Akar, Katil Esed Rejimi İle Görüşmeleri Övdü
10 Ocak 2023

Akar, Katil Esed Rejimi İle Görüşmeleri Övdü

Köklü Değişim Medya

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada bir süredir katil Esed rejimine meşruiyet kazandırma çabası güden görüşmelerden övgüyle bahsetti.

Kabine Toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye, Rusya ve Suriye arasında savunma bakanları arasında gerçekleştirilen üçlü toplantının tekrarlanıp tekrarlanmayacağına yönelik soruyu, “Bu bir süreç. 11 yıl sonra tamamen iyi niyetle, iki ülke arasındaki ilişkiler ve bölge barışı için böyle bir şey başladı. Temennimiz karşılıklı görüşmeler yoluyla gelişir ve bölge için barışa, istikrara katkı sağlayacak bir duruma dönüşür” yanıtını verdi.

1 milyona yakın Suriyeli Müslümanı, Rusya ve İran’ın desteğiyle katleden, katliamlarında kimyasal silah ve varil bombaları kullanan Esed rejimi ile başlayan görüşmeleri öven Akar, Türkiye’nin terörle mücadele ve göç sorununa çözüm bulmak için çalıştığını ifade edip, “Bizim temennimiz bunların sonucunda barış, huzur ve istikrar olması, ülkemizde misafir ettiğimiz Suriyeli kardeşlerimizin de BM metinlerinde geçtiği gibi gönüllü, güvenli ve saygın şekilde topraklarına dönmesi” dedi.

Söz konusu görüşmelerin Suriyeli muhalifler tarafından protesto edilmesine ilişkin soruya da Akar, “Biz ne Türkiye’de ne de Suriye’de beraber olduğumuz kardeşlerimizin aleyhinde, onları zora sokacak herhangi bir tasarrufta bulunmadık, bulunmayız. Dolayısıyla onlar da bu bilinçle davranmalı, provokasyona kapılmamalıdır” dedi.

Ankara, Esed rejimi ile görüşmeleri terörle mücadele için attığını ifade eden açıklamalarda bulunsa da rejimin ne sınırda güvenliği sağlamaya ne de ayakta durmaya takati olmadığı ve sahada sözünün geçmediği biliniyor. Bu yüzden Ankara’nın bu yakınlaşma girişimi, Esed rejimine meşruiyet kazandırma çabası olarak okunuyor. Ankara, bu girişimleri ayrıca BM’nin 2254 sayılı kararına binaen yaptığını sık sık vurguluyor. ABD’nin Suriye’de desteklediği çözüm olan 2254 sayılı karar doğrultusunda ve Ankara da bu siyasete angaje hareket ediyor. “Siyasi süreç” de denilen bu çalışma ile Esed rejiminin meşru yönetim olarak tanınması, geçiş sürecini yönetmesi ve yeniden halka dayatılması amaçlanıyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı

Bakan Akar Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin “Cumhurbaşkanımızın, bizim derdimiz bir an önce komşumuz olan iki ülkede ateşkesin sağlanması, istikrara, barışa giden yolun açılması. Tabii bir süreç bu. Sayın Cumhurbaşkanımızın çabaları ilk günden itibaren devam ediyor. Dünya barışı için önemli bir katkı, önemli bir değer. Bunu bütün dünyanın anlaması gerekir” açıklamasında bulundu.