Kuzey Kore Lideri Kim’den, Putin’e Tam Destek
13 Eylül 2023

Kuzey Kore Lideri Kim’den, Putin’e Tam Destek

Köklü Değişim Medya

Rusya lideri Vlademir Putin ile Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un, Rusya’da bir araya geldi.

Rusya’yı ziyaret eden Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün onuruna düzenlediği yemekte, Moskova’nın düşmanlarına karşı ‘büyük bir zafer’ kazanacağından emin olduğunu söyledi. Kim, Rus ordusuna kahraman diye nitelendirip, övgülerde bulundu.

Rus medyasındaki habere göre Kim, Vostoçni Uzay Üssü’nde Putin ile görüşmesinin ardından düzenlenen yemek resepsiyonunda bir konuşma yaptı.

Kim yaptığı konuşmada, “Rus ordusu ve halkının, hegemonya, genişleme ve hırs peşinde koşan kötü grupları cezalandırmak için verdiği haklı mücadelede büyük bir zafer kazanacağından eminiz” dedi.

Kuzey Kore lideri, “Rus ordusu ve kahraman Rus milletinin, zafer mirasını azametli bir şekilde sürdüreceğine, Ukrayna’daki özel askeri operasyonun yürütüldüğü cephelerde paha biçilmez bir erdem ve onur sergileyeceğine kesinlikle inanıyorum” diye ekledi.

TASS haber ajansı, iki lider arasındaki görüşmelerin tamamlandığını ve Kim’in ülkeyi terk ettiğini bildirdi.

Putin’den Açıklama: “Kim, Rusya'nın Pasifik Filosu'nu Ziyaret Edecek”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore lideri Kim Yong-un'un Vladivostok kentine giderek Rusya'nın Pasifik Filosu'nu ziyaret edeceğini duyurdu.

Vostoçnıy Uzay Üssü'nde Kuzey Kore lideri Kim Yong-un'la görüşmesi sonrası Rossiya 1 televizyonuna demeç veren Putin, Kim'in programının bugünkü zirveyle sona ermediğini ve yoğun bir ziyaret programının olduğunu anlattı.

Putin, "Kuzey Kore liderinin yoğun bir programı var. Buradan Komsomolsk-na-Amur'a uçacak, hem sivil hem de askeri havacılık araçlarının üretildiği fabrikaları ziyaret edecek. Daha sonra Vladivostok'ta Savunma Bakanlığı nezdinde askeri bir bölüm var, Pasifik Filosu'nun imkan ve kabiliyetleri gösterilecek" dedi.

Rusya lideri, Kim'in daha sonra Uzakdoğu Federal Üniversitesi'ne gideceğini, Rusya Bilimler Akademisi'nin bazı tesislerini, deniz biyolojisi üzerine çalışma yapılan laboratuvarları inceleyeceğini belirtti. Rusya lideri, Moskova'nın BM Güvenlik Konseyi'nin Pyongyang'a yönelik yaptırımlarına uymasına rağmen iki başkent arasında askeri işbirliği perspektifi bulunduğunu söyledi.

Kim'le yapılan görüşmede askeri-teknik işbirliğinin gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Putin, "Malum bazı kısıtlamalar mevcut. Rusya, tüm bu kısıtlamalara uyuyor ancak elbette konuştuğumuz, istişare ettiğimiz, üzerine düşündüğümüz meseleler var ve bu konuda perspektif olduğunu düşünüyorum" yanıtını verdi.

Peskov: “Putin Ve Kim, Nükleer Savaş Riskini Konuşmadı”

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin ve Kim'in nükleer savaş riskini ele almadığını bildirdi.

Rossiya-1 televizyonunun konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Peskov, liderlerin nükleer savaş riski meselesini gündemlerine almadığını aktardı.

Peskov, Putin ve Kim'in Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna sınırına konuşlandırılacağına dair iddiaları konuşup konuşmadığıyla ilgili soru karşısında "Hayır, buna hiçbir şekilde değinilmedi. Sadece ikili ilişkilerin geliştirilmesi konuşuldu" yanıtını verdi.

ABD’nin bölgedeki müttefikleri ile kurduğu cephenin karşında “şer üçgeni” olarak nitelediği cephede Rusya ve Çin ile birlikte hareket eden Kuzey Kore, uzun zamandır bölgede füze denemeleriyle dikkatleri üzerinde topluyor. Japonya, bu üçlüye ve özellikle Çin’e karşı ABD’nin motivasyonuyla silahlanmaya resmen ağırlık verdiğini resmen duyurmuştu. İkinci Dünya Savaşı sonrası ABD’nin işgaliyle pasif bir siyaset izleyen Japonya, Çin’e karşı, Almanya ise Rusya’ya karşı yeniden ordu ve silahlanmaya bütçeden ciddi para ayırmaya başladı.