Fidan, İranlı Mevkidaşından Bölgede Gerilimin Tırmanmamasını İstedi
14 Nisan 2024

Fidan, İranlı Mevkidaşından Bölgede Gerilimin Tırmanmamasını İstedi

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşına, “İsrail”e yönelik misillemenin ardından bölgede gerilimini daha fazla tırmanmamasını istedi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ile telefon görüşmesi yaptı.

Bakan Fidan, İran'ın dün gece ‘İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği misillemenin ardından bölgede daha fazla tırmanma olmasını istemediğini iletti ve gerilimi artıracak adımların sona ermesini arzu ettiğini ifade etti.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan da ‘İsrail’e karşı misilleme operasyonunun sona erdiğini, ülkesinin saldırıya uğramadığı takdirde yeni bir harekata girişmeyeceğini taahhüt etti.

Abdullahiyan, İran’ın yeni bir saldırıya uğraması halinde, bu defa daha güçlü bir karşılık vereceğini söyledi.

Rusya ve Çin’e odaklanan Amerika Birleşik Devletleri, 7 Ekim’den sonra bölgede savaşın yayılmaması ve işlerin kontrolden çıkmaması için büyük çaba gösteriyor. Washington’a bu stratejisinde bölgedeki müttefikleri de destek veriyor. Gazze’deki soykırıma rağmen bölgedeki İslam beldelerinin yönetimleri “İsrail”e karşı somut bir adım atmak yerine kınama mesajlarıyla katliam ve işgal geçiştiriliyor.

İran, Şam'daki konsolosluk binasının vurulması ve generallerinin ölmesi üzerine yüzlerce drone ve balistik füzeyle "İsrail"e düzenlediği misilleme saldırısında bir zaiyat yaşanmamıştı. İran, ABD ve "İsrail"e karşı düzenlediği misilleme saldırılarında genellikle boş arazileri hedef alıyor ve bu saldırılar kamuoyunda ciddiye alınmıyor.