Lübnan, Suriyeli Muhacirleri Celladı Esed’e Teslim Edecek
13 Ekim 2022

Lübnan, Suriyeli Muhacirleri Celladı Esed’e Teslim Edecek

Köklü Değişim Medya

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Suriyeli muhacirleri önümüzdeki hafta sonunda gruplar halinde cellatları Esed rejimine zorla geri göndermeye başlayacaklarını duyurdu.

Lübnan’da milliyetçi grupların ve Hizbullah’ın ciddi eziyet ve işkencelerine maruz kalan Suriyeli muhacirler, Lübnan yönetiminin aldığı kararla cellatları Esed rejimine teslim edilmeye başlanacak. Bilindiği üzere daha önce Esed rejiminin çıkardığı af yasası sonrasında Suriye’ye dönenler gözaltına kayıp olmuştu.

Esed rejimi ve destekçileri Rusya ile İran’ın katliamlarından kurtulabilmek için Lübnan’a sığınan Suriyeli sayısının 1,5 milyon olduğu tahmin ediliyor.

Esed rejimine meşruiyet kazandırmak için girişimlere başlayan ülkeler kervanına Türkiye de katılmıştı. Rusya’nın havadan, İran’ın karadan desteğiyle ayakta tutulmaya çalışılan itibarını kaybetmiş Esed rejimine meşruiyet kazandırarak yeniden halka dayatmak için ciddi çaba sarf ediliyor.

Türkiye’de olduğu gibi Lübnan’da kötü yönetim sonucu süren ekonomik krizin müsebbibi olarak gösterilen Suriyeli muhacirler, oy toplama sevdasına düşmüş partilerin propagandalarında günah keçisi olarak lanse ediliyor.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, uygun koşulları sağlayarak, yerinden edilmiş kişileri geri dönmeye teşvik amacıyla uluslararası topluma baskı yapmak için diplomatik çabalar yürütürken, Yerinden Edilmiş Kişiler Bakanı Issam Şerafeddin, Suriyeli mültecilerin geri dönüşünün önündeki engelleri aşmak için Esed rejmi ile temasını sürdürüyor.