Faizi Banka Verirse Haram, Devlet Verirse Helal mi?
29 Aralık 2021

Faizi Banka Verirse Haram, Devlet Verirse Helal mi?

hizb-türkiye

Köklü Değişim Medya

Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu’nun 28 Aralık 2021 Salı günü gerçekleştirdiği Haftalık Gündem Değerlendirme Toplantısında dövize endeksli kur farkının caiz olup olmadığı konusu ele alındı. Toplantıda ayrıca Erdoğan’ın Yahudi toplumu ile görüşmesi ve mültecilere yapılan düşmanlık hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıda konuşan Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu Başkanı Mahmut Kar, hükümetin dövize endeksli kur farkı modeli normal zamanda uygulamaya konmuş olsaydı kur farkının faiz olduğunun tartışılmayacağını, bugün tartışılmasının sebebinin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önce “nas var” diyerek faizleri indirmeye başlaması, hemen sonrasında da kur farkı aldatmacasıyla faizleri örtülü bir şekilde artırması olduğunu söyledi.

Mahmut Kar şöyle konuştu: “Bunu da gördük. Kur’an ile, Allah’ın şeriatı ile konuşup sonra tam tersini yapan yöneticilere şahit olduk. Dün haram ve pis dediğini bugün temiz ve helal diyerek Müslümanlara altın tepside sunan yöneticiler gördük. Bu gözler daha neler görecek, bu kulaklar daha neler duyacak? Sadece yöneticiler mi ki? Hayır! Faizin her türlüsü haram olmasına rağmen, döviz kuruna endeksli faiz türünün caiz olduğunu iddia eden hocalar var. Bunlar lafı eveleyip geveleyip, devlet burada 3. taraf, bu sebeple devletin verdiği hibe sayılır diyorlar… Allah aşkına Hayrettin Karaman hoca söylesin! Kuran’ın hangi hükmüne, Resul’ün hangi sünnetine, sahabe efendilerimizin hangi icmasına, müçtehitlerin, fakihlerin hangi içtihadına dayanarak böyle bir fetva vermiş? Faizi banka verirse haram, devlet verirse helal sonucuna hangi delil ile varmış. Yoksa edille-i şeriyyeye yeni bir delil mi eklendi? Yöneticilerin sözleri, Cumhurbaşkanı’nın talimatları fıkıhta delil sayıldı da biz mi duymadık? Söyleyin bakalım! Devletin bankada vadeli hesaba para yatıranlara ekstra örtülü faiz vermesini hangi şer’i özür meşru hale getiriyor? Hangi şer’i özür faizi almayı, yemeyi Müslüman’a helal hale getiriyor? Söyleyin de bizde bilelim…”

Konuşmasının devamında Diyanet işleri başkanının konu ile ilgili sessizliğine de tepki gösteren Kar, “Kabuklu deniz yiyeceklerinin yenip yenmeyeceği konusunda fetva çıkarıp yayınlayan Diyanet kur farkı ile ilgili neden resmi açıklama yapmıyor? Diyanet yetkilileri neredeler? Faiz olan, haram olan bir uygulamaya yöneticiler teşvik edince, hüküm yöneticilerin ağzından çıkınca hak neden gizleniyor? Yoksa koltuk kaygısı mı var, görevden alınırlar diye mi korkuyorlar? Yoksa minareyi Cumhurbaşkanı çaldı, kılıfını Hayrettin Karaman hazırladı, bize de izlemek düşer mi diyorlar? Vallahi çok büyük yanlış yapıyorlar.” İfadelerini kullandı.

Mahmut Kar, son olarak alimlere, iktisatçılara kanaat önderlerine ve siyasetçilere çağrıda bulunarak şunları söyledi:

“Ey alimler, ey ilahiyatçılar, İslam İktisatçıları, ey kanaat önderi alim ve hocalar! Hizb-ut Tahrir olarak sizlere bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Şunu sakın unutmayın: Azabından korkulmaya Allah’tan daha layık hiç kimse yoktur. Eğer siz hakkı söylemezseniz batıl bu toplumun başına galebe çalar. Eğer mal, mülk ve şöhretinizin eksilmesinden korkuyorsanız bilin ki ahiret nimetleri daha güzeldir. Eğer doğru yoldan sapar ve hakkı gizlerseniz bu ümmete bu halka ihanet etmiş olursunuz. O halde Allah’ın dinini yüceltmeye çalışın. Hayatınızı izzetli kılmak istiyorsanız O’nun hükümlerini haykırın, o hükümlere çağırın ve İslam dışı beşerî hükümlerden kaçının.”

Mahmut Kar Gündem Değerlendirme Toplantısında ayrıca İzmir’de üç Suriyeli gencin yakılarak öldürülmesi, Zafer Partisi genel başkanı Ümit Özdağ’ın ırkçılık yaparak mültecileri hedef göstermesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yahudi varlığı “İsrail”le normalleşme çabalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Konuşma metninin tamamını okumak için tıklayın

------------

#YenidenHilafet