Putin, Bakhmut’u Aldıklarını Duyurdu
22 Mayıs 2023

Putin, Bakhmut’u Aldıklarını Duyurdu

Köklü Değişim Medya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus güvenlik şirketi Wagner’in paralı savaşçılarını ve Rusya Silahlı Kuvvetlerine bağlı askerleri Bahmut şehrini ele geçirdikleri için tebrik ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise bu cephede yenildiklerini üstü kapalı teyit etti.

ABD’nin Rusya’yı açmaza düşürmek için Ukrayna’yı kullanarak başlattığı savaş tüm şiddeti ile devam ederken cephelerde karşılık el değiştirmeye devam ediyor. ABD liderliğindeki Batı, kontrolleri altında bulunan egemen kapitalist statükonun önünde tehdit olarak gördükleri Rusya ve Çin’e karşı başlattıkları mücadelede kullandıkları Ukrayna sahası sıcak çatışmalara sahne olurken, Tayvan’da ise şimdilik soğuk savaş hakim.

Konuyla ilgili Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada, Donetsk bölgesindeki Bahmut’un Rusya’nın kontrolü altına alınmasına ilişkin, “Vladimir Putin, Artyömovsk’u (Bahmut) kurtarma operasyonunun tamamlanmasından dolayı Wagner saldırı müfrezelerinin yanı sıra onlara gerekli desteği sağlayan ve kanatların korumasını yapan Rusya Silahlı Kuvvetleri birliklerinin tüm askerlerini tebrik ediyor.” ifadeleri kullanıldı.

Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Bahmut'u tümüyle ele geçirdiklerini bildirmiş, ardından da Rusya Savunma Bakanlığı da Bahmut şehrini kontrol altına aldıklarını duyurmuştu.

Zelenskiy’den Açıklama

Putin'in Moskova'daki konutu Kremlin Sarayı'na düzenlenen İHA'lı saldırılar sonrası Ukrayna'yı terk eden Zelenski, ülke ülke dolaşmaya devam ediyor. Önce Avrupa'yı gezen ve Suudi Arabistan'da düzenlenen Arap Birliği Zirvesi'nde bir konuşma yaptıktan sonra son olarak Japonya'nın Hiroşima kentinde düzenlenen G7 Zirvesi'ne konuk lider olarak katılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise burada basına yaptığı açıklamada, “artık orada Bahmut diye bir kent kalmadı, Bahmut artık bizim kalbimizde yaşayacak.” diyerek bir anlamda bu cephedeki yenilgiyi kabul etti.

Köklü-Değişim,G7,Biden,Zelenski.jpg

Ukrayna’nın kentin tamamını kontrol edip etmediği yolundaki bir soru üzerine Ukraynalı lider “Böyle olduğunu düşünmüyorum.” dedi.

Öte yandan açıklamanın ardından kısa bir süre sonra Ukrayna ordusu, kentte çatışmaların hala sürdüğünü duyurdu.

Zelenskiy’nin basın danışmanı da daha sonra sosyal medyadan yaptığı açıklamada Ukrayna liderinin yanıtının yanlış anlaşıldığını belirterek, “Soru, ‘Ruslar Bahmut’u aldıklarını söylüyorlar ne düşünüyorsunuz?’ şeklindeydi, Ukrayna lideri ‘bunun doğru olduğunu düşünmüyorum’ dedi.” diyerek görüşünü dile getirdi.

Bununla birlikte, Zelenskiy’nin “Bahmut şimdi kalbimizde” şekildeki açıklaması uluslararası medyada bu kentteki yenilginin artık kabul edildiği şeklinde yorumlandı.

G-7’den Ukrayna’ya Destek Sözü

Bu arada G7 liderleri zirvede, Ukrayna'ya gerektiği sürece diplomatik ve askeri destek sağlayacaklarını taahhüt ederken Ukrayna'da barışı yeniden tesis etme kararlılıklarını yineledi.

Ev sahibi Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Zelenskiy'e Ukrayna'da, adil ve kalıcı barış için samimi çabalarından dolayı tebriklerini sundu.

ABD Top ve Tank Verecek

ABD Başkanı Joe Biden, zirve sırasında Zelenskiy ile yaptığı görüşmede ülkesinin Ukrayna’ya yeni silah ve mühimmatlar vereceği vaadinde bulundu.

Biden, ülkesinin Ukrayna’ya ağır silahların yanı sıra top ve yeni muharebe zırhlı araçları göndereceğini duyurdu.