Katil ABD, Suriye’deki Sivil Katliamlarının Meşru Olduğunu Savundu
15 Kasım 2021

Katil ABD, Suriye’deki Sivil Katliamlarının Meşru Olduğunu Savundu

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD, 2019 yılında IŞİD’le mücadele bahanesiyle Suriye’de düzenlediği hava operasyonlarında 70’den fazla kadın ve çocuğun hayatını kaybettiği bu operasyonların meşru olduğunu savundu. ABD, Afganistan, Suriye ve Irak’ta başta hastane, cami ve okullar olmak üzere sivil yerleşim yerlerini bombalayarak iki milyon Müslümanı vahşice katletmişti.

New York Times, Suriye’nin Bağuz kasabası yakınına arka arkaya düzenlenen iki saldırının talimatı Suriye’de kara operasyonları yürütmekle görevli gizli bir ABD özel operasyon birimi tarafından verildiğini ileri sürdü.

Suriye’deki hava operasyonlarından sorumlu ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ilk kez bu hafta saldırıları kabul ederek meşru olduklarını savundu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada New York Times gazetesine verdiği rakamı tekrar etti ve saldırılarda 16 IŞİD savaşçısı ve dört sivil olmak üzere 80 kişinin öldürüldüğünü yineledi. CENTCOM, geri kalan 60 kişinin sivil olup olmadığının belli olmadığını bunun nedeninin de kadın ve çocukların da savaşta yer alabilmeleri olduğunu söyledi.

CENTCOM saldırının omurgasını PKK/PYD’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ağır ateş altındayken düzenlendiğini ve SDG’nin bölgenin sivillerden arınmış olduğu bilgisini verdiğini kaydetti. Bu açıklama, ABD ve Suriye’deki taşeronu PKK/PYD’nin sivilleri de katlettiğini ortaya koyuyor.

New York Times gazetesine göre Savunma Bakanlığı’nın genel müfettişi 18 Mart 2019’da meydana gelen olay hakkında soruşturma açtı ancak soruşturmada bombalamadan söz edilmedi ve derinlemesine bağımsız bir inceleme hiçbir zaman yapılmadı.

New York Times, operasyon merkezinde bulunan bir Hava Kuvvetleri avukatının saldırıların olası savaş suçu olduğuna inandığını ve bu konuda işlem yapılmayınca Savunma Bakanlığı genel müfettişiyle Senato Silahlı Hizmetler Komitesini uyardığını belirtti.

Bir başka saldırıda ABD, Suriye'nin Halep şehrinde Etarib ilçesine bağlı Cina köyünde bir camiye hava saldırısı gerçekleştirmiş, yaklaşık 300 kişilik cemaatin yatsı namazında olduğu bilindiği halde düzenlenen hava saldırısında 58 Müslüman hayatını kaybetmiş, 100'den fazla kişi yaralanmıştı.