Rakka Halkı ABD ‘Savaş Uçakları’ Tarafından Katledildi
09 Nisan 2018

Rakka Halkı ABD ‘Savaş Uçakları’ Tarafından Katledildi

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Suriye’nin Rakka kentinden IŞİD’i çıkartan ABD liderliğindeki koalisyon bombardımanının ardından halk korku, öfke ve hayal kırıklığı içerisinde.

Hayatlarını yeniden kurmaya çalışan kent sakinleri, Kürtler liderliğindeki milislerden, Suriye ordusundan ve suç çetelerinden korkuyor.

Rakka Halkı ‘ABD Uçakları’ Tarafından Katledildi

Rakka, Suriye’deki yedi yıllık savaştan en çok etkilenen kent konumunda. Rakka’nın tamamı ABD liderliğindeki koalisyonun yoğun hava bombardımanı altında kaldı.

Kentte büyük bir katliam gerçekleştirildi. Bombalanmayan hiçbir yer kalmadı. Camiler, okullar, pazar yerleri ve binalar, hepsi bombardımandan nasibini aldı. Kimileri tekrar tekrar hedef oldu.

Enkaz kaldırıldıkça savaşın bilançosu ortaya çıkıyor. Kamu görevlileri son üç ayda yaklaşık 500 kişinin cesetlerini enkaz altından çıkardıklarını aktardı. Kentin 350 bin kişilik nüfusunun neredeyse tamamı kaçtı. Alt yapı harap oldu ve sivillerin evlerinin yüzde 65’i yıkıldı.

Kenti bölen Fırat Nehri’nin iki yakasını birbirine bağlayan üst geçitler ve köprüler de yıkıldı. Ancak BM’ye göre tüm bu yıkıma rağmen yaklaşık 100 bin kent sakini Rakka’ya geri döndü.

Kendini İsmail olarak tanıtan bir araba satıcısı, kente gelmeden önce burada haydutların geri dönenleri soyduklarını duyduğunu, ancak bunun kendisini durdurmadığını kaydetti. İsmail, araba galerisini bir internet kafe’ye çevirdi. Telefon hatları olmayan ve elektrik için kişisel jeneratörlere bağımlı olan kentte internet büyük bir ihtiyaç.

Yeniden Yapılanma İçin Kaynaklar Yetersiz

Konsey üyesi Mustafa, kentteki restorasyon çalışmalarının büyük kısmının kişilerin kendi bütçesinden, bir kısmının ise ABD tarafından karşılandığını aktardı.

ABD kara mayınlarını temizlemek, su ve elektrik gibi temel hizmetlerin yeniden verilmesini sağlamak için çalışmalar yapıyor. Ulusal güvenlik danışmanlarıyla yaptığı toplantıda Trump, Amerika’nın Ortadoğu’da harcadığı trilyonların bir geri dönüşü olmadığından şikayet etmişti.

ABD, Suudi Arabistan’dan Suriye’deki yeniden yapılanma ve istikrar çalışmaları için 4 milyar dolar kaynak ayırmasını istedi.