İslam’da İlk Güncelleme Mısır’dan “Faiz Haram Değil”
13 Haziran 2018

İslam’da İlk Güncelleme Mısır’dan “Faiz Haram Değil”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Mısır Müftüsü Şevki Allam, Mısır vatandaşlarına paralarını bankalara yatırma çağrısı yaparken, “Bankaların tüzel kişilik sayıldığını, İslam'daki faiz yasağının ise gerçek kişiler arasında geçerli olduğunu” dile getirerek, ekonomik dar boğazda olan Sisi yönetimini razı etmek uğruna Allah (s.v.t.) ve Rasulullah (s.a.v.)’e alenen savaş açarken, bazı alimler de, bu fetvaya destek vererek münkerin umuma yayılmasına yardım etmiş oldu.

Allah (s.v.t.) ve Rasulullah (s.a.v.)’e Alenen Savaş Açtılar

Kur’an-ı Kerim’de faiz ile alakalı açık hükümler olduğu halde, Mısırlı alimler, sırf batıl nizamı Müslümanlara dayatan efendilerini razı etmek uğruna ayetleri eğip bükerek alenen Allah (s.v.t.)’ya savaş açmış oldular.

Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve eğer gerçekten iman etmiş kimselerseniz, faizden geriye kalanı bırakın. (Bakara 278)

Eğer böyle yapmazsanız, Allah ve Resûlüyle savaşa girdiğinizi bilin. Eğer tövbe edecek olursanız, anaparalarınız sizindir. Böylece siz ne başkalarına haksızlık etmiş olursunuz, ne de başkaları size haksızlık etmiş olur. (Bakara 279)

Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin yönetimi ekonomik zorluklarla başa çıkamaz durumda ve IMF'den kredi alırken, Mısır Müftüsü Şevki Allam'dan dikkat çekici bir açıklama geldi.

Mısır halkını ‘paralarını bankalara yatırarak ekonomiye destek vermeye' çağıran müftü, 'bankaya konulan paranın ekonomik yatırım' olduğunu söyledi.

Mısır'da yayın yapan El Nas kanalına konuşan Allam, bankaların tüzel kişilik sayıldığını, İslam'daki faiz yasağının ise gerçek kişiler arasında geçerli olduğunu beyan etti.

Ekonomiyi Desteklemek Dini-Vatani Görev

Kısa süre önce 2. dönem cumhurbaşkanlığına resmen başlayan Sisi'nin ekonomi politikalarına destek oluşturmaya çalışan Mısır Müftüsü, ''Bankaya konulan para ekonomik yatırımdır. Ekonomiyi desteklemek, dini ve vatani bir görevdir'' vurgusu yaptı.

Mübarek Dönemindeki Fetvalar

Sünni İslam teolojisinin beşiği kabul edilen Kahire'deki El Ezher Üniversitesi de 2002 yılında Hüsnü Mübarek yönetiminin hükümetin faizle borçlanmayı öngören tasarısına onay vermişti.

El Ezher: Faiz İslam'a Aykırı Değil

El Ezher İslami İlahiyat Araştırma Komitesi, insanların bankalara yatırdıkları paraların karşılığında sabit faiz alması ya da bankalardan sabit faizle kredi almasında din açısından sorun bulunmadığı, yani faizin İslam'a aykırı olmadığına karar vermişti.

Tantavi'den Benzetme

Tepkiler üzerine El Ezher Üniversitesi İmamı Şeyh Muhammed Seyid Tantavi, faiz gelirini, Muhammed peygamberin aşiret üyelerinden aldığı parayla ticaret yaparak para kazanmasına benzetti; faiz gelirinin, bankaların müşteri adına ticaret yaparak gelir kazandırmasıyla bir olduğunu iddia etti.

ŞARAVİ'DEN Yanıt

Kuran-ı Kerim'i sözlü tefsir eden ilk alim olarak bilinen Mısırlı ünlü alim Muhammed Mutevelli Şaravi de faizle ilgili sorulara ''Paramı İslami bankalara koyuyorum'' yanıtını vermişti.