“İstanbul’da Gözaltına Alınan Sisi Muhalifi Gazeteci, Ağrı’ya Gönderildi”
12 Kasım 2022

“İstanbul’da Gözaltına Alınan Sisi Muhalifi Gazeteci, Ağrı’ya Gönderildi”

Köklü Değişim Medya

İstanbul’da gözaltına alınan Sisi rejimi muhalifi gazetecinin, Ağrı Cezaevi’ne gönderildiği ileri sürüldü. Yolsuzluklarla Mısır’ı ağır bir ekonomik krize sürükleyen Sisi rejimi, protestoları önlemek ve muhaliflerin sesini kesmek için her türlü önlemi almaya çalışsa da Sisi rejiminin koridorlarında tehlike çanları çalıyor.

MepaNews’in haberine göre, Türkiye'de gözaltına alındığı belirtilen Mısırlı muhalif gazetecinin durumunda yeni bir gelişme yaşandığı bildirildi. Sisi rejimi ile “normalleşme” anlaşmaları için adım atan Ankara’nın daha önce Müslüman Kardeşler’in Türkiye’deki üyelerine ve medyasına baskı yaptığı ileri sürülmüştü. 17 Ocak 2019 tarihinde ise İstanbul Havalimanı’nda elleri arkadan kelepçelenip celladı Sisi’ye iade edilen mühendis Muhammed Abdulhafız Hüseyin, uçak Mısır’a indiğinde kaçırılmıştı.

4 Kasım günü İstanbul'da gözaltına alındığı ifade edilen Mısırlı muhalif gazeteci Hüsam el Gamri'nin Ağrı'ya gönderildiği ileri sürüldü.

Gazeteci El Gamri'nin Twitter hesabından yakınları tarafından yapılan paylaşımda, gazetecinin İran sınırındaki Ağrı Cezaevi'ne gönderildiği kaydedildi.

Paylaşımda El Gamri'nin neden Ağrı'ya gönderildiğine dair bir gerekçe sunulmazken, Mısırlı muhalif gazetecinin halen tutuklu bulunduğu ifade edildi.

Mısır'da darbeyle iş başına gelen Abdulfettah es Sisi rejimine muhalefetiyle bilinen Gamri, 11 Kasım günü Mısır'da düzenlenecek olan protestolara destek açıklamasında bulunmuştu.

Gamri'nin İstanbul'da neden gözaltına alındığına dair herhangi bir açıklama ya da bilgi bulunmuyor.

Muhalif gazeteci Hüsam el Gamri'nin oğlu da, Mısır'da Sisi rejimi tarafından siyasi gerekçelerle hapsedilmiş durumda.

Öte yandan, Mısırlı muhalifler de Türkiye'ye Gamri'nin serbest bırakılması yönünde çağrılarda bulundu.

Sisi Rejimi, Protesto Endişesiyle Mısır Sokaklarını Kapattı

Yolsuzluk batağındaki Sisi rejimi, sefalet içinde yaşayan Mısır halkının protestolarını engellemek amacıyla Cuma günü birçok işletmeyi kapatma kararı almıştı.

Söz konusu kısıtlamaların, hayat pahalılığını ve insan hakları ihlallerini protesto etmek isteyen kişilerin yaptığı çağrılara karşılık olarak getirildiği bildiriliyor.

Mısır güvenlik güçleri, geçen günlerde protestoları teşvik eden birçok kişiyi gözaltına almıştı.

Mısır'da 2019 yılında gerçekleşen bir futbol maçı sonrası halk sokaklara dökülmüş ve Sisi rejimini protesto etmişti.

Yeniden bir protestoya neden olmaması için ülke genelindeki spor merkezlerinin kapatıldığı ifade ediliyor.

Sisi Rejiminin Koridorlarında Tehlike Çanları Çalıyor

Hizb-ut Tahrir, Mısır’daki ekonomik krize dair yaptığı siyasi analizinde, zorba Sisi rejiminin düştüğü durumu, “Mısır Rejiminin Koridorlarında Tehlike Çanları Çalıyor” ifadesiyle tanımlamıştı.

Hizb-ut Tahrir, zorba Sisi rejminin içinde bulunduğu ağır ekonomik krizin nedenlerini, sonuçlarını ve rejimin aldığı radikal kararları da içine alan detaylı bir siyasi analizi 17 Mayıs 2022 tarihinde yayımlamıştı.

Analizde, Doğalgaz keşifleriyle rahatlayacağını zanneden halkın ABD’nin istekleri doğrultusunda Sisi rejiminin Mısır doğalgazını Avrupa’ya pompalamasıyla nasıl sükut-u hayale uğradığına, zengin Nil Havzası’na buğday yerine Mısır halkı üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmak isteyen Amerika’nın direktifiyle pamuk ekilerek ihanet edildiğine, pandemide rejim ve yandaşları arasında bölüşülen sıcak para akışının sona erdiğine, yolsuzluk ve yaygın rüşvet ağıyla yozlaşmış rejimin kendini kurtarmak için mahkumlara af çıkardığına ve herkesle diyalog çağrısında bulunan bir barış güvercini örtüsüne büründüğüne dikkat çekilmişti.

Eski ve yeni tüm bu ekonomik gerçeklik yüzünden Mısır rejiminin koridorlarında tehlike çanları çalıyor. Körfez ülkeleri ile birlikte Yahudi varlığı, Mısır rejimini kurtarmak için atıldı, ancak krizin şiddetli ve çok büyük olduğu açık ve net. Kriz, devletin Mısır halkını dize getirmek için Amerikan direktifleri doğrultusunda on yıllardır izlediği yıkıcı ekonomi politikalarının bir sonucu” ifadeleriyle son bulan siyasi analizin tamamı için alttaki linkten ulaşabilirsiniz.

Mısır’daki Ekonomik Krizin Gerçekleri ve Nedenleri

Analiz.jpg