Okyanustaki 180 Arakanlı Müslüman İle Bağlantı Kesildi
27 Aralık 2022

Okyanustaki 180 Arakanlı Müslüman İle Bağlantı Kesildi

Köklü Değişim Medya

Myanmar’daki katliamlardan kurtulmak için Bangladeş'e sığınan ve buradaki gayr insani şartlardaki kamplardan da kurtulmak için Asya ülkelerine gitmeye çalışan çoğu çocuk ve kadın 180 Arakanlı Müslümanın bulunduğu tekne ile irtibat kesildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Babar Baloch, euronews'e yaptığı açıklamada, teknedeki kişilerle doğrudan irtibatta olmadıklarını, bu kişilerin yakınlarının verdiği bilgilere dayanarak yola çıktıklarını söyledi.

İçinde kadın ve çocukların da bulunduğu 180 kişi ile halihazırda irtibatın kesildiğini ve teknenin muhtemelen batmış olabileceğini öngördüklerini dile getirdi.

Ayrıca Baloch, yine Bangladeş'ten 3 hafta önce yola çıkan ve içinde 190 Rohinya mültecinin bulunduğu bir başka teknenin ise şu anda Malezya ile Endonezya arasında bir noktada sürüklendiği bilgisini verdi.

BM Sözcüsü, teknede çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğunu, bazı can kayıplarının olduğunu bildiklerini belirterek, haftalardır denizde olan bu teknenin kurtarılması için bölge ülkelerinin yönetimlerinden kurtarma operasyonu başlatmalarını istediklerini aktardı.

Myanmar hükümet güçleri ve Budist çetelerin uyguladığı vahşi soykırımdan kaçarak komşu ülke Bangladeş'e sığınan Rohingyalar, buradaki kamplardan kaçıp haftalar süren riskli deniz yolculukları yaparak Malezya, Endonezya gibi Asya ülkelerine ulaşmaya çalışıyor. Bangladeş’te dere yataklarına yakın alanlarındaki derme çatma çadırlarda, bulaşıcı hastalıkların yaygın yaşandığı ve temiz suya ulaşımın olmadığı gayri insani kamplarda kalan Arakanlı Müslümanlar Bangladeş hükümetinin de zulmüne uğruyorlar.

Ölümü göze alarak akıntılı denize dayanıklı olmayan teknelerle yolculuk yapan mazlum Müslümanlar ya Hint Okyanusu’nda açlıktan ya teknelerinin batması sonucu boğularak can veriyor. Eğer komşu ülkelerin sahil güvenliğine yakalanırsalar da cellatları Myanmar devletine teslim ediliyorlar. Yola çıkıp, Endonezya’ya ulaşabilenler ise Müslüman kardeşlerinin yardımıyla hayata tutunuyor. Hükümetler bu konuda zalimane siyasetlerini sürdürüyor.

Son Olay Doğrulanırsa En Fazla Can Kaybının Yaşandığı Facia Olacak

Son olayın doğrulanması halinde, söz konusu durum, Rohingyalar için denizde tek seferde en fazla can kaybının yaşandığı bir trajedi olarak kayda geçmiş olacak.

Bu sayı ile bu sene içerisinde deniz yolcuğunda hayatını kaybeden Arakanlı Müslüman sayısı 400'e yükselecek.

BM’den Açıklama

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden (UNHCR) yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"180 Rohingya Müslüman'ın bulunduğu bir teknenin denizde kaybolduğuna dair (henüz) teyit edilmemiş bilgiler aldık. Akrabalarıyla irtibatları kesildi. En son irtibata geçenler yakınlarının tamamının hayatını kaybettiğini tahmin ediyor. Durumun bu şekilde olmamasını ümit ediyoruz. Bu tekne, Sri Lanka açıklarında kurtarılan diğer tekne ile aynı zamanda, kasım ayı sonunda yolculuğa çıkmıştı. Teyit edilmeyen bilgiler, denizde seyretmeye elverişsiz teknenin aralık başlarında çatlamaya başladığını ve daha sonra temasın kaybedildiğini gösteriyor. Eğer doğrulanırsa, yıkıcı bir haber olacaktır. Kalbimiz şok edici trajedide sevdiklerini kaybedecek olan tüm ailelerle beraber. Bölge ülkelerine hayat kurtarmaya yardımcı olmaları için yaptığımız çağrıları yineliyor ve bunun bir öncelik olması gerektiğini ifade ediyoruz"

