Zelenskiy, Genelkurmay Başkanı Zalujnıy'ı Görevden Aldı
09 Şubat 2024

Zelenskiy, Genelkurmay Başkanı Zalujnıy'ı Görevden Aldı

Köklü Değişim Medya

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, görevden aldığı Genel Kurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy'ın yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Aleksandr Syrskyi'yi atadı.

Zalujniy'in yerine Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Aleksandr Sırskiy'i atandı. 58 yaşındaki General Sırskiy 2013'ten beri ”Ukrayna ordusunun NATO standartlarını benimsemesi” için çalışıyor.

ABD’nin Rusya’ya karşı savaşında Ukrayna’yı cephe hattı olarak kullanımına açan Zelenskiy, görev değişimi ile ilgili sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "General Valeriy Zalujnıy ile görüştüm. Ukrayna'yı savunduğu iki yıl için kendisine teşekkür ettim" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'yı 24 Şubat 2021'de işgalinin ikinci yıldönümü yaklaşırken, gelen görev değişikliği için "Böyle bir yenilenmenin tam zamanı" diyen Zelenskiy, General Zalujnıy'a ekibin bir parçası olarak kalmasını önerdiğini de belirtti.

Savunma Bakanı: "Yeni Yaklaşım ve Stratejilere İhtiyacımız Var"

Savunma Bakanı Rüstem Umerov da, Zalujnıy'a hizmetlerinden dolayı teşekkür etti ancak orduya yeni bir yön verme zamanının geldiğini söyledi.

Umerov "Yeni yaklaşımlara ve yeni stratejilere ihtiyacımız var. Yeni yaklaşımlara ve yeni stratejilere ihtiyaç var. Bugün, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin liderliğinin değiştirilmesi gerektiğine dair bir karar alındı” dedi.

Zalujnıy da soyal medyadan yaptığı paylaşımda istifa ettiğini açıklamadı ancak "herkesin değişmesi ve yeni gerçeklere uyum sağlaması gerektiğini" kabul ettiğini ve savaşta "yaklaşımların ve stratejinin değiştirilmesi gerektiği" konusunda hemfikir olduğunu beyan etti.

Ukrayna ordusunu NATO çizgisinde modernize etmesiyle tanınan Zalujnıy, Rusya'nın geniş çaplı işgalinden yedi ay önce makamına oturmuştu.

Zelenskiy ve Zalujnıy arasındaki gerginlik, büyük beklenti uyandıran karşı saldırının Rusya'nın derin savunmasını delme hedefine ulaşamamasının ardından ortaya çıktığı düşünülüyor. Zalujnıy'ın gidebileceğine dair söylentiler ocak ayı sonundan bu yana gündemdeydi.

Analistler, komutasındaki askerler ve yabancı askeri yetkililer tarafından büyük saygı gören Zalujnıy'ın görevden ayrılmasının istenmeyen bir kargaşaya yol açabileceği, Ukrayna ordusu ile siyasetçilerin arasını açabileceği ve Kiev'in Batılı müttefikleri arasında belirsizliği körükleyebileceği uyarısında bulunuyor.

Ukrayna, geçen yıl yaz aylarında başarısızlıkla sonuçlanan karşı saldırısından bu yana mühimmat ve personel konusunda da sıkıntılar yaşıyor.

Değişikliğe Eleştiriler Geldi

Ordunun en üst kademesindeki bu görev değişikliğine bazı tepkiler de geldi.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, General Zaluzhnyi'ye Ukrayna'ya hizmetlerinden dolayı teşekkür etti ve yetkililerin değişiklikleri gerekçelendireceğini umduğunu dile getirdi.

Ukrayna’da muhalefet partisi Poroshenko'dan Oleksii Honçarenko ise bu hamlenin Cumhurbaşkanı tarafından yapılan "büyük bir hata" olduğunu savundu. Bunun ülke için riskler taşıyacağını vurgulayan Honçarenko, "Bu hatanın bedelini hepimiz ödemek zorunda kalacağız” uyarısında bulundu.

ABD liderliğindeki Batı, güçlü bir şekilde silahlandırarak Rusya’ya karşı cephe hattına sürdüğü Ukrayna’ya yıllardır NATO ve AB üyeliği vadediyor. Ukrayna’nın bu vaatler ve resmi toplantılara çağırarak Rusya’yı tahrik etmesi nedeniyle başlayan ve binlerce insanın ölümüne ve milyonlarca Ukraynalı’nın mülteci konumuna düşmesine neden olan savaşın neredeyse iki yıldır devam ediyor.