Ülkeye Gelen Kaynaklar Kimin Cebine Giriyor?
05 Haziran 2024

Ülkeye Gelen Kaynaklar Kimin Cebine Giriyor?

Köklü Değişim Medya

Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu’nun 4 Haziran 2024 Salı günü gerçekleştirdiği "Gündem Değerlendirme" toplantısında, Mayıs ayı enflasyon rakamları ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları ele alındı. Toplantıda ayrıca Azerbaycan’ın SOCAR şirketinin Türkiye üzerinden “İsrail’e” petrol satışı hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

Toplantıda konuşan Medya Bürosu Üyesi Muhammed Emin Yıldırım, Mayıs ayı yıllık enflasyon rakamlarını Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’un %75,45, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG)’ın ise %120,66 olarak açıklamasını mukayese ederek, hangi rakamın doğru olduğunun pazar ve marketlerdeki fiyat artışlarına bakarak kolayca anlaşılacağını, aşırı pahalılık sebebiyle ihtiyaçlarını karşılayamayan halkın gerçek rakamı çok iyi bildiğini söyledi.

“Bu sözde ekonomik iyileşme kime kazandırıyor?”

“Cumhurbaşkanı, Maliye Bakanı ya da bu raporları hazırlayan kuruluşlardaki yetkililer bilmezler çünkü onların yolu pazara, markete, kasaba uğramaz. Onlar halkın yaşadığı gerçeklikten uzaklar. Onlar işçinin, memurun, esnafın ve çalışanın yediğini yemezler, giydiğini giymezler. En önemlisi, onlar halkın konuştuğu dilden de konuşmazlar.” ifadelerini kullanan Yıldırım, Mehmet Şimşek’in enflasyonun Mayıs'tan sonra inişe geçeceği, 2025’te dezenflasyon sürecine girileceği ve 2026/2027’de istikrar dönemine kavuşulacağına dair açıklamaları hakkında şöyle konuştu:

“Bakalım o zamana kim öle, kim kala Sayın Şimşek… Bakın, emekli ve asgari ücretli çalışanların maaşı cebe girmeden eriyip gidiyor. Sadece kira ve faturalar bile emekli ve asgari ücretli çalışanın belini kırmaya yetiyor! Bu insanlar ne yiyip ne içecekler, çocuklarının eğitim masraflarını nereden, nasıl karşılayacaklar? Bu insanlar kara gün için yastık altına üç kuruşu nasıl koyacaklar? Vatandaş bu pahalılıkla nasıl mücadele edecek? Ortada ekonomik kriz var, hayat pahalılığı var, kiralardaki artış durdurulamıyor, enflasyon almış başını gidiyor. Peki, ekonomiden sorumlu Maliye Bakanı olarak siz bütün bu sorunlarla ilgili ne diyorsunuz? İnsanlar soruyorlar, temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacak mı? Aldıkları cevap hayır. Emekliye zam yapılacak mı? Kök maaşı 10 bin TL’nin üzerinde olanlar hariç, onlara da bir şey yok. Yani, yaklaşık 6 milyon emekliye temmuz’da da zam yok. Peki, bu ekonomi nasıl düzeliyor, nasıl bir iyileşme bu? Bu sözde ekonomik iyileşme kime kazandırıyor, ülkeye giren kaynaklar emeklinin ve çalışan işçinin cebine girmiyorsa kimin cebine giriyor Sayın Şimşek?”

“Siz Londra ve New York piyasasının hesabına çalışıyorsunuz!”

Konuşmasına, Şimşek’in “Türkiye’ye tarihte eşi benzeri görülmemiş kaynak girişi var” sözlerine değinerek devam eden Yıldırım, “Sayın Şimşek, biz ülkeye giren bu paraların sahiplerinin büyük şirketler, holdingler, bankalar olduğunu bilmiyor muyuz? Bunlar yurtdışından döviz kredisi kullanıp Türkiye'ye getiriyorlar ve faize yatırıyorlar. Faize yatırılan 65 milyar dolarlık bu dış kaynak, bugün var yarın yok. Ayrıca bu kaynağın emekliye, işçiye, esnafa da bir faydası yok. Siz faiz ve sıkılaştırılmış para politikası ile ancak bankacılar, sermayedarlar ve kapitalistleri memnun ediyorsunuz, halkı değil. Siz kapitalist sermayedarlara bol kazançlı yatırımlar tavsiye ederken, bu halka ise sadece sabır telkin ediyorsunuz. Siz sözüm ona itibardan zerre tasarruf etmiyorsunuz ama tasarruf tedbirlerinden bahsediyorsunuz. Dolayısıyla siz emeklinin, işçinin, memurun, esnafın ve çalışanın menfaati ve maslahatı için değil, küresel sermayeyi daha zengin etmek için o koltukta oturuyorsunuz. Siz kaynak bulmak için gittiğiniz Londra ve New York piyasasının hesabına çalışıyorsunuz, Türkiye halkının hesabına değil…” ifadelerini kullandı.

Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı: “Daha önce dediğimiz gibi bu ülkeyi ekonomik krizden ne sizden öncekiler çıkarabildi ne siz çıkarabilirsiniz ne de sizden sonra gelecekler… Bu ülkenin ve tüm İslam coğrafyasının servet ve kaynaklarını Müslüman halkların maslahatına kullanacak sistem, İslam iktisat sistemidir. Bu sistemi ancak İslam ile hükmeden bir yönetim hayata geçirebilir. İşte o yönetim Raşidi Hilafet yönetimidir.”

Konuşmanın tamamını toplantı videomuzdan izleyebilirsiniz.

#KapitalizmÇöktüÇözümİslam