Filistin’de Bilanço Ağırlaşıyor
07 Nisan 2018

Filistin’de Bilanço Ağırlaşıyor

Anadolu Ajansı

Köklü Değişim Medya

Filistinlilerin abluka altındaki Gazze sınırında geçen cuma başlattıkları "Büyük Dönüş Yürüyüşü" kapsamındaki barışçıl gösterileri “İsrail”in tehditlerine rağmen devam ederken, ölü sayısı 30’a yükseldi.

Gazze'ye uygulanan gayrimeşru ablukanın kaldırılmasını ve “İsrail”in gasbettiği topraklarına geri dönüş hakkının verilmesini talep eden Filistinliler, protestolarını sürdürdü. Gösterilerin başladığı ilk günden bu yana 30 Filistinli hayatını kaybederken, bin 500'den fazlası yaralandı.

Keskin nişancı atışından korunmak isteyen göstericilerin yaktığı lastikler nedeniyle Gazze sınırının farklı bölgelerinden dumanlar yükseliyor. Sınırın, 5 farklı bölgesinde gösteri düzenleyen Filistinliler özgürlük sloganları atıyor.

Zaman zaman sınıra yaklaşan göstericileri dağıtmak için “İsrail” askerleri de göz yaşartıcı gaz kullanıyor. Sınırda yoğun önlemler alan “İsrail” ordusuna ait zırhlı araçlar sürekli devriye gezerken, insansız hava araçları (İHA) ve kameralı balonlarla da bölgenin görüntüleri alınıyor.

Batı Şeria'daki Gösterilerde 85 Filistinli Yaralandı

Filistin Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, “İsrail” askerlerinin Ramallah, Kalkıya ve Nablus kentlerinde gerçekleştirdiği müdahalelerde 2 kişinin gerçek, 10 kişinin plastik mermiyle yaralandığı belirtilirken, kullanılan göz yaşartıcı gazdan 73 kişinin etkilendiği kaydedildi.

Açıklamada, yaralanmaların çoğunun Batı Şeria'nın kuzeyindeki Kalkaliyye ve Ramallah'ta gerçekleştiği belirtildi.

Gazze Sınırında Yaralanan Filistinli Gazeteci de Hayatını Kaybetti

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, dün Büyük Dönüş Yürüyüşü'nü takip ettiği sırada “İsrail” askerlerinin açtığı ateş sonucu yaralanan 30 yaşındaki Filistinli gazeteci Yasir Murteca'nın hayatını kaybettiğini belirtti.

Görgü tanıkları, “İsrail” askerlerinin Han Yunus'un doğusunda düzenlenen gösterilerde görüntü aldığı sırada vurulan gazetecinin üzerinde "Press" (basın) yazılı koruyucu yeleğinin olduğunu ifade etti.

Murteca'nın film yapımcısı olarak çalıştığı, "Ain Medya" prodüksiyon şirketinin kurucularından olduğu ve Gazze'deki durumu anlatan çok sayıda belgesel çekimine katıldığı kaydedildi.

İsrail” Vur Emrinden Geri Adım Atmıyor

Filistinlilerin düzenlediği bu meşru ve barışçıl gösterilere karşı “İsrail”in uyguladığı sert tutum ise devam ediyor.

“İsrail” ordusu, uluslararası toplumdan gelen tüm tepkilere rağmen askerlere verdiği "sınıra yaklaşanı gerçek mermiyle vurun talimatından geri adım atmıyor.

Liberman Tehdit Etti

“İsrail” Savunma Bakanı Avigdor Liberman dün yaptığı açıklamada, Gazze sınırında Filistin Toprak Günü münasebetiyle düzenlenen Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerine katılan Filistinlileri tehdit etti.

Filistinlilerin barışçıl gösterilerine “İsrail” ordusunun "çok güçlü" bir karşılık vereceği tehdidinde bulunan Liberman, Gazze sınırındaki durumu görüşmek ve oradaki asker sayısını artırmak için Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot'la da dün bir araya geldi.

