Kapitalizmin Küresel İklim Değişikliği Planı Hollanda’da Protesto Ediliyor
06 Temmuz 2022

Kapitalizmin Küresel İklim Değişikliği Planı Hollanda’da Protesto Ediliyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Hollanda’da çiftçiler kapitalizmin yeni projesi sözde iklim değişikliğiyle mücadele planını protesto ediyor. Hükümetinin iklim değişikliği planına öfkelenen yüzlerce çiftçi, inekleri ve traktörleriyle Lahey’deki meclis binası önünde hükümeti protesto etti. Çiftçiler otobanların giriş ve çıkışlarını traktörlerle kapattılar.

Hollanda'da hükümetin iklim değişikliğiyle mücadele için azot emisyonunu 2030'a kadar yüzde 50 oranında azaltma planı ülkede çiftçilerin ayaklanmasına neden oldu. Türkiye’nin de imzaladığı bu küresel plana göre büyükbaş hayvanların atmosfere ciddi derecede karbon saldığı iddia edilerek sayılarının azaltılması planlanıyor. Bu planın aktörlerinden olan Bill Gates yapay et fabrikaları kurarak dünyaya dünyaya suni et satmak için çalışmalar yürütüyor.

İneklerle Lahey’deki Meclis Binası Önünde Toplandılar

Yüzlerce öfkeli Hollandalı çiftçi, inekleri ve traktörleriyle Lahey'deki meclis binası önünde toplandı. Hükümetin planının tarım sektörüne büyük darbe vuracağını ve birçok kişinin işsiz kalacağını belirten protestocular, plan geri çekilmezse ineklerini ve büyük baş hayvanlarını meclis önünde keseceklerini söylediler.

Otoban Girişlerini Traktörlerle Kapattılar

Hollanda hükümetinin iklim değişikliği planını protesto eden çiftçiler, ülkedeki gıda ve posta dağıtım merkezleri, köprüler, limanlar ve havalimanlarına giden otoyolları kapatarak ülke çapında eylem yaptı.

Hollanda Bayındırlık ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; çiftçilerin yolları kapatmaya yönelik eylemleri sebebiyle ekstra önlemlerin alındığı duyurulurken, özellikle A37 ve A67 otoyolları olmak üzere ülkenin birçok yerinde eylemlerin devam ettiğine değinildi.

Hükümetin iklim ve azot salınımına ilişkin politikalarını protesto eden çiftçiler, sabahın erken saatlerinden itibaren ülkedeki zincir marketlerinin gıda dağıtım merkezlerinin önünü traktörler ve büyük saman balyaları ile kapattı.

Balıkçılar Destek Verdi

Balıkçılar da çiftçilerin protestolarına destek olmak amacıyla; Den Helder, Ijmuiden ve Lauwersoog limanlarını gemi seferlerine kapattı.

Limanlardaki protestoların uzun sürmediği aktarılırken, Schiphol, Eindhoven ve Rotterdam havaalanlarına ulaşımı engelleyecek herhangi bir aksaklığın yaşanmadığı da ifade edildi.

Eyleme Son Verin Çağrısı

Gıda firmalarının, çiftçiler ile hükümet arasındaki anlaşmazlığın bir parçası olmadığını ifade eden Hollanda Gıda Firmaları Birliği (CBL), taraflara müzakere çağrısında bulundu. CBL tarafından yapılan yazılı açıklamada; protestoların ve blokajların kabul edilemez olduğu belirtilirken, çiftçilerden eylemlerine son vermeleri istendi.

Gıda tedarik zincirinin kopması ve gerekeli saklama koşullarının oluşmaması sebebiyle birçok yiyeceğin bozulacağına da dikkat çeken CBL, blokajların milyonlarca euro zarara sebep olacağını belirtti.

Hollanda Polisi Traktörlere Karşı Önlem Aldı

Hollanda polisi tarafından Twitter’dan yaptığı paylaşımda; gerekli önemlerin alınarak, traktörlerin otobanlara girişinin yasaklandığı; plakası bulunmayan traktörlere para cezası verileceği ve sürücü belgesini göstermeyi reddeden traktör sürücülerinin gözaltına alınacağı belirtildi.

Ayrıca polis, gerekmesi durumunda Savunma Bakanlığı’ndan destek alınacağın da altını çizmişti.

Hükümet; Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nin (VVD) eski milletvekili Johan Remkes‘in, çiftçiler ve hükümet arasında yapılacak görüşmelerde arabulucu olarak atandığını duyurmuştu.

Hollanda’da hükümet, yerel mahkemelerin iklim değişikliği hedeflerinin gerisinde kaldığı gerekçesiyle verdiği ihlal kararlarının ardından ülkenin çoğu bölgesinde emisyon salınımını yüzde 70, bazı bölgelerinde ise yüzde 95 azaltma hedefi koymuştu.

Çiftçiler, hayvan sayısının azaltılmasını isteyen hükümetin, tarım ve çiftçilik faaliyetlerini yapılamaz hale getirdiğini ileri sürüyor.