ABD, F-16’ların NATO Operasyonları İçin Türkiye’ye Verildiğini Duyurdu
07 Haziran 2024

ABD, F-16’ların NATO Operasyonları İçin Türkiye’ye Verildiğini Duyurdu

Köklü Değişim Medya

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Türkiye, F-16 satış kabul mektubunu imzaladı" ifadesi yer alırken uçakların NATO operasyonları için Türkiye’ye verildiğini duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin ABD’den F-16 savaş uçakları alımı için teklif ve kabul mektubunu imzaladığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, "Türkiye, F-16 alımı için teklif ve kabul mektubunu imzaladı. Bu satış, NATO ile ortak operasyon kabiliyetine bir yatırımdır ve ABD, Türkiye ve NATO ittifakının güvenlik çıkarlarını destekleyecektir. Bu satışın sonuca ulaşması biraz zaman aldı." dedi.

Türkiye’nin süreç çerçevesinde ABD’den 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve mevcut filonun yenilenmesi için de 79 adet F-16 modernizasyon kiti satın alması planlandığı biliniyor.

ABD yönetimi, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının ardından Türkiye’ye 20 milyar dolarlık F-16 savaş uçağının satışını desteklediğini açıklamıştı. ABD Başkanı Joe Biden da satışın onaylanması için ABD Kongresine çağrıda bulunmuştu.

Türkiye, sömürgeci kapitalist Batı’nın askeri gücü NATO ile 1950’den beri birlikte hareket ediyor. Bu kapsamda birçok operasyona destek verdi ve NATO’nun yenilgiye uğradığı Afganistan’da da görev üstlenmişti.

Washington, Rusya’dan alınan S-400’lerin Türkiye’de bulunmasını NATO’nun askeri sistemleri açısında sakınca teşkil ettiğini söyleyerek CAATSA yaptırımları uygulamıştı. Böylece Türkiye, F-35 programından da dışlanmıştı. Bunun üzerine F-35’lere ödediği 1,4 milyar doları alabilmek için F-16 talebinde bulunup, müzakerelere başlanmıştı. Türkiye’nin bugün S-400’leri de kullanamadığı ve hangarlarda tuttuğu uzmanlarca ifade ediliyor.

Ankara, PKK terör örgütünün Suriye kolu PYD’yi açıktan destekleyen Washington’ı “stratejik ortak, dost ve müttefik” olarak tanımlıyor.