İl Seçim Kurulu Kararının Ardından Van’da Sokaklar Karıştı
03 Nisan 2024

İl Seçim Kurulu Kararının Ardından Van’da Sokaklar Karıştı

Köklü Değişim Medya

Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Partili Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkı geri alınıp, İl Seçim Kurulu kararıyla ikinci sıradaki AK Partili adaya mazbata verme kararı alması Van ve bölgede protestolara neden oldu.

Van Büyükşehir Belediyesi için Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) aday olan ve yüzde 55 oyla seçilen Abdullah Zeydan'ın "memnu (yasaklı) haklarının geri alınması" üzerine, mazbata yüzde 27 oy alan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) adayı Abdulahat Arvas'a verildi.

Memnu haklar, mahkumiyet kararı nedeniyle kişiye temel hak kısıtlamaları anlamına geliyor.

Seçim Kurulu’nun kararı sonrası DEM Parti karara karşı çıkmak için protesto çağrısında bulundu. Parti İl Binası önündeki eylemde emniyet, yürüyüş yapmak isteyenlere, Zeydan ve beraberindeki DEM Partililere biber gazıyla müdahale etti.

Olayların büyümesi üzerine Hakkari ve farklı illerde jandarma güçlerinden takviye istendi.

Öte yandan Valilik, 15 gün süreyle tüm eylem ve toplantılara yasak getirdi.

Van'ın ardından Bitlis Valiliği'nden de 15 günlük eylem ve etkinlik yasağı geldi. Valilik ayrıca yaklaşık iki hafta boyunca kente giriş-çıkış kısıtlama kararı da aldı.

Van, Hakkari, Yüksekova, Siirt, Batman, Şırnak ve İzmir'de yapılan protestolarda da gözaltılar gerçekleşirken, İstanbul’da parti taraftarları gösteriler gerçekleştirdi.

DEM’den Açıklama

Zeydan'ın seçilme hakkının alınması ve mazbatanın Arvas'a verilmesi kararı sonrası DEM Parti "Kararı reddettiklerini" ifade eden bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Bu karar iktidarın müdahalesi ile başlatılan siyasi darbe sürecinin devamıdır. Avukatlarımız karara itiraz etti. Yüksek Seçim Kurulu’nu bu hukuksuzluğa son vermeye ve halkımızın iradesini tanımaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Zeydan, 4 Kasım 2016'da tutuklanarak örgüte yardımdan 5, örgüt propagandası yapmaktan ise 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası almıştı.

Hakkında verilen hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan Zeydan, 6 Ocak 2023’te verilen kararla tahliye edildi.

Yasaklı haklarının mahkeme tarafından iade edilmesinin ardından, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Zeydan'ın 2024 yerel seçimleri için yaptığı belediye başkan adaylığı başvurusunu kabul etmişti. Geçen hafta sonu yapılan seçimlerde Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı yüzde 55,48 oyla DEM Parti adayı Abdullah Zeydan kazanmıştı.

Buna benzer bir hadise 2019’da Adana Kozan’da yaşanmıştı. Sandıktan birinci çıkan MHP’li adayın yerine mazbata Saadet Partili ikinci adaya verilmişti.

Konuyla ilgili Yüksek Seçim Kurulu’nun yapacağı açıklama bekleniyor.

Demirtaş, Erdoğan’a Çağrıda Bulundu

Cezaevinde tutuklu bulunan HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Van'daki seçimlerle ilgili gelişmeler üzerine bir mesaj yayımladı.

Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, "Seçim gecesi halkın iradesine saygı duyacağınızı ve mesajı aldığınızı belirtmiştiniz. Van'da yaşananlar sizin bu mesajlarınızla uyumlu değil maalesef. Halkın iradesine saygı duymak bu şekilde olmaz. Bu gidişata daha en başından dur demenizi bekliyoruz" ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, konuyla ilgili açıklamasında "İkinci olana mazbata verme rezaleti Van halkının iradesine pusu kurmaktır. Van halkının iradesine saygılı olmak hepimizin boynunun borcudur" dedi.

HÜDA-PAR Karara Sert Tepki Gösterdi

HÜDA-PAR Sözcüsü Serkan Ramanlı sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda "...kazanan adaya mazbatanın verilmemesi, halk iradesinin gasp edilmesidir....Ali Cengiz oyunlarıyla koltuk kapmak, siyasetin düşebileceği en dip çukurdur" ifadesini kullandı.