İran, Katliam Yaptığı Belucistan’da Sünni Alim İsmailzehi’yi Suçladı
24 Ekim 2022

İran, Katliam Yaptığı Belucistan’da Sünni Alim İsmailzehi’yi Suçladı

Köklü Değişim Medya

İran, Belucistan eyaletinde yaptığı katliam sonrası Zahidan kentinin Cuma İmamı ve Sünni din adamı Abdulhamid İsmailzehi'yi günah keçisi ilan etti. İsmailzehi, vaazlarıyla kentteki göstericileri "kışkırttığı" iddiasına tepki gösterdi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Mir Ahmadi'nin 21 Ekim Cuma günü düzenlenen gösterilerin ardından İsmailzehi'nin cuma namazında yaptığı vaazların kışkırtıcı olduğunu iddia etmesi üzerine, İsmailzehi'nin enformasyon ofisinden yazılı bir açıklama geldi.

Açıklamada, "Zahidan'da geçtiğimiz cuma günü düzenlenen gösterilerin nedeni İsmailzehi'nin vaazları değil, 30 Eylül'de yaklaşık 90 kişinin öldürüldüğü, 200 kişinin de yaralandığı kanlı cuma olayı ve 20 günden bu yana yetkililerin soruşturma başlatmamasıdır" ifadeleriyle sorumlunu Tahran yönetimi olduğunu ifade etti.

İsmailzehi'nin halkı sükûnete davet ettiği hatırlatılan açıklamada, "Yetkililer facianın yaşandığı (30 Eylül'deki) cuma olayıyla ilgili soruşturma başlatmaz ve halka ikna edici bir açıklama yapmazken, kentteki gözaltılar devam etmiştir. Bakan Yardımcısı'nın açıklamaları insaf dışıdır" denildi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Mir Ahmadi, yaptığı basın açıklamasında, "Mevlevi Abdulhamid İsmailzehi'nin cuma namazında yaptığı vaazlar kışkırtıcıydı. Onun vaazlarından olumsuz şekilde istifade eden 150 kişilik bir grup, cuma namazı sonrası halkın dükkanlarına ve mallarına zarar verdiler" iddiasında bulunmuştu. Oysa bölgede 90 kişinin vahşice katledildiği olaylar sonrası Tahran yönetimi herhangi bir soruşturma başlatmaması olayların başlıca nedeni oldupu biliniyor.

Sünnilerin çoğunlukta olduğu Zahidan kentinde son olarak 21 Ekim'de cuma namazı sonrası rejim karşıtı gösteri düzenlenmiş, bazı banka ve iş yerlerinin zarar gördüğü olaylarda 57 kişi gözaltına alınmıştı. İsmailzehi, cuma namazındaki vaazında hükümeti eleştirmiş ve ülke lideri Ali Hamaney'i göreve çağıran ifadeler kullanmıştı.

Zahidan'daki 30 Eylül Olayları

Sistan-Beluçistan eyaletinin merkez kenti Zahidan'da Sünnilere ait Mekki Mescidi'nde 30 Eylül'de cuma namazı sonrası düzenlenen gösterilerde emniyet güçlerinin açtığı ateş sonucu onlarca kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Sistan-Beluçistan Valisi Hüseyin Muderis Hiyabani, yaptığı açıklamada, olaylarda 19 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 kişinin yaralandığını bildirmişti. Hiyabani, bu sayıya sivillerin ve emniyet güçlerinin dahil olduğunu, detayların ise daha sonra açıklanacağını duyurmuştu.

Beluç Aktivistleri Örgütü ise çıkan olaylarda 42 kişinin hayatını kaybettiğini ve 193 kişinin yaralandığını, yaralılardan bazılarının ölmesi ve devam eden sokak gösterilerinde emniyet güçlerinin eylemcilere ateş açması sonucu olduğu öne sürülen yeni can kayıpları nedeniyle bu sayının daha sonra 90'ı geçtiği ifade edilmişti.