Kremlin: “Rus Barış Gücü Karabağ’dan Çekilmeye Başladı”
17 Nisan 2024

Kremlin: “Rus Barış Gücü Karabağ’dan Çekilmeye Başladı”

Köklü Değişim Medya

Kremlin Sözcüsü Peskov, Kasım 2020'den bu yana Dağlık Karabağ'da görev yapan Rus barış gücü askerlerinin bölgeden çekilmeye başladığını duyurdu.

Azerbaycan basınında yer alan ‘Rus barış gücünün Karabağ'dan çıkmaya başladığına’ dair haberleri değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, Rus birliklerin bölgeden ayrılmaya başladığını doğruladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 9 Kasım 2020, 11 Ocak 2021 ve 26 Kasım 2021 tarihlerinde 'üçlü açıklama' denilen mutabakatlara imza atmıştı.

9 Kasım 2020 tarihindeki ilk anlaşmanın ardından bölgeye Rus barış gücü birlikleri konuşlanmıştı. Ayrıca ateşkesin kontrolü için Rus-Türk gözlem merkezi kurulmuştu.

'Rusya İle Türkiye Arasında Temaslar Sürüyor'

Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinin tarihinin henüz netlik kazanmadığını, ancak bunun iki ülke arasında en üst düzeydeki temasların durduğu anlamına gelmediğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bahçesinde gazetecilerle yaptığı sohbet sırasında Rusya lideri Putin'in ziyaretine ilişkin bir soruya "Sayın Putin ile sık sık telefon görüşmeleri gerçekleştiriyoruz. Türkiye ziyareti ile ilgili henüz tarih netleşmedi" yanıtını vermişti.

ABD’nin Güney Kafkasya’ya Sızma Girişimi

Ukrayna’da zor durumda olan Rusya’nın zafiyetini değerlendiren ABD, Güney Kafkasya’ya sızabilmek için fırsat kolluyor. Azerbaycan'ın uzun zamandır işgal altında olan Karabağ’ı müttefiki Türkiye’nin yardımıyla geri alınmasına göz yuman Washington, zor durumda olan Erivan’a yakınlık göstererek nüfuz oluşturmaya çalışıyor. Zor durumda olan Erivan yönetimi ise Batı’ya yüzünü dönerken, Rusya’ya da sırt dönüyor.

Bu kapsamda geçen yıl Mayıs ayında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin Rusya’nın öncülüğünü yaptığı askeri ittifaktan çıkabileceği tehdidinde bulunup, “Bölgedeki güvenlik sisteminin işlemediğini gördüğümüz için Batılı ortaklarımızla güvenlik konularını görüşmeye başladık” açıklamasında bulunmuştu.

Bilindiği üzere Ermenistan, Rusya’nın liderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’ne (KGAÖ) üye. Paşinyan bu örgütün görevlerini yerine getirmediği takdirde üyelikten ayrılabileceğini açıklamıştı.

7 Ekim 2002 tarihinde altı Bağımsız Devletler Topluluğu ülkesi (Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus ve Ermenistan) tarafından kurulan hükûmetlerarası askerî ittifaka daha sonra Özbekistan da üye olmuştu. 28 Haziran 2012 tarihinde Özbekistan KGAÖ üyeliğinden çıktı. 22 Şubat 2024 tarihinde de Ermenistan KGAÖ üyeliğini askıya aldı.