Fetih ve Hamas, “İsrail'in" Dostu Sisi Rejiminin Önderliğinde Uzlaşı Arıyor
01 Ekim 2022

Fetih ve Hamas, “İsrail'in" Dostu Sisi Rejiminin Önderliğinde Uzlaşı Arıyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Fetih Hareketinin Filistin'de uzlaşmanın gerçekleşmesi için Sisi rejimi ve Arap ülkelerinin çabalarına cevap verme kararı aldığını açıkladı.

Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Abbas, Ramallah'taki Filistin Devlet Başkanlığı binasında Fetih Hareketi Merkez Komitesinin toplantısına başkanlık etti.

Abbas, toplantıda yaptığı konuşmada, "Fetih hareketi, Mısır ve Arap kardeşlerimizin (Filistin'de) uzlaşı çabalarına cevap vermek ve bu çabaların başarılı olmasına çalışmak için merkezi bir karar aldı” açıklamasında bulundu.

Söz konusu kararın uluslararası meşruiyete dayalı Filistin uzlaşmasını sağlamak ve Filistin Kurtuluş Örgütünün Filistin halkının tek meşru temsilcisi olduğunun kabul edilmesi için alındığını kaydeden Abbas, Fetih Hareketinden bir heyetin Cezayir'e gönderildiğini söyledi.

Hamas'ın internet sitesinde yer alan habere göre, Hamas İslami ve Arap İlişkiler Bürosu Başkanı Halil Hayye, Hamas Siyasi Büro üyeleri Mahir Salah ve Hişam Bedran ile Hamas'ın Cezayir Temsilcisi Muhammed Osman'ın yer aldığı heyet 18 Eylül Pazar günü Cezayir'i ziyaret etmişti.

Filistin resmi ajansı WAFA'ya göre de Fetih Hareketi Başkan Yardımcısı Mahmud el-Alul liderliğinde bir heyet, Cezayir yönetiminin davetiyle 19 Eylül Pazartesi günü Cezayir'e gitmişti.

Filistin'in Cezayir Büyükelçisi Fayiz Ebu Ayta, Cezayir'in ekim ayının ilk haftasında Filistinli grupların genişletilmiş toplantısına ev sahipliği yapacağını duyurmuştu.

Fetih ve Hamas hareketleri arasında 2007'den bu yana siyasi anlaşmazlıklar yaşanıyor. Hamas, abluka altındaki Gazze Şeridi'ni kontrol ederken, Batı Şeria Fetih Hareketi tarafından kurulan Filistin hükümetince yönetiliyor.

Filistin'de son devlet başkanlığı seçimleri 2005'te, milletvekilliği seçimleri ise 2006'da yapılmıştı. Devlet başkanlığı seçimlerine katılmayan Hamas Hareketi, milletvekilliği seçimlerine girerek mecliste çoğunluğu elde etmiş, Fetih Hareketi ise ikinci olmuştu. Devlet başkanlığı seçimlerini de Mahmud Abbas kazanmıştı. O tarihten beri de Abbas, Filistin’de seçim yapmadı.

Seçim sonuçlarına rağmen “İsrail”, ABD ve Avrupa Birliği (AB) Hamas'la çalışmayı reddetmişti. ABD ve AB, Filistinli direniş hareketi Hamas'ı "terör örgütü" olarak kabul ediyor.

Bunun üzerine Filistinli gruplar arasında çatışmaya varan gerginlikler yaşanmış ve Filistin Devlet Başkanı Abbas liderliğindeki Fetih Hareketi Batı Şeria'yı yönetimi altında tutarken, Hamas ise kontrolü sağladığı Gazze'de ikinci bir hükümet kurmuştu.

“İsrail”in son Gazze saldırısında Hamas’ın karşılık vermeyip, suskunluğunu koruması dikkat çekmişti. Ayrıca Sisi rejimi ile görüşmelerini sıklaştırması ve Fetih hareketi ile masaya oturmaya karar vermesi, “İsrail”, ABD ve AB’nin istediği çizgiye doğru ilerlediği yönde yorumlanıyor.