"İsrail" ile "Normalleşen" Ankara'dan Yahudilere Jest: Mumlu Hanuka Kutlaması
23 Aralık 2022

"İsrail" ile "Normalleşen" Ankara'dan Yahudilere Jest: Mumlu Hanuka Kutlaması

Köklü Değişim Medya

ABD’de yaşayan Yahudileri, Türkevi’nde ağırlayan Türkiye’nin ABD Büyükelçiliği, 9 kollu şamdanda mum yakma ritüeli eşliğinde Hanuka Bayramı’nı kutladı. Kutlamaya Filistin’i işgal eden ve Müslümanları katleden “İsrail”in New York Başkonsolosu Asaf Zamir de katıldı.

Türkiye’nin New York Konsolosluğunun resmi Twitter hesabından kutlamaya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Türkevi’ndeki Hanuka kutlaması, Yahudi cemaatinin liderlerini, Türk Amerikalıları ve ‘İsrail'in New York Başkonsolosu Büyükelçi Asaf Zamir'i bir araya getirdi.

Büyükelçi Murat Mercan ve Başkonsolos Reyhan Özgür, Türk Amerikan Yahudi Cemaati üyeleri, Türkiye'deki Türk Yahudi temsilcileri ve ABD'li dostlarla Türk Evi’nde düzenlenen ilk Hanuka kutlamasına ev sahipliği yaptı”

türkevi-2.jpg

Törende bir konuşma yapan Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, Türk Evi'nin tüm Türk Yahudileri, dostları ve akrabalarının evi olduğunu söyleyip şöyle devam etti:

"Yahudi cemaati ister Türkiye'de ister New York'ta yaşasın, ülkemizin, cemaatimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Türkiye farklı dinlere, farklı kültürlere ev sahipliği yaptı ve hepsi ortak tarihimizin mihenk taşı oldu... Çeşitliliğimiz gücümüzü yansıtır.”

Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, bugünkü toplantının Türk ve Yahudi halkları arasında büyüyen dostluğun bir başka kanıtı olduğunu ileri sürdü.

Özgür şunları söyledi:

“Türk Evi'nin kapıları Musevi dostlarımıza her zaman sonuna kadar açıktır. Bugünkü Hanuka kutlaması, ilk kez Türk Evi’nde menora mumlarının yakılması anlamında tarihi bir olaydır. Sefarad Yahudileri, Türk toplumunun ayrılmaz bir parçası haline geldi, kültürünü ve ekonomisini zenginleştirdi”

“İsrail”in New York Başkonsolosu Asaf Zamir, Türkiye'ye Hanuka'yı Türk Evi'nde kutladığı ve dostluğu için teşekkür etti.

İşgalci “İsrail” İle Normalleşme

Ankara, bir süredir Müslümanların ihanet olarak nitelediği “İsrail” ile karşılıklı “normalleşme” adımları atıyor. Bu çerçevede karşılıklı büyükelçi atanırken, bakanlar ve üst düzey yöneticiler karşılıklı ziyaretler düzenliyor. Ankara, Kudüs davasını savunmak için “İsrail” ile yakınlaştıklarını ifade ederek tepkilerin önüne geçmeye çalışarak 180 derecelik dönüşün üzerini örtmeye çalışıyor.

Mavi Marmara ve Gazze katliamlarının üzerine sünger çekerek işgalci “İsrail” ile “Normalleşme” anlaşması imzalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail” Cumhurbaşkanı Herzog’u Ankara’da resmi törenle karşılamış ve büyük bir ihtimamla ağırlamıştı. Müslümanlardan gelen tepkiler üzerine Erdoğan, “İsrail” ile ilişkilerin Kudüs ve diğer Filistin topraklarında yaşanan zulümlere, kutsallarımıza yönelik saldırılara ve işgallere göz yumulacağı anlamına gelmediğini ifade etmişti. Erdoğan, “'İsrail' ile siyasi ve ekonomik ilişkileri geliştirmek için attığımız adımlar başkadır, Kudüs davamız başkadır” demişti.

Gelinen süreçte ise gasıp Yahudi varlığının baskı, saldırı, katliam ve işgalinin hızlanarak sürdüğü görülüyor. Önceleri etkisiz kınama mesajları yayımlayan Ankara’nın “normalleşme” süreci ile bu alışkanlığına da sınırlama getirdiği gözlemleniyor.

Gasıp Yahudi varlığı, İlkbahar aylarından bu yana Batı Şeria odaklı saldırılarını sürdürüyor.

İşgal ettiği topraklarda neredeyse her gece baskınlar düzenleyen “İsrail” şu ana kadar 2.500'den fazla Müslümanı gözaltına aldı ya da tutukladı.

İşgalcinin düzenlediği operasyonlarda 165'ten fazla Filistinli Müslüman katledildi.

İşgalci Yahudi varlığı katliamlar gerçekleştirirken “normalleşme” anlaşmalarına imza atan İslam beldelerindeki yöneticiler ise sessizliğin koruyarak ve kutlamalar düzenleyerek cesaretlendiriyor.