Trump, Netanyahu’nun Yolsuzluklarının Affedilmesini İstedi
13 Kasım 2025

Trump, Netanyahu’nun Yolsuzluklarının Affedilmesini İstedi

Köklü Değişim Medya

ABD Başkanı Donald Trump, işgalci ‘İsrail’ Cumhurbaşkanı Herzog'a yazdığı mektupla, hakkında yolsuzluk davaları bulunan soykırımcı Başbakan Netanyahu'nun affedilmesini istedi.

Trump bu amaçla Herzog'a gönderdiği mektubunda, "‘İsrail’ yargısının bağımsızlığına kesinlikle saygı duyuyorum, ancak benimle beraber uzun süredir, aralarında İran'ın da olduğu pek çok zorlu rakibe karşı mücadele eden Bibi (Binyamin Netanyahu) aleyhindeki bu davanın siyasi ve haksız olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Trump'ın Netanyahu'yu affetmesi için Herzog'a mektup gönderdiği doğrulandı.

Herzog'un Trump'a büyük saygı duyduğu belirtilen açıklamada, bir kişinin affını istemek için Cumhurbaşkanlığına resmi talepte bulunması gerektiğinin altı çizildi.

Trump, geçen ay ‘İsrail’ Meclisinde yaptığı konuşmada, Herzog'a dönerek Netanyahu'yu affetmesini istemişti. Herzog ise Trump'ın Meclisteki konuşmasında bu talebe sessiz kalmıştı.

İşgalci ‘İsrail’ tarihinde görevdeyken yargılanan ilk Başbakan olarak tarihe geçen Netanyahu hakkındaki yolsuzluk davaları uzun yıllardır sürüyor. Netanyahu, Gazze’deki soykırım ve bölgedeki ülkelere saldırarak bu süreci daha da uzattı.

Soykırımcı Netanyahu, "1000", "2000" ve "4000" dosya adıyla bilinen 3 ayrı yolsuzluk dosyası kapsamında "rüşvet, dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla yargılanıyor.

Trump'ın Mektubu Tartışmalara Yol Açtı

İşgalci ‘İsrail'de çok sayıda siyasetçi Trump'ın talebine tepki gösterdi.

Muhalefetteki Yeş Atid (Gelecek Var) partisinin Genel Başkanı Yair Lapid, Netanyahu'nun affedilmesinin ön koşulu olarak yasaları çiğnediğini kabul etmesi gerektiğini hatırlattı. Lapid ilgili açıklamasında, "‘İsrail’ yasalarına göre affedilmenin birinci şartı, suçun kabul edilmesi ve eylemlerden pişmanlık duyulmasıdır" prosedürünü hatırlattı.

Bir başka muhalefet temsilcisi olan Demokratlar Partisi Genel Başkanı Yair Golan da, Başbakanlık makamında olan bir kişinin adalete hesap vermesi, bunu yapmıyorsa istifa etmesi gerektiğini vurguladı. Emekli Tuğgeneral Golan, "Netanyahu (hakkındaki suçlamalarla ilgili) 'ortada hiçbir şey yok ve hiçbir şey olmayacak' diyor ama aynı zamanda hakkında af kararı verilmesi için Trump'tan yardım talep ediyor" paradoksuna işaret etti.

Golan, Netanyahu'nun "Ülkeyi ve hakkındaki davayı yürütmekte zorlandığı takdirde istifa etmesi gerektiğinin” altını çizerek herkesin yasa önünde eşit olduğunu söyledi.