Türkiye’den, “Özkan-Brunson Takası" İddiasına Yalanlama Ama...
27 Temmuz 2018

Türkiye’den, “Özkan-Brunson Takası" İddiasına Yalanlama Ama...

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Amerikan Washington Post gazetesinde, Ankara ile Washington arasındaki Rahip Brunson krizinin perde arkasına ilişkin bir makale yayımlandı.

Makalede, Erdoğan ve Trump'ın, NATO Zirvesi'ndeki görüşmede Brunson'a karşılık "İsrail'de" yargılanan Ebru Özkan'ın serbest bırakılması konusunda anlaştığı iddia edildi.

"İddialar Asılsızdır"

Anadolu Ajansı'na konuşan bir Türk yetkili iddiaları yalanladı. Yetkili, "İsrail'de düzmece terör suçlamalarıyla gözaltına alınan Ebru Özkan'ın salıverilmesi karşılığında Andrew Brunson'ın serbest bırakılmasına yönelik Türkiye ile ABD arasında anlaşma yapıldığına yönelik haberler tamamen asılsızdır" dedi.

Takas İddiası

Gazeteye göre Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, zirve sırasında "İsrail" Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu arayarak Ebru Özkan'ı istedi. Özkan, 15 Temmuz'da "İsrail" tarafından sınırdışı edildi.

Ebru Özkan, Türkiye'ye döndü. Türkiye'de ise 18 Temmuz'da Rahip Brunson'ın tutukluluğunun devamına karar verildi, duruşma ekim ayına ertelendi. Mahkeme birkaç gün sonra ev hapsi kararı aldı.

Habere göre Türkiye sözünde durmadı. Başkan Trump ile Yardımcısı Mike Pence'in yaptırım açıklamaları bunun üzerine geldi. Bir "İsrailli" yetkili, Hamas'a yardım etmekle suçlanan Ebru Özkan'ın Trump'ın talebi üzerine serbest bırakıldığını söyledi.

Twitter’da Rest, Uygulamada Teslimiyet

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Rahip Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulayacağı tehdidine yanıt vererek, "Kimse Türkiye'ye dayatmada bulunamaz." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, "Kimse Türkiye'ye dayatmada bulunamaz. Hiç kimsenin tehdidine müsamaha edemeyiz. Hukukun üstünlüğü istisnasız herkes için geçerlidir." paylaşımında bulundu.

ABD Başkanı Trump, Türkiye'ye tehdit savuran Twitter mesajında, "ABD, büyük bir Hristiyan, aile babası ve muhteşem bir insan olan Rahip Andrew Brunson'u uzun süreli tutukluğu nedeniyle Türkiye'ye geniş yaptırımlar uygulayacak. Bu masum inanç adamı derhal serbest bırakılmalı! " ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkan Yardımcı Mike Pence de Dışişleri Bakanlığı'nda katıldığı bir programda "Türkiye Papaz Andrew Brunson'u derhal serbest bırakmaz ve Amerika'daki evine göndermezse ABD bu masum inanç insanı serbest kalana kadar Türkiye'ye önemli yaptırımlar uygulayacak." şeklinde konuşmuştu.