İslam Beldelerindeki İş Birlikçi Yönetimler Sömürgeci Kraliçeleri İçin Yas İlan Etti
09 Eylül 2022

İslam Beldelerindeki İş Birlikçi Yönetimler Sömürgeci Kraliçeleri İçin Yas İlan Etti

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Sömürgeci İngiltere’nin Kraliçesi II. Elizabeth’in ölümünün ardından bazı İslam beldelerindeki iş birlikçi yönetimler yas ilan ettikleri duyururken bazıları da övgü dolu mesajlar paylaştı.

Bazı Arap ülkeleri Müslümanların kanının akıtan ve mallarını yağmalayan sömürgeci İngiltere’nin Kraliçesi 2. Elizabeth'in vefatı dolayısıyla yas ilan etti. Sömürgeci İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in vefatı dolayısıyla Ürdün 7, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Kuveyt 3 gün yas ilan ettiklerini duyurdu.

Ürdün, 7 Gün Yas İlan Etti

Ürdün Kralı 2'nci Abdullah da taziye mesajı yayınladı ve ülkede yedi günlük yas ilan edildiğini duyurdu. Annesi İngiliz olan Kral Abdullah'ın, İngiltere ile önemli bağları bulunuyor.

BAE, 3 Günlük Yas İlan Etti

BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) resmi ajansı WAM'ın haberine göre, Kraliçe 2. Elizabeth'in vefatı dolayısıyla ülkede bugünden itibaren 3 gün süreyle yas ilan edildi. BAE Başkanlık Divanından yapılan yazılı açıklamada, ülkede özel ve genel sektörün yanı sıra yurt dışındaki büyükelçiliklerde bayrakların yarıya indirileceği duyuruldu.

BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayed Al Nahyan, "Kraliçe 2'nci Elizabeth'in ailesine ve Birleşik Krallık halkına en içten taziyelerimi iletiyorum." dedi.

"Yakın Bir Dostumuzdu"

Nahyan, "Majesteleri, BAE'nin yakın bir dostu; sevilen ve saygı duyulan bir liderdi." ifadesini kullandı.

Dubai Emiri Şeyh Muhammed Bin Raşid Al Maktum da "Birleşik Krallık'a olan inanılmaz hizmet ömrü ve görevi, modern dünyamızda benzersizdir." mesajını paylaştı.

Bahreyn'de Bayraklar Yarıya İndi

Bahreyn resmi ajansının (BNA) haberinde, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife'nin Kral 3. Charles başta olmak üzere tüm Kraliyet ailesine ve İngiltere halkına Elizabeth'in vefatı dolayısıyla taziyelerini sunduğu aktarıldı. Bahreyn Kralı Al Halife'nin Kraliçe 2 Elizabeth'in ölümü nedeniyle ülkede üç gün boyunca yas tutularak, bayrakların yarıya indirilmesi talimatı verdiği kaydedildi.

Kuveyt de 3 Günlük Yas İlan Etti

Kuveyt Bakanlar Kurulu da ülkede 3 gün yas ilan edilmesi ve bu sürede bayrakların yarıya indirilmesi kararı aldı. Bakanlar Kurulundan yapılan açıklamada, Kral 3. Charles'a ve İngiltere halkına başsağlığı dileğinde bulunuldu.

Lübnan'da Radyoların Yayın Akışları Değişti, 3 Günlük Yas İlan Edildi

Lübnan Bakanlar Kurulunun resmi Twitter adresinden yayınlanan Başbakan Necib Mikati imzalı açıklamada, Kraliçe 2. Elizabeth'in vefatı dolayısıyla bugünden itibaren 11 Eylül Pazar gününe kadar sürecek 3 günlük yas ilan edildiği belirtildi. Ülkede Kraliçe 2. Elizabeth'in cenaze töreninin yapılacağı 18 Eylül'de de yas tutulacağı kaydedilen açıklamada, yas nedeniyle kamu daireleri, bazı kurumlar ve belediyelerde de bayrakların yarıya indirileceği, radyo ve televizyonlarda yayın akışlarının değiştirileceği aktarıldı.

Katar Emiri: “Dünya, Büyük Bir İnsan Sembolünü Yitirdi”

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, yaptığı açıklamada, "Kaybıyla dünyanın büyük bir insan sembolünü yitirdiği Kraliçe 2'nci Elizabeth'in ölümü nedeniyle Kraliyet Ailesi ve İngiliz halkına en içten taziyelerimizi sunuyoruz." dedi.

Umman: İlişkilerin güçlendirilmesine katkıda bulundu

Kraliçe Elizabeth, 1979'da Körfez turu sırasında Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan, Katar, BAE ve Umman'ı ziyaret etmişti.

Umman Sultanı Heysem bin Tarık, İngiliz Kraliçe'yi "Umman ile Birleşik Krallık arasındaki yakın ikili ilişkilerin güçlendirilmesine katkıda bulunan Umman'ın yakın bir dostu" olarak nitelendirdi.

Suudi Arabistan Kralı: “Kraliçe, rol modeldi”

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Elizabeth'in oğlu Kral Charles'a taziyelerini iletti.

Mesajda, "Majesteleri, tarihte ölümsüzleşecek liderlik için bir rol modeldi." denildi.

Sisi: “Ülkesini Büyük Bilgelikle Yönetti”

Mısır’da Müslümanlara kan kusturan zorba diktatör Sisi mesajında, "Kendi adıma ve Mısır halkı adına, Kraliyet Ailesi'ne, İngiliz hükümetine ve Birleşik Krallık halkına, ülkesini on yıllar boyunca büyük bilgelikle yöneten Kraliçe 2'nci Elizabeth'in ölümü nedeniyle en içten taziyelerimi sunuyorum." ifadelerine yer verdi.

Mahmud Abbas: “Ölüm Haberini Büyük Bir Üzüntüyle Aldık”

“İsrail”e Filistin topraklarında işgalin yolunu açan İngiltere’ye Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da taziye mesajı yolladı.

Abbas, Kral Charles'a gönderdiği mesajında, "Birleşik Krallık Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in ölüm haberini büyük bir üzüntüyle aldık. Ömrünü vatanına ve milletine hizmete adamıştı.

On yıllar boyunca Kraliyet görevlerini titizlikle yerine getirdi ve ardında gelecek nesillerin kalplerine ve zihinlerine kazınacak zengin bir miras bıraktı." dedi.