“İsrail”, İpinden Boşalmış Gibi: “Batı Şeria’yı İlhak Etme Çağrısı”
02 Ocak 2023

“İsrail”, İpinden Boşalmış Gibi: “Batı Şeria’yı İlhak Etme Çağrısı”

Köklü Değişim Medya

Son seçimler yeniden iktidar koltuğuna oturan Binyamin Netanyahu’nun kurduğu koalisyon hükümeti, Birleşmiş Milletler kararına ‘misilleme olarak’ Batı Şeria'yı ilhak etmeyi konuşuyor.

Bilindiği üzere Birleşmiş Milletler Genel Kurulu geçtiğimiz cuma günü Uluslararası Adalet Divanı'ndan “İsrail”in Filistin topraklarını işgalinin hukuki sonuçlarıyla ilgili görüş talep etmişti.

“İsrail” Başbakanı Netanyahu, BM kararını "aşağılık bir karar" olarak nitelendirdi. Netanyahu, “Bu karar ‘İsrail’ hükümeti için bağlayıcı değil. Yahudi halkı, topraklarının veya ülkelerinin başkenti Kudüs'ün işgalcisi değildir. Birleşmiş Milletler'in hiçbir kararı bu tarihsel gerçeği değiştiremez” çıkışında bulundu.

Ankara’nın da içinde bulunduğu birçok İslam beldesi imzaladığı “normalleşme” anlaşması ile işgal ve katliama meşruiyet kazandırırken, gasıp Yahudi varlığı da katliam ve işgallerine hız vermiş durumda. Küstahlaşmaya ve daha cesaretli hareket etmeye başlayan “İsrail”e karşı henüz Ankara’dan bir açıklama yapılmadı.

Itamar Ben Gvir liderliğindeki "Yahudi Gücü" (Otzma Yehudit) Partisi’nden Knesset Milletvekili Zvika Fogel, ‘İsrail’in Batı Şeria'yı işgalinin "kalıcı" olduğunu ve Batı Şeria'daki bölgeleri ilhak etme "hakkı" olduğunu belirtti. Fogel, "‘İsrail'in ilhak etmemize ve yerleşmemize izin verilen yerlerde haklarını savunabileceğini ve bunun gelecekte dile getirileceğini umuyorum" dedi.

İlhak için Ön Planlar Yapılıyor

Tel Aviv'deki siyasi kaynaklar, yeni “İsrail” hükümetinin ilhak ve yerleşimi genişletme yönünde ön adımlar atmayı planladığını ortaya çıkardı. Kaynaklara göre, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, "yerleşimcilere saldıran Filistinliler için" hapis cezalarını artıracak bir yasa tasarısı teklif etmeyi planlıyor. Örneğin, Yahudi yerleşim yerlerine ait çiftlikleri kasten ateşe veren ve saldıranlara 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor.

Ben Gvir ile Netanyahu arasında bu amaçla milyonlarca dolarlık bir bütçe ayrılması konusunda anlaşmaya varıldı. Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Ben Gvir ile Kudüs çevresindeki kasabalar için güvenlik yetkilerinin ordudan polise devrini, polisin bu amaçla yaptığı hazırlıkları incelemek gerekçesi ile 30 gün süreyle erteleme konusunda anlaştı. ** Netanyahu, BM’deki Oylama İçin 11 Ülkeyi İkna Etti**

Öte yandan Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Netanyahu'ya yakın bir kaynak, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun Lahey Mahkemesi'ne (Uluslararası Adalet Divanı) ilişkin kararının “İsrail” ile Ukrayna arasında sorun yarattığını belirtti. Netanyahu'nun son günlerde oylamada “İsrail” lehine pozisyon almaları için dünya liderleriyle görüşmelerde bulunduğunu söyleyen kaynak, Netanyahu’nun Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, “İsrail”in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Gilad Erdan ve “İsrail” Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle birlikte çalışarak "önemli bir başarı" elde ettiğini söyledi. Kaynağın bildirdiğine göre 11 ülke oylamada pozisyonlarını değiştirmeye ikna edildi.

Ancak Cuma akşamı Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile gergin geçen görüşmede Netanyahu, ülkesinin karara karşı olup olmadığını sordu. Zelenskiy, Netanyahu'dan bu değişiklik karşılığında ülkesine savunma silahları sağlamasını istedi. Ancak Netanyahu, oylama oturumunun yaklaştığını göz önünde bulundurarak, gelecekte bu konu hakkında konuşmaya istekli olduğunu ifade ederek taahhütte bulunmayı, hatta Zelenskiy'nin talebine yanıt vermeyi reddetti.

Aynı kaynak, Zelenskiy'nin Netanyahu'nun cevabını beğenmediğini ve bu nedenle Filistin karar taslağına karşı oylamayı veya çekimser kalmayı reddetti. Öte yandan ülkesinin büyükelçisi oylamaya katılmadı.