMDER’e teşekkür etti.

Mahkûm yakını Zeynep DURMAZ’ın konuşmasının ardından mikrofona gelen MAZLUMDER Genel Sekreteri Av. Kaya KARTAL basın açıklaması metnini okudu.

•ANKARA

""

MAZLUMDER Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dalaz’ın açış konuşmasıyla başlayan basın açıklamasında 28 Şubat mağdurlarından Şehmuz Alpsoy’un eşi Suat Alpsoy, Hizb-ut Tahrir üyesi hükümlü Murat Savaş’ın kardeşi Gökhan Savaş ve Özgür-Der Yönetim Kurulu Üyesi Numan Günay birer konuşma yaptılar.

""

19 yıldır cezaevinde yatan ağır hasta Şehmuz Alpsoy’un eşi Suat Alpsoy, eşinin durumunu dile getirdikten sonra yeniden yargılanma talep etti. “28 Şubat mağdurlarının bir rahip kadar, bir gazeteci kadar, bir 28 Şubat’ı yapan Paşalar kadar değeri yok mudur ki onlara tanınan haklar mütedeyyin insanlara tanınmıyor maalesef…” diyen Suat Alpsoy, eşine cezaevinde 1,5 yıldır refakatçi olarak baktığını ifade etti. Epilepsi hastası bir çocuğunun da olduğunu dile getiren ve Cumhurbaşkanı’na seslenen Alpsoy, adil yargılama talep ederek; “Eğer eşlerimiz suçlu iseler cezalarını çeksinler ve ama suçsuz iseler derhal serbest bırakılsınlar” dedi.

""

Hizb-ut Tahrirli Murat Savaş’ın kardeşi Gökhan Savaş ise yaptığı konuşmada, Savaş ailesinin içinde bulunduğu sıkıntıları ve Murat Savaş hakkında açılan davaların hukuki sürece değindi.

“FETÖ” üyesi olmakla suçlanan hâkimler tarafından Murat Savaş’a Hizb-ut Tahrir'e üye olmaktan 7,5 yıl ceza verildiğini ifade eden Gökhan Savaş, “kapatılan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bizim hakkımızda verdiği kumpas cezaları, “hukuk rezaleti” denecek şekilde Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından da 2017 yılı sonunda onaylandı.” dedi.

Gökhan Savaş, Şubat 2018’de cezası onanan Murat Savaş’ın hapsedilmesinin ardından eşi Hatice Savaş, yakalandığı amansız hastalığın ardından vefat ettiğini ve 6 çocuğun, babalarının da hapiste olması nedeniyle hem annesiz hem de babasız kaldığını ifade etti.

“Bütün bunlar, Adalet’in bizlere hiç uğramadığını gösteriyor. Bizlere acınmasını, lütufta bulunulmasını istemiyoruz.” diyen Savaş, MAZLUMDER’e de duyarlılığından ötürü teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

""

Savaş’ın ardından Özgür-Der Ankara Yönetim Kurulu Üyesi Numan Günay bir konuşma yaptı. Ergenekoncuların FETÖ mağduru oldukları iddiasıyla salıverilmelerinden hareketle mütedeyyin Müslümanların da aynı sürece muhatap olmalarının gerektiğini ifade eden Günay, yeni Adalet Bakanı’nı da bu konuda tutarlı olmaya çağırdı.

""

MAZLUMDER adına Ali Dalaz’ın basın açıklaması metnini okumasının ardından basın açıklaması sona erdi.

•BASIN METNİ

Cezaevlerinde Devam Eden Zulmüyle 28 ŞUBAT Bitsin Artık!

Cezaevleri söz konusu olduğu zaman, 28 Şubat zulmünün en ağır ve vahşi şekliyle devam ettiği hepimizin malumudur. Malumun ilanı için defalarca bu meydan dahil çeşitli meydanlarda, adliye ve cezaevi önlerinde, dernek binalarında, kapalı salonlarda toplandık toplanıyoruz. Her seferinde “Yeter Artık!” dememize rağmen maalesef birileri için yetmemiş olacak ki bu zulüm devam ediyor.

90’lı yıllardan bugüne Türkiye ve dünyada çok şey değişmiş, rejimler yıkılıp rejimler kurulmuş, heyacan uyandırıcı devrimler ve halk hareketleri yaşanmış, işgaller ve darbelerle toplumlarımız baskılanmaya ve son yaşadığımız darbe girişimi ile 28 Şubat tekrar hortlatılmaya çalışılmıştır. Bütün bu değişimler karşısında değişmeyen bir zulüm olarak yargıdan kaynaklanan zulümler devam etmiştir.

28 Şubat’ın brifingli yargısı ile yerini bıraktığı paralel yargı süreçlerinde her ideolojiden binlerce insan sanık sandalyesine oturtulmuştur. Bu insanlar torba dosyalara dahil edilerek haberdar bile olmadıkları sözde eylemlerin sözde failleri yapılarak devletin faili meçhul sicili temizlenmeye çalışılmış ve tıkıldıkları cezaevlerinde unutulmaya terk edilmişlerdir.

Bu zulme, ‘Dur!’ demek için konuştuk, konuşacağız; bağırdık, bağıracağız…

28 Şubat’ın brifingli yargısının ve bu yargının tahkim ettiği zemine basarak büyüyen paralel yargının hukuksuz kararları ile devlete karşı suç işlediği iddiası ile 20 yılı aşkın süredir cezaevlerinde tutulan 28 Şubat Mahpusları kimseden af talebinde bulunmuyor. Onlar gayrimeşru mahkeme kararlarıyla tıkıldıkları cezaevlerinden bırakılmak ve yeniden yargılanmak istiyorlar.

Defalarca vurguladığımız üzere kendilerini tutuklayanlar tutuklu hale geldiği halde af talebinde bulunmayan, vakur ve onurlu bir duruşla haklarını arayan bu insanların ve ailelerinin hak taleplerine kulak vermek ve gereğini yerine getirmek, açıktır ki başta Yargı, iktidar ve TBMM olmak üzere herkesin üzerine düşen önemli bir görevdir.

28 Şubat mahpsularının Kurban Bayramını aileleriyle birlikte geçirmelerini bekliyoruz. Bunun için herkes bahaneleri ve korkuları bir tarafa bırakarak üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.

MAZLUMDER olarak,

  • Brifingli yargılamaların kötü mirasını devralan mevcut mahkemeleri, iş yoğunluğu bahanesini bir tarafa bırakarak, gerekirse gecelerini gündüzlerine katarak bu sorunu çözmeye davet ediyoruz.
  • 28 Şubat sürecindeki siyasi yargı kararlarının iptal edilerek 28 Şubat’ın brifingli-siyasi yargılamalarının yok sayılmasını talep ediyoruz.
  • 28 Şubat mahpuslarının hiçbir bahane ya da erteleme olmaksızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.

Kamuoyuna saygıyla sunulur.

MAZLUMDER

""

""""