Erdoğan’dan “Yüksek Faizler Benim Eserim Değil” İması
16 Ocak 2021

Erdoğan’dan “Yüksek Faizler Benim Eserim Değil” İması

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Yönetim Kurulu’nda yaptığı konuşmada, tamamen değil ama yüksek faizlere karşı olduğunu ifade etti. Faizleri yükselterek dövizin yükselişiyle mücadele etmeyi düşünen ekonomi kadrosunu kısa süre önce kendisi atamıştı. Erdoğan yüksek faizleri eleştirip, firmaların faizle ezildiğine dikkat çekerek bu kararın kendisine ait olmadığını ima etmeye çalıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından bazı başlıklar şöyle:

TL'nin değer kazandığını görüyoruz bu da borç stokunu azaltıyor. Ekonomideki gelişmelerle risk olan CDS 200 baz puan geri geldi. Büyümenin kendisi kadar istikrarı da önemsiyoruz.

Yüksek faize karşı olduğumu söylemem boşuna değil. Bu işi yaşayarak gördük. Birçok yatırımcı, girişimci faiz yükü altında eziliyor. Bu bankaların sizi nasıl sömürdüğünü biliyorum.

Yeri geldiği zaman Türkiye'yi bir faiz cenneti haline getirmekten bahsediyoruz. Öbür yandan bankalarımız ne kadar kâr etmişler bunu konuşuyor. Tamam da sen ne kadar yatırımcı kazandırdın, bir de bunu söylesene! Ne kadar istihdam sağlıyoruz, bir de bunu konuşun! Bana yatırım, istihdam, üretim, ihracat lazım.

Bu 4 başlık yoksa hiçbir şey. Biz bununla övüneceğiz. Şu anda dünyaya bakalım. ABD'de faiz oranı ne. Japonya'da ne? Avrupa'da eksi, İsrail'de eksi. Bütün bunlar ortadayken biz yüksek faizlerle övünüyoruz. Birçok şirketimizi adeta batırmakla övünüyoruz.

Beni dinlerler dinlemezler...Ama ben yüksek faize karşıyım.

Faizi ne kadar aşağı çekerseniz enflasyon o kadar düşer.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atadığı yeni ekonomi kadrosu işbaşı yaptıktan sonra dövizdeki ciddi yükselişe çözüm olarak seri şekilde faizleri yüzde 17’ye yükseltmişti. Bankalar da bu fırsattan istifade edip, müşterilerine verdiği kredi faizlerini yükseltti. Bozuk kapitalist nizamın içinde yer alan faiz gerçeği her alanda toplumu ifsat ederek halkı fakirleştirip, ekonomiyi durma noktasına getirmesine rağmen bir çözüm olarak sunulmaya devam ediliyor.

TCMB’nin (Merkez Bankası) TL’yi %17 faizle bankalara satması ve bankların da üzerine kârını koyması ile reel faiz %20’lerde seyrediyor. Asıl sorun faiz iken, Cumhurbaşkanı Erdoğan tamamen değil ama “Yüksek faizlere karşı olduğunu” ifade etmesi, faizden vazgeçilmeyeceğini ortaya koyuyor.