Son olarak teknede bulunan 23 yaşındaki Münevver Begüm isimli kadının, Bangladeş'teki bir Rohingya mülteci kampında yaşayan ailesiyle geçen hafta temas kurduğu ve "Tehlikedeyiz. Bize yardım edin." dediği ifade edildi.

Ses kaydına göre genç kadının, "Yiyecek hiçbir şeyimiz ve içecek suyumuz bile yok. Bizi bu batan tekneden kurtaracak hiç kimse yok" dediği bilgisi paylaşıldı.

Ancak Begüm'ün konuşmayı neredeyken yaptığı net olarak bilinmiyor.

Myanmar'dan kaçan yaklaşık bir milyon Rohingya (Arakanlı Müslüman), Bangladeş'teki kalabalık kamplarda yaşam mücadelesi veriyor.

Son olarak 2017 yılında Myanmar ordusu ve Budist çetelerin saldırıları sonrası on binlerce Müslüman ülkeden kaçmak zorunda kalmıştı.

Rohingyalı Müslümanlara Yönelik Soykırım

Budistlerin çoğunlukta yaşadığı Myanmar'da Rohingyalara vatandaşlık verilmiyor ve "Güney Asya'dan gelen yasa dışı göçmenler" olarak tanımlanıyorlar. Seyahat hakları ve birbirlerini ziyaret etmek bile ülkede yasak.

Birleşmiş Milletler'in açıklamasında, "tamamının ölmüş olabileceği" belirtilen teknedeki kişilerin arasında çok sayıda çocuk ve kadının da bulunduğu bildirildi.

BM Mülteci Ajansı'nın verilerine göre 2013 yılında Andaman Denizi ve Bengal Körfezi'nde yaklaşık 900, 2014 yılında ise 700'den fazla Rohingya hayatını kaybetmiş ya da kaybolmuştu.

UNHCR Sözcüsü Babar Baloch, 2022'nin "2013 ve 2014'ten sonraki ölüm ve kayıp açısından en kötü yıllardan biri" olduğunu belirterek kaçmaya çalışan insan sayısının da Covid-19 salgını öncesindeki seviyelere döndüğü bilgisini paylaştı.

İnsan hakları örgütlerinin tahminlerine göre, bu yıl Bangladeş'ten teknelerle ayrılan Rohingya sayısı bir önceki yıla göre beş kattan fazla arttı.

Myanmar'dan 2012 yılında Malezya'ya kaçan 38 yaşındaki Seyid Rahman, eşi, 17 ve 13 yaşlarındaki iki oğlu ve 12 yaşındaki kızının da kayıplar arasında olduğunu söyledi.

Ailesinin 2017 yılında Bangladeş'e kaçtığını söyleyen Rahman, "Ama şimdi hepsi gitti... Tamamen yıkılmış durumdayım. Biz Rohingyalar, karada, denizde... Her yerde ölüme terk edildik... " sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi.

Öte yandan Endonezya polisi pazar günü yaptığı açıklamada, bir ahşap teknenin, bir ay denizde kaldıktan sonra tamamı erkek 57 Rohingyalı mülteciyle birlikte ülkenin batısına ulaştığını bildirdi.

Sivil toplum örgütleri mensupları, bu kişilerin aşırı kilo verdikleri ve deniz yolculuğu sırasında bitkin olduklarını aktardı.

Malezya ve Endonezya yönetimleri, ülkeye gelen Rohingya mültecilere uzun süreli hapis cezaları veriyor.