Türkiye ve Nijer Arasında Petrol ve Doğalgaz Alanında İş Birliği
18 Temmuz 2024

Türkiye ve Nijer Arasında Petrol ve Doğalgaz Alanında İş Birliği

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve kalabalık üst düzey bir heyet, Nijer’de petrol ve doğal gaz alanında iş birliğini öngören niyet beyanı imzaladı ve görüşmelerde bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Alparslan Bayraktar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Nijer'de bazı görüşmeler gerçekleştirdi.

Bakanlar, ilk olarak Nijer Başbakanı Ali Mahamane Lamine Zeine ile çalışma toplantısında bir araya geldi. Bakan Bayraktar, görüşmenin ardından Nijer Maden Bakanı Abarchi Ousmane, Petrol Bakanı Mahaman Moustapha Barké ve Enerji Bakanı Amadou Haoua ile bir toplantı yaptı. Türk heyeti daha sonra askeri darbe ile koltuğuna oturan Nijer Devlet Başkanı Abdurrahmane Tchiani ile görüşme gerçekleştirdi.

Bakan Bayraktar, petrol ve doğal gaz başlığında iş birliğini öngören "Petrol ve Doğal Gaz Alanında İş Birliğine İlişkin Niyet Beyanı"nı imzaladı.

Uzun yıllar Fransa’nın sömürgeciliği altında olan Nijer’de seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Barzoum 26 Temmuz 2023 tarihinde, bizzat kendisini korumakla görevli başkanlık muhafızları tarafından devrilmişti.

Başımda Abdurrahmane Tchiani’ni olduğu kendilerine ‘Vatanı Koruma Ulusal Konseyi’ ismini veren bir grup asker Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’u devirdikten sonra yeni hükümeti kurduklarını duyurmuş bunun üzerine Fransa ve ECOWAS, Nijer’e müdahale tehdidinde bulunmuştu. Darbeciler Fransa ile askeri anlaşmaları fesh etmişti.

ECOWAS’ın müdahale kararını doğru bulmadığını ifade eden Erdoğan, “Biz de şu anda Dışişleri Bakanlığımızla vesaire buradaki anahtar rolümüzü nasıl oynarız bunun üzerinde duruyoruz, duracağız ve inşallah Nijer'i de bir çözüme kavuşturmamız lazım.” açıklamasıyla 2023 yılında gerçekleşen darbe sonrası yaptığı açıklamayla bugünler işaret ettiği düşünülüyor.

Nijer’de her iki taraf da Washington eksenli politikalar izlediği biliniyor. Bu darbenin iki taraf arasındaki çıkar çatışmasından kaynaklandığı uzmanlarca ifade ediliyor.

ABD-Fransa egemenlik çatışmasının yaşandığı Afrika’da, uzun süredir darbeler gerçekleşiyor. Fransa’ya büyük darbe vuran ABD, “dost ve müttefiği” Ankara ile Afrika’da sıkı çalışmalar yürütüyor. Ankara’dan gönderilen kalabalık üst düzey heyetin Nijer’de birçok anlaşmaya imza atacağı tahmin ediliyor.