Türkiye’de Bulunan 2 Bin 700 Yıllık Yazıtın “İsrail”e Verileceği İddia Edildi
12 Mart 2022

Türkiye’de Bulunan 2 Bin 700 Yıllık Yazıtın “İsrail”e Verileceği İddia Edildi

Independent Türkçe

Köklü Değişim Medya

The Times of “Israel”de yer alan habere göre, Türkiye’nin 2 bin 700 yıllık Siloam Yazıtı'nı "İsrail"e iade edeceği iddia edildi. Türkiye’den henüz konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Haberin, gasıp Yahudi varlığıyla sıcak ilişkiler kurmaya başlayan Erdoğan ile Herzog’un görüşmesi sonrası ortaya çıkması dikkat çekiyor.

İbranice yayın yapan gazetete konuşan yetkili, şu an İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen 2 bin 700 yıllık Siloam Yazıtı'nın “İsrail”e iade edileceğini belirtti. Söz konusu tarihi eser Kral Hezekiya'nın Kudüs'e inşa ettiği tünelin kanıtı olarak gösteriliyor. Bu tünel inşaatı “İsrail”in Kudüs'le bağının çok eskiye dayandığının sembolü olarak görülüyor.

Erdoğan’ın Jesti Olduğu Düşünülüyor

Var olan en önemli İbranice yazıtlardan biri olarak kabul edilen Siloam Yazıtı'na yönelik gelişme “İsrail” ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin yumuşadığı sırada geldi. “İsrail” Cumhurbaşkanı Isaac Herzog bu hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmek üzere Ankara'ya geldi ve bu, 14 yıldır “İsrail”in Türkiye'ye üst düzeydeki ilk ziyareti.

Yetkili bu jestin karşılığında “İsrail”in şu an ülkedeki bir müzede tutulan, tarihi ve dini açıdan önemli bir eseri Türkiye'ye göndermeyi teklif ettiğini söyledi. Açıklamaya göre bu jest Herzog ve Erdoğan'ın görüşmeleri sırasında dile getirilmese de iki ülkenin üst düzey yetkilileri arasında düzenlendi.

Türkiye'den habere yönelik herhangi bir doğrulama gelmedi.

Paleo-İbranice dilinde yazılmış 6 satırlık yazıtta inşaatı gerçekleştiren kazıcıların hikayesi anlatılıyor. Satırlarda, "Bu sesler karşılıklı birbirine bağıranların sesiydi. Çünkü orada kuzey ve güneyden açılan tünel birleşiyordu. Ve o gün kanal açılmış oldu. Tünelin açılmasıyla her iki taraftaki işçiler ve kazmaları karşılaştılar" ifadeleri yer alıyor.

“İsrailli” yetkililer uzun süredir antik eseri ülkelerine götürmek için uğraşıyor. 2017'de “İsrail” Kültür Bakanı Miri Regev, yazıt karşılığında iki fil teklif etmiş ancak öneri reddedilmişti.

2007'de dönemin “İsrail” Cumhurbaşkanı Şimon Peres, mevkidaşı Abdullah Gül'den “İsrail”in kuruluşunun 70. yıl kutlamalarında sergilenmesi için eseri ödünç olarak istemişti. Gül olumlu yanıt verse de “İsrail”in Gazze politikaları nedeniyle eser İstanbul'da kalmıştı.

Eski “İsrail” Başbakanı Binyamin Netanyahu da 1998'de yazıt karşılığında başka eserlerin teklif edildiğini söylemişti.

Arap Dünyası Araştırma Merkezi Başkanı Mehmet Tütüncü, Kanuni Sultan Süleyman'ın kayıp kitabesini 120 yıl sonra 2017'de “İsrail” Devlet Müzesi’nin deposunda bulmuş ve “İsrail”in bu kitabeyi, İstanbul’daki yazıtla takas etmek istediğini söylemişti.

Ankara, yazıtın uzun zamandır Osmanlı mülkü olduğunu belirterek Türkiye'de kalmasında ısrarcıydı.