Erdoğan’ın “Ayasofya Vaadi” Yanlış Anlaşıldı
25 Mart 2019

Erdoğan’ın “Ayasofya Vaadi” Yanlış Anlaşıldı

NTV

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim öncesi gündemdeki Ayasofya’nın ibadete açılması meselesi için yeni bir söylem geliştirdi. Önce “Sultanahmed’i doldurun bakarız”, sonra “Faturası ağır olur” söylemleri ile halkın isteklerini geçiştirmeye çalışan Erdoğan, katıldığı bir programda seçime bir hafta kala “Ayasofya’nın adını cami koyarız” vaadini ortaya attı.

Yeni Zelanda’daki terör saldırısı sonrası yeniden gündeme gelen Ayasofya’nın ibadete açılması meselesi konuşulmaya devam ediyor. 51 Müslümanı camide katleden Hristiyan teröristin manifestosunda Ayasofya’nın minarelerini yıkacağız tehdidi üzerine, halk mitingde Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasını istemişti. Erdoğan bu çağrılara “Sultanahmed’i doldurun sonra bakarız” diyerek sert bir tonla kendini dinlemeye gelen kalabalığa cevap vermişti.

Konu gündemde yerini korurken yeni bir söylem geliştiren Erdoğan, Ayasofya’nın ibadete açılmasının “faturası ağır olur” diyerek konuyu kapatmaya çalışmıştı.

Dün gece katıldığı bir programda ise Ayasofya'nın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ücretsiz olup olmayacağına ilişkin soruyu Erdoğan, şöyle yanıtladı:

"O, anormal bir teklif değil. Olabilir. Olmayacak bir şey değil, rahatlıkla olabilir. Hatta hatta bunun üzerinde öyle dururuz ki bunun (adını) müze değil, artık Ayasofya Cami olarak koyarız. Nasıl Sultanahmet Camisi'ne turistler geliyorlar, herhangi bir ödeme yapıyorlar mı? Ziyaretini Sultanahmet Camisi'nde, Süleymaniye Camisi'nde, Fatih Camisi'nde yapıyor. Aynı şeyi Ayasofya'da da yapar. Müze statüsünden çıkar. Zaten daha sonradan buraya böyle bir statü verildi. Bu da yine CHP zihniyetinin bir adımıdır. CHP zihniyetinin attığı bu adımı değiştiririz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinden Ayasofya’nın tekrar ibadete açılacağı zannedenler, sosyal medyada geçici sevinçlerini paylaşımlarına yansıttı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ücretsiz olmasına ilşkin soruya, yapılacak bir statü değişikliği ile çare bulunabileceği cevabının yanlış anlaşılması ile başlayan tartışma halen devam ediyor.

Sonradan yapılan restore ile Fatih Sultan Mehmed zamanında üzerleri kapatılan duvarlardaki resimlerin ortaya çıkarılması da, İslam’a göre Ayasofya’nın mevcut hali ile cami olarak kullanılmasına engel teşkil ediyor.