İran’dan Geri Adım: 22 Bin Protestocuya Af
14 Mart 2023

İran’dan Geri Adım: 22 Bin Protestocuya Af

Köklü Değişim Medya

İran, ülke genelinde yapılan eylemlerde gözaltına alınan 22 bin kişinin affedileceğini açıkladı.

İran rejimi, Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından bir eğitim merkezine götürülüp, burada var olan kronik rahatsızlığı nedeni ile hayatını kaybetmesinin ardından başlayan gösteriler nedeniyle başı dertte. Gösterilerin büyüyüp rejimi sorgular hale gelmesi üzerine Tahran, Ramazan öncesi geri adım attı.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya göre, İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, protestolar sırasında gözaltına alınan 22 bin kişinin affedildiğini söyledi.

İran’ın dini lideri Ali Hamaney, Şubat ayında yaptığı açıklamada, hükümet karşıtı gösteriler sırasında güvenlikle ilgili suçlamalardan gözaltına alınanlar da dahil olmak üzere, on binlerce tutuklunun affedildiğini duyurdu. Rejimin gözaltına aldığı gösterici sayısı o günlerde 85 bini aşmıştı.

İran, protestolara katıldıkları için şu ana kadar dört kişiyi idam etti ve bu da geniş çapta uluslararası eleştirilere yol açmıştı. İdamlar da protestoların önünü alamamıştı.

İran’da daha önce para birimindeki ciddi kayıplar, hayat pahalılığı gibi nedenlerle geniş çaplı protestolar düzenlenmişti. Mahsa Amini olayı da patlak verince eylemler daha da şiddetlenerek devam etmişti.

ABD’nin çıkarları için Afganistan, Irak ve Suriye’nin yanı sıra Yemen’de ciddi harcamalar yapan ve binlerce kayıp veren Tahran yönetimi, “İsrail”in düzenlediği suikastler ve Washington’ın aşağılamaları karşısında süt dökmüş kediye dönerken, Müslümanların katledilmesinde en ön safta yer alıyor.