Hizb-ut Tahrir: Rusya, Ukrayna’da ABD ve AB İle Yüzleştiğini Çok Geç Anladı
11 Ekim 2022

Hizb-ut Tahrir: Rusya, Ukrayna’da ABD ve AB İle Yüzleştiğini Çok Geç Anladı

Köklü Değişim Medya

Dünyadaki siyasi gelişmelere dair siyasi analizlerinin sonuncusunu “Rusya’nın Ukrayna’daki Savaşının Yansımaları” başlığı altında yayımlayan Hizb-ut Tahrir, Rusya’nın düştüğü açmaza işaret ederken, “Rusya, Ukrayna’da ABD ve AB ile yüzleştiğini çok geç anladı” ifadesiyle yaptığı stratejik hatayı vurguladı.

Hizb-ut Tahrir, 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan savaşı, referandum sonrası ilhak kararı, kısmi seferberlik, Avrupa ve Çin’in duruşu, ABD’nin gizli, açık hedefleri, Moskova’nın nükleer tehditleri perspektiflerinden değerlendiren detaylı bir siyasi analiz yayımladı.

Analizde, Rusya’nın Donbass’ta Rusça konuşan insanları savunmak için Ukrayna savaşının fitilini ateşlemediğine, her ne kadar gerekçesi olarak bu sebep gösterilse de, uluslararası konumunu güçlendirmek için savaş başlattığına dikkat çekilirken, Amerika ve Batının bugünkü reaksiyonun ise, Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak ettiğinde sergiledikleri reaksiyondan tamamen farklı olduğuna, Amerika’nın tek başına önderlik ettiği Batılı uluslararası sisteme isyan eden büyük bir güce verilen tepki düzeyinde olduğuna işaret ediliyor.

“Siyasi aptallığıyla ünlü Rusya böyle bir tepki beklemiyordu...” ifadesinin ardından Amerika ve müttefiklerinin, Rusya’nın kırmızı çizgilerini yok ettiğine, Rusya’nın ise onları durduramadığına vurgu yapılıyor. Ukrayna’yı Kırım’da Rusya’ya saldırması için cesaretlendirmeyen Amerika’nın, şimdi saldırması için cesaretlendirdiği, silah sağladığı, askeri danışmanlık hizmeti verdiği, istihbarat sağladığı ve Kiev’in Batı’nın güdümüyle hareket ettiği ifade ediliyor.

Analizde, Amerika’nın, Rusya’yı Ukrayna’da hezimete uğratmaya ve büyük ülkeler listesinden çıkarmaya kararlı olduğuna ayrıca Rusya’nın, Ukrayna’da ABD ve AB ile yüzleştiğini çok geç anladığına dair gelişmeler yaşandığına dikkat çekiliyor.

Analizde ayrıca Çin’in Rusya’yı bu savaşta menfaatlerini gözeterek çekimser bir rol izleyip, yalnız bıraktığına ve nükleer silah tehditlerinin ne kadar gerçekçi olup olmadığını, “Nükleer silah kullanımı dışında Rusya’nın bu şartları tekrar gündeme getireceğine dair hiçbir umut yok. Nükleer silah, belki de Rusya’nın son kozudur. Fakat nükleer silah kullanımının Amerika’yı şu ya da bu şekilde savaşa çekeceğini de biliyor” ifadelerinin yer aldığı ve devam eden paragrafta ele alınıyor.

Dünya gündeminin birinci sırasında yer alan Ukrayna savaşının sürdüğü arenanın gelecek günlerde hangi olaylara sahne olacağına dair bilgilerin yer aldığı siyasi analizin tamamını aşağıdaki “Rusya’nın Ukrayna’daki Savaşının Yansımaları” başlığına tıklayarak okuyabilirsiniz.

“Rusya’nın Ukrayna’daki Savaşının Yansımaları”

analiz.jpg