Rusya Suriye’den Neden Çekiliyor?
15 Mart 2016

Rusya Suriye’den Neden Çekiliyor?

Rusya Devlet Başkanı katil Putin, Suriye'deki askeri müdahalelerinin amaçlarına büyük ölçüde ulaştığını belirterek; “Rus askeri güçlerinin Salı gününden itibaren Suriye'den çekilmeye başlayacağını” duyurdu. Putin, Rusya'nın askeri müdahalesinin barış görüşmeleri için “gerekli koşulları” oluşturduğunu söyledi. 15.03.2015 tarihinde de Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklama da; “Suriye'deki Hmeymim üssünde konuşlu savaş uçaklarından ilk grubunun, Rusya'ya geri dönmek üzere hava üssünden ayrıldığını” açıkladı. Yine bunun gerçek bir çekilme olmadığının işaretini veren Rus Savunma Bakan Yardımcısı Nikolay Pankov; "Rus hava kuvvetleri, IŞİD ve diğer terörist hedefleri vurmaya devam edecek” dedi.

Rusya zaten “IŞİD” gerekçesiyle Suriye’ye girmemiş miydi? O halde Rusya’nın bu hamlesi ne anlama geliyor? Rusya’nın bu hamlesinin ne anlama geldiğini açıklamadan önce neden Suriye’ye girdiğini, hatırlamakta fayda var.

Amerika öncülüğünde kurulan “Koalisyon Güçleri”, (Haçlı Koalisyonu) Rusya, İran ve de Şam tiranı Beşşar’ın, yaptıkları katliamlarla ilgili gerekçesi aynı idi. Nedir bu gerekçe? “Terör ile mücadele!”Aslında Suriye halkına karşı her türlü silahı deneyen gerek Rusya, gerekse haçlı güçleri kendi yapımları “terörle mücadele” için Suriye’ye saldırmıyor. Aksine Amerika, rejim’in düşeceğini ve Uluslararası sistemi yerinden sarsacak Raşid-i Hilafet taleplerini görünce önce İran’ı sonra Lübnan’daki partisini, en sonunda da Rusya’nın Suriye’ye girmesine yeşil ışık yaktı. Terör, Amerika ve Rusya’nın Suriye halkına karşı acımasızca ve barbarca operasyonları için sadece bir örtüdür. Amerika ve Rusya “terör” adı altında asıl İslam ve Müslümanlarla savaşmaktadır.

Rusya Suriye’ye neden girdi?

1- Kasap Beşşar’ı koruyup onun ani düşüşünü engellemek ve başka bir Beşşar bulana kadar mevcut Beşşar’ı ayakta tutmak.

2- Askeri ve sivil gözetmeksizin acımasızca saldırılar düzenleyerek rejim ile muhalefet arasındaki siyasi görüşmelere hazırlık yapmak ve muhalefeti uysallaştırmak.

Nitekim Rusya Dışişleri Bakanlığı; “Moskova'nın Suriye sahasında attığı tüm adımlar, (katliamlar) ülkede siyasi bir çözüme katkıda bulunmayı amaçlıyor” demişti. Yine Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’de yaptığı açıklamada; "Bir buçuk yıldır Esed'in gitmesi gerektiğini söylüyoruz, ama ne zaman ve nasıl gideceği ise Cenevre süreci ve müzaker çerçevesinde alınabilecek bir karardır” demişti. Amerika, Beşşar’ın yerine gelecek yeni Beşşar’ın pürüzsüz bir şekilde ipleri eline alması ve kendi çıkarlarını garanti altına alması için bu ortamları hazırladı. Böylece Amerika, Rusya’yı Suriye’ye sokmuştu.

Rusya Suriye’den neden çekiliyor?

Öncelikle altı çizilmesi gereken bir nokta; Rusya, Amerika ile işbirliği halinde Suriye’ye girdi. Yine Amerika ile koordinasyon halinde Suriye’den çekildiğini belirtmek gerekir. Nitekim hem Amerika hem de Rusya tarafından yapılan haberlerde bu konu vurgulanmıştır.

Rusya’nın çekilmesinin gerekçelerini şöyle sıralamak mümkün:

1- Bu çekilme tamamen bir çekilme değildir. Rusya’nın iki üssü de hala varlığını korumaktadır.

2- Rusya, rejim lehine sahada ki dengeleri değiştirmiştir. Şimdi de çekilerek rejime Cenevre masasını göstermiştir.

3- Suriye sahasındaki “ılımlı” muhalefetin, Amerika yanlısı Suriye Koalisyonu çatısı altında toplanması Riyad’ın da girişimleriyle sağlanmıştır.

4- Cenevre 3, ilk oturumunda Rus saldırılarıyla akamete uğramış ve Amerika’nın bu konudaki tutumu ve Suriye Muhalefeti sorgulanmıştı.

5- Suriye sahasının ve halkının güvenini kazanmak için Amerika bu girişimle “kurtarıcı” algısını yerleştirmek istemektedir. Böylece muhalefete daha fazla baskı yaparak rejimle müzakere ve geçiş sürecini hızlandırabilecektir.

6- Amerika, son komplosu De Mistura planının da boşa gitmesini ve başarısız olmasını istemiyor.

7- Amerika, Cenevre 3 için tüm şartların oluştuğunu düşündüğü için Rusya’nın geri çekilmesini istemiştir.

İran, Rusya’nın çekilmesine nasıl bakıyor?

Amerika adına vekâlet savaşı yürüten İran, Rusya’nın Suriye’ye girmesine nasıl olumlu yaklaştıysa, çekilmesini de ateşkes için olumlu bir sinyal olarak değerlendirdi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif; “Rusya’nın güçlerinin bir kısmını geri çekmesi bu ateşkesi muhafaza etmek için güç kullanmalarını gerektiren bir şey görmediklerini gösteriyor. Bunun kendisi (ateşkes) olumlu bir sinyal olmalıdır. Şimdi bekleyip görmemiz lazım" dedi.

Ateşkes, neyi kapsıyor ve amacı nedir?

Birincisi: Ateşkes, rejimle müzakereyi ve utanç verici çözüm sürecine girilmesini şart koşuyor.

İkincisi: Ateşkes kapsamına girmeyen herkes, terörist olarak kabul ediliyor. Bu da IŞİD ve Nusret Cephesi ile sınırlı olmayacak. Aksine zorba rejimle çözüm masasına oturmayan herkesi kapsıyor.

Sonuç olarak;

Amerika Suriye devrimini boğmak için her türlü entrika ve komployu denedi. Kimyasal silah dâhil her türlü silahı kullanarak ya da göz yumarak katliamlar yaptı. Ancak Suriye halkı ya da tüm gruplar Amerika’nın bu cürümlerinden sonra hala pes etmedi. Teslim bayrağını da çekmedi. Özgür medyamız bunu görmese de hala “devrimimiz İslamidir” diyen Müslümanlar ve gruplar var. Onların sahadaki mücadelesi devam ediyor.

Suriye halkının gerçek katili Amerika’dır. Bu gerçeği Suriye halkı çok iyi biliyor. Bu nedenle ne Amerika’nın çözümü, ne Rusya’nın ve İran’ın saldırıları, ne de dolambaçlı yollarla Riyad ve Türkiye’nin girişimleri bu devrimi yolundan saptıramayacaktır.

@OYildiz99