“İsrail”in bu sert tutumu gösterilerde de geçen haftaki gibi şehit ve yaralılar olacağı yönündeki endişeleri artırıyor.

30 Filistinli Hayatını Kaybetti

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, "Büyük Dönüş Gösterisi" sırasında “İsrail” askerleri tarafından açılan ateş sonucu biri çocuk 7 kişi hayatını kaybetti.

Açıklamada hayatını kaybeden Filistinlilerin Sıdki Ferec (45), İbrahim el-İr (20), Hüseyin Madi (16), Mecdi Şabbat (38), Üsame Kadih (38), Musa Salih (33) ve Muhammed Rabia (30) olduğu kaydedildi.

Filistinli gazeteci Yasir Murteca'nın (30) şehit edilmesiyle Gazze'de dün düzenlenen "Büyük Dönüş" gösterisi sırasında “İsrail” askerleri tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 10'a yükseldi, 400'den fazlası gerçek mermiyle bin 350'yi aşkın Filistinli de yaralandı. Yaralılardan 33'ünün durumunun ağır olduğu belirtiliyor.

Gösterilerin başladığı 30 Mart Cuma gününden bu yana 30 Filistinli şehit oldu, binlercesi yaralandı.

BM ve AB'den “İsrail”e İtidal Çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB), Filistinlilerin "Büyük Dönüş Yürüyüşü'' öncesi, “İsrail” güvenlik güçlerine itidal göstermesi, siviller ve çocukların hedef alınmaması çağrısında bulundu.

BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze'de cuma günü düzenlenecek "Büyük Dönüş Yürüyüşü" için yapılan hazırlıklar ve söylemleri endişe ile takip ettiğini bildirdi.

“İsrail” güvenlik güçlerine itidal çağrısında bulunan Mladenov, Filistinlilerin de “İsrail”-Gazze sınırında ihtilaftan kaçınması gerektiğini kaydetti.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada ise geçen haftaki can kayıpları hatırlatılarak, gösterilerde tüm tarafların sorumlu davranması, şiddet olayları ve can kayıplarının önlenmesi gerektiği bildirildi.

Açıklamada**, "AB, “İsrail”in barışçıl gösteri hakkına saygı duymasını ve orantılı güç kullanmasını bekliyor**." ifadelerine yer verildi**.**

Gazze halkının barışçıl gösteri hakkı bulunduğuna işaret edilen açıklamada, göstericilerin çatışmadan kaçınmaları gerektiği kaydedildi.

ABD'den “İsrail”i Cesaretlendiren Açıklama

ABD Başkanı Donald Trump'ın özel temsilcilerinden Jason Greenblatt ise adeta “İsrail” tarafını şiddet kullanma noktasında cesaretlendiren bir açıklama yaptı.

Greenblatt, Filistinli göstericilere sınıra 500 metreden fazla yaklaşırlarsa "ölebilecekleri" tehdidinde bulunurken, “İsrail”e ise herhangi bir uyarıda bulunmadı.

Geçen Hafta Ne Olmuştu?

Filistinliler, Toprak Günü'nün 42'nci yılı kapsamında geçen cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin “İsrail” sınırında barışçıl eylemler düzenliyor.

“İsrail” askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.

Gösterilerin başladığı ilk günden bu yana 24 Filistinli şehit oldu, bin 500'den fazlası yaralandı.

Filistinliler bu barışçıl gösterilerine altı hafta boyunca devam etmeyi planlıyor. Gösterilerin altı hafta boyunca devam edecek olmasının bir sebebi de bu tarihte ABD'nin Tel Aviv'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını açıklamış olması.

Toprak Günü Nedir?

“İsrail”, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan “İsrail” vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gaspı protesto etmek için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi.

“İsrail” polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi katletti, çok sayıda kişiyi yaraladı.

"Toprak Günü" olarak anılan bu olay, “İsrail” ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.