Çavuşoğlu, Suriye Muhalefetini Toplayıp “Siyasi Süreç” Mesajı Verdi
25 Ağustos 2022

Çavuşoğlu, Suriye Muhalefetini Toplayıp “Siyasi Süreç” Mesajı Verdi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye muhalefeti liderlerini toplayıp, Esed rejimi ile muhalefeti uzlaştırma hedefi güden siyasi sürece dair mesaj verdi. Suriye halkının ihanet diye niteleyerek şiddetle karşı çıkması ve protesto gösterileri düzenlemesine rağmen diplomatik ifadelerle üzeri örtülen süreç işletilmeye devam ediyor.

Çavuşoğlu, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Salim Muslat, Müzakere Komisyonu Başkanı Bedir Camus ve “Suriye Geçici Hükümet Başkanı” Abdurrahman Mustafa'yla dün Ankara’da bir araya geldi.

Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Suriyeli muhalif liderler Muslat, Camus ve Mustafa ile görüştüğünü belirterek “Muhalefetin, BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararı çerçevesinde, siyasi sürece katkısını takdir ediyor ve destekliyoruz" ifadesini kullandı.

BMGK'nın 2254 Sayılı Kararı Ne İçeriyor?

ABD’nin memnuniyetle karşıladığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Aralık 2015 tarihinde kabul ettiği ve Suriye'de ateşkes ile müzakereleri öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 nolu kararı Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından sık sık dile getiriliyor.

Karar, resmi müzakerelere gidilmesi ve 6 ay içinde birlik hükümeti kurulmasını içeriyor fakat metinde Beşar Esed'in nasıl bir rol oynayacağına ilişkin açık bir ifade bilerek koyulmadığı görülüyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin 2254 numaralı karar taslağında şu maddeler var:

-Ocak ayı başında siyasi geçiş için ateşkes ve resmi müzakere çağrısı

-IŞİD ve El Nusra Cephesi dâhil "terörist" olarak görülen gruplar dışında tutulacak

-Bu gruplara yönelik "saldırı ve savunma eylemleri" devam edecek

-BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ateşkesin nasıl denetleneceğine dair 18 Ocak'a kadar bilgi verecek

-Altı ay içinde "güvenilir, kapsayıcı ve mezhepsel olmayan bir yönetim" oluşturulacak

-18 ay içinde BM gözetimi altında "özgür ve adil seçimler" yapılacak

-Siyasi geçiş Suriye önderliğinde olmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Soçi dönüşü açık olarak başlattığı ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun devam ettirdiği Esed rejimine meşruiyet kazandırmaya yönelik açıklamalar, sürekli zikredilen BM’nin 2254 nolu kararının hedefini de ortaya koyuyor.