İsveç: “Kuzey Akım 1-2’deki Sızıntılar Sabotaj”
19 Kasım 2022

İsveç: “Kuzey Akım 1-2’deki Sızıntılar Sabotaj”

Köklü Değişim Medya

İsveç, Kuzey Akım 1 ve 2 doğal gaz boru hatlarının zarar gördüğü Baltık Denizi’nde patlayıcı izi tespit edildiğini ifade ederek, patlamalarda ağır sabotaj bulunduğunu kamuoyuna duyurdu. İsveç’in Ardından Rusya, yaptığı açıklamada İsveç'in aktardığı bulguların Moskova'nın elindeki bilgileri teyit ettiğini bildirdi.

Bilindiği üzere Rusya, Avrupa pazarına doğalgaz tedarikini Baltık Denizi altından Kuzey Akım 1 ve 2 boru hattından arz ediyor. Boru hatlarındaki sızıntı sonrası Moskova, Batı’yı suçlamıştı.

Olayla ilgili ön soruşturmayı yöneten İsveçli Savcı Mats Ljungqvist, yaptığı basın toplantısında, olayın karmaşık ve kapsamlı olduğunu belirterek, ortaya çıkan bulgularda ağır sabotaj bulunduğunu bildirdi.

Analizlerin yapıldığı yerde bulunan çok sayıda yabancı nesnede patlayıcı izi bulduklarını aktaran Ljungqvist, "Bunları belgeledik ve geniş çaplı yapılacak analizler, daha güvenli sonuçlara varmamızı sağlayacak" dedi.

Ljungqvist, devam eden soruşturma gereği ileride patlama ile ilgili yapılan geniş araştırmalar sonucu herhangi birinin suçlu olup olmayacağının ortaya çıkacağını kaydetti.

Rusya: “İsveç’in Bulguları Elimizdeki Bilgileri Teyit Ediyor”

Bu arada Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, konuyla ilgili cuma günü yaptığı açıklamada, “boru hatlarına yapılan saldırının sorumlularının bulunmasının çok önemli olduğunu” bildirdi.

Peskov, İsveç’in soruşturmayla ilgili sabotaj veya terör saldırısı olabileceği yolundaki bulgularının Moskova’nın elindeki bilgileri teyit ettiğini dile getirdi.

Peskov, boru hattının tekrar onarılıp onarılmamasıyla ilgili kararı vermeden önce Moskova’nın hasar tespit raporunu bekleyeceğini söyledi.

Kuzey Akım 1 boru hattındaki Rusya’dan Almanya’ya yönelik gaz tedariki ağustos ayının sonunda kesilmişti.

Kuzey Akım 2 boru hattı, şubat ayında başlayan işgalinin ardından gelen yaptırımlar yüzünden hiçbir zaman tedarik yapmadı.

Olayın Geçmişi

Danimarka ve İsveç yakınlarında Rusya'ya ait Almanya’ya giden Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında 4 sızıntı olduğu bildirilmiş, gemilerin "bölgeye yanaşmaması" uyarısı yapılmıştı.

İki ülke de sızıntıların, kaza değil kasıtlı bir eylemin sonucu olduğuna yönelik işaretler bulunduğunu açıklamıştı.

AB de boru hatlarındaki gaz sızıntılarının kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu, tesadüfi olmadığını kaydetmişti.

Bu saldırıların arkasında Avrupa’nın Rusya gazından tamamen ümidini kesmesi için ABD ve İngiltere’nin olduğu ileri sürülmüştü. Rusya’nın gelir kaynaklarını kurutmak için yapıldığı düşünülen saldırılar sonucunda boru hatlarında büyük hasar oluşmuştu. Daha sonra Türkiye’de bir gaz merkezi kurulacağı açıklanmıştı. Bu merkezle karadan doğalgazın Avrupa’ya aktarılması düşünülüyor. Fakat başta Almanya olmak üzere Avrupa devletleri, ABD’nin baskısı nedeniyle ucuz Rus gazını ithal etmeyeceğini açıklamıştı.

ABD, Rusya’yı tahrik ederek Ukrayna’da çıkardığı savaşta Rusya’nın diz çökmesi için yaptırım silahlarını sert bir şekilde uyguluyor. Ukrayna’da açmaza düşen Rusya, Ukrayna çıkmazından çıkış ararken ABD, hedeflerine ulaşmadan savaşı bitirmek istemiyor.