Katil Rusya ve “İsrail”den Suriye’de Güvenlik ve Askeri İşbirliği!
13 Eylül 2019

Katil Rusya ve “İsrail”den Suriye’de Güvenlik ve Askeri İşbirliği!

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Rusya Devlet Başkanı Putin, çarşamba günü Soçi'de, “İsrail” Başbakanı Netanyahu ile geniş çaplı görüşmelerde bulundu. İkili arasındaki görüşmede Suriye'de son gelişmelere ve olası gerginlikleri önlemek için bölgede iki taraf arasındaki koordinasyonu sağlama konuları ağırlıklı olarak ele alındı.

Putin, Netanyahu ile gerçekleştirdiği görüşmede, uluslararası “terörizm” tehdidi karşısında Rusya ile “İsrail” arasındaki güvenlik ve askeri iş birliğinin çok önemli olduğunu ifade etti. Putin, Netanyahu’nun kendisini gelecek yılın başında “İsrail”de düzenlenecek Uluslararası Yahudi Soykırımı (Holokost) Kurbanlarını Anma Günü programına davet edildiğini ifade eden Putin, bu davete icabet edeceğini dile getirdi.

Putin, Netanyahu ile Soçi'de, çarşamba günü, geniş çaplı görüşmelerde bulundu. Katil iki ülke yöneticileri arasındaki görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ve Ortadoğu’daki gelişmeler konuşulan konular arasındaydı.

Görüş Ayrılıkları

Toplantıdan önce Kremlin, Moskova’nın Tel Aviv’le çeşitli alanlarda ikili işbirliğini güçlendirme arzusunda olduğunu vurgulayarak, son dönemde iki taraf arasında görüş ayrılığına neden olan konulara atıfta bulunmaktan kaçındı. Netanyahu, Putin ile gerçekleştirilen görüşmelerden önce Rus medyasına yaptığı açıklamada, İran’ın Suriye’deki varlığını güçlendirmesine ilişkin artan endişelerini Putin’e aktardığını açıkladı. Netanyahu ayrıca Suriye hava sahasında istenmeyen olası bir gerginliği önlemek için iki ülke arasındaki askeri koordinasyonun devamlılığını konuşacaklarını dile getirdi. Netanyahu, “İsrail”in bölgede İran’a ve İran destekli örgütlere karşı eylem özgürlüğüne sahip olması gerektiğini ifade ederek ziyaretindeki asıl amacın bu konuyu dile getirmek olduğunu sözlerine ekledi. Kremlin bu konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Rusya cumhurbaşkanlığı kaynakları, daha önce “İsrail” ve Rusya arasında hava trafiğinin koordinasyonu ve “İsrail” uçaklarının harekete geçtiğini önceden bildiren bir mekanizma kurmuştu. Moskova iki ülkenin önceden benimsediği yöntemlere ve anlayışlara geri dönme ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Rus kaynakları; Tel Aviv’in, Suriye'deki tüm “İsrail” askeri hareketlerinin Rus tarafını "önceden" bilgilendirmek üzerine taraflar arasında bir anlaşma yapılmıştı. Ancak Tel Aviv bu anlaşmayı defalarca göz ardı etti.

Putin ‘Sıcak Hattı’ Tekrar Kurmak İstiyor

Eylül 2015’te Suriye’ye doğrudan Rus askeri müdahalesinin başlamasından birkaç hafta sonra Rusya ve “İsrail”, Tel Aviv’deki IDF Komutanlığı ile Hmeymim üssündeki Rus askeri komutanlığı arasında "sıcak bir hat" kurduğunu açıkladı. Putin, “İsrail” tarafıyla bu koordinasyonu tekrar kurmak istiyor. Moskova, “İsrail”in güvenlik taleplerini anladığını defalarca dile getirse de Tel Aviv, Rus askerî harekâtını sürekli görmezden geldi. Rus kaynaklarına göre Putin, “İsrail” tarafıyla bu koordinasyonu yeniden kurmak istiyor. Netanyahu, bu amaçla, Putin ile görüşmeden önce Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir görüşme gerçekleştirdi. “İsrail” Ulusal Güvenlik Konseyi direktörü ve İstihbarat Teşkilatı Başkanı Netanyahu’ya ziyaretinde eşlik etti. “İsrail” Başbakanı Rus basınına verdiği demeçte, "Bu koordinasyonun kurulabilmesinin tek nedeni Putin ile aramızdaki karşılıklı saygı. Her iki tarafta saygı çerçevesinde konuları tüm açıklığı ile konuşuyor.”

“Ya Çarpışırız ya da Koordineli Bir Şekilde Çalışırız”

Netanyahu, İran’ın Suriye’deki nüfuz alnını genişletmesi sebebiyle “İsrail” güvenliğinin tehlikede olduğunu Putin’e defalarca anlattığını söyledi. Netanyahu, “İran, ordusunu arka bahçemize yerleştirmeye, roketleri, İHA’ları ve savaş uçaklarını sınırımıza yaklaştırmaya çalışıyor. Başkan Putin'e sordum: Yerimizde olsanız ne yapardınız? Buna asla izin vermeyeceğinizi biliyorum ve ben de asla izin vermeyeceğim. Suriye’de bulunduğumuz sürece önümüzde iki seçeneğimiz var: Ya çarpışırız ya da koordineli bir şekilde çalışırız. Rusya ile askeri iş birliğine gitme kararı “İsrail”in en önemli başarılarından biridir. İlk olarak, İran'ın nükleer silah edinme girişimlerine ve bölgemizdeki, özellikle de Suriye'deki nüfuzunun yayılmasına karşı uluslararası bir cephenin kurulması gerekir. Rusya ile kurulacak koordinasyon İran'ın bölgedeki nüfuzunu artırma girişimlerine karşı mücadele edebilme imkânını doğuracak. Bunlar çok takdire şayan adımlar, bu bağlamda özellikle Başkan Putin ile olan ikili ilişkilerimizi de takdir ediyorum” açıklamalarında bulundu.

Tüm bunlara rağmen İran ile “İsrail” arasında bariz bir anlaşmazlık meydana geldi. Netanyahu "İran’ın Suriye’deki varlığının sona erdirilmesi her iki tarafın ortak amacıdır” dedi. Moskova ise İran’ın Suriye’den çekilmesi meselesinin Suriye’de sağlanacak kapsamlı bir siyasi anlaşmaya bağlı olduğunu söylüyor. Moskova, İran’ın Suriye’deki varlığının meşru olduğu görüşünde, çünkü İran Suriye rejiminin talebi doğrultusunda Suriye’de bulunuyor.

Ürdün Vadisi'ni İlhak Etme Vaadi İlişkileri Gerebilir

Netanyahu'nun, seçimleri kazanması halinde Ürdün Vadisi'ni ilhak etme vaadi görüşmelerde yeni bir ihtilaf konusu olması bekleniyor. Taraflar arasında ihtilaf noktalarının mevcut olması Netanyahu'nun, “İsrail” seçimleri öncesinde Kremlin'den açık bir destek almasını engellemedi.

Rus kaynakları, “İsrail” başbakanının Putin ile ilişkilerinin kuvvetli olduğunu her fırsatta göstermeye çalıştığını söyledi. Netanyahu’nun bunu yapmasının nedenlerinden biri de “İsrail”deki Rus Yahudilerinin desteğini alabilmek.