Köklü Değişim Medya
Uluslararası yardım kuruluşu Save the Children (Çocukları Koruyun) örgütünün araştırma raporuna göre, Yemen'de 3 yıldır süregelen savaşta kıtlık nedeniyle ölen 5 yaş altı çocuk sayısı: yaklaşık 85 bin.
Birleşmiş Milletler, Ekim ayında yaptığı açıklamada yaklaşık 14 milyon Yemenli'nin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıklamıştı.
Sömürgeci Batılı devletlerin çıkarlarını korumak için bölgedeki taşeronlarının sürdürdüğü savaşta, 22 milyon kişi insani yardıma muhtaç. Ülkede son yüzyılın en büyük gıda krizi yaşanıyor.
Ülkenin en büyük liman kenti Hudeyde Husilerin elinde. Taraflar Hudeyde'de geçen hafta sonu karşılıklı saldırıları durduracağını açıklamıştı ancak bölgeden hâlâ çatışma ve bombardıman haberleri gelmeye devam ediyor.
Yemen'in gıda ithalatının %90'ı Hudeyde limanından yapılıyordu. Liman ve çevresinin Suud öncülüğündeki koalisyon tarafından sürekli bombalaması nedeniyle ülkeye gıda sokulamıyor.
Gıda fiyatları sürekli artarken, yoksullar ise gıdaya ulaşamadığı için ölümle yüzleşmek zorunda kalıyor.
Bölgedeki yardım kuruluşu çalışanları, ülkedeki sağlık tesislerinin yarısının savaş sebebi ile çalışamadığını ve nüfusun çoğunluğunun bu hizmetlerden faydalanamayacak kadar fakir olduğunu söylüyor.
Save the Children, ciddi seviyede akut malnütrisyon (yetersiz beslenme) yaşayan ve tedavi edilmeden hayatını kaybeden 5 yaş altı çocukların verilerini toplayan BM sayesinde bu sayıya ulaştıklarını beyan etti.
Save the Children yardım kuruluşunun 'ihtiyatlı tahminlere göre' 2015 yılının Nisan ayından 2018'in Ekim ayına kadar yaklaşık yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybeden 5 yaş altı çocukların sayısının yaklaşık 84 bin 700 olduğunu açıkladı.