Esed’in Meşruiyetine Adım Adım
22 Ekim 2019

Esed’in Meşruiyetine Adım Adım

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD’nin yaktığı yeşil ışıkla başlayan “Barış Pınarı Harekatı” adım adım Suriye halkının celladı Esed’in meşruiyetine doğru evrildi. 120 saatlik ateşkes bugün 22:00’de doluyor. Verilen sürenin sona ermesinden önce gerçekleşecek Putin-Erdoğan görüşmesinde Esed’in meşruiyeti lehine bir adım daha atılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Bugün Rusya'nın Soçi kentinde kritik Putin-Erdoğan, görüşmesi gerçekleşecek. Görüşmenin ana gündem maddesi, Barış Pınarı Harekatı ve YPG'nin Suriye rejimine bıraktığı bölgeler olacak.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde kurmak istediği güvenli bölge için başlattığı Barış Pınarı Harekatı'na, Washington ile varılan mutabakat çerçevesinde verilen 5 günlük ateşkesin dolmasına saatler kala, Rusya'nın Soçi kentinde kritik bir görüşme gerçekleşecek.

Lavrov: “Türkiye ile Suriye (Esed) Arasında Diyalog Kurulması Gerekli”

ABD’nin yaktığı yeşil ışıkla başlayan operasyon sonucunda YPG/PKK’nın Esed rejimine entegrasyonu için ilk adım atılmış oldu. 30 bin tır silahın da Washington’ın hedeflediği gibi Esed rejiminin güçlendirilmesi için gönderildiğini sahada oluşan son durum özetliyor. Bu silahların Suriye topraklarında kalabilmesi için Türkiye’nin diyalog başlatacağı zorba Esed rejiminin kontrolüne verilmesi ön görülüyor. Sahadaki son gelişmeler, Rusya-YPG-Esed işbirliği, başlatılan taktiksel operasyonun sebebini de ortaya koymuş oldu.

Bu konu hakkında dün bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Adana mutabakatına vurgu yaparak, Türkiye ile Esed rejimi arasında diyalog kurulmasının gerekli olduğunu açıkladı.

Bu açıklamalar ışığında Lavrov, bugün gerçekleşecek Putin-Erdoğan zirvesinin anafikrini de beyan etmiş oldu.

Lavrov’un açıklaması şöyle:

"Türkiye ile Suriye Arap Cumhuriyeti arasında diyalog kurulması tabii ki gerekli. Bu hususta biz de destekleyici rolü oynamaya, söz konusu teması teşvik etmeye hazırız.

Ankara ile Şam arasında diyaloğun, 1998'de imzaladıkları Adana Mutabakatı'na dayandırılması gerektiği açık. Nihayetinde taraflar temasları esnasında söz konusu mutabakatı bir biçimde netleştirmek ya da onda birtakım değişiklikler yapmayı gerekli görür, bunu karşılıklı olarak kabul edilir bulurlarsa, bu onların kararı olur, tabii ki biz de bunu kabul eder ve destekleriz.

Taraflardan her ikisi de (Türkiye-Suriye) Rusya'nın onlara bu süreçte yardımcı olmasını istediklerini gösterdi. Mevcut durumda en iyisi olduğunu düşündüğümüz pozisyonumuz şudur: Suriye topraklarındaki Kürt yapılarının hepsi Suriye'nin yasal çerçevesi, yani anayasası içine oturtulmalı. Böylece, Suriye topraklarında yasadışı bir silahlı oluşumun kalmayacağı bir duruma varmak istiyoruz. Böylelikle de Suriye topraklarından ne Türkiye ne de diğer komşu ülkelere bir tehdit gelecek.”

Lavrov, bu açıklaması ile Türkiye’nin sıkıntılarının diktatör Esed rejiminin tüm Suriye’de kontrolü sağlaması ile giderileceğini ifade etmiş oldu.

Ayrıca Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun, “Şimdi atılan adımların, Türk ve ABD’li meslektaşlarımızla olan işbirliğimizin bölgedeki güvenlik ve istikrarı arttırmasını umuyoruz” içerikli dünkü açıklaması da ABD ile Rusya’nın Suriye’de ortak hareket ettiğini ve hedeflerinin Esed rejimini ayağa kaldırmak olduğunu ortaya koyuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kritik görüşme öncesi, “Bu seyahatte Sayın Putin ile süreci ele alacak, ondan sonra da atılması gereken adımları inşallah atmış olacağız” açıklamsında bulundu.

ABD güçlerinin çekilmesiyle birlikte, Barış Pınarı Harekat bölgesi dışında kalan alanların büyük bölümü rejim güçlerinin kontrolüne geçti. Rusya destekli rejim güçleri, Fırat'ın batısında Menbiç'te, doğusunda ise Kobani, Ayn İsa, Tel Tamer, Haseke ve Kamışlı'ya bayraklarını çekti.

Trump’ın açıklamaları Suriye’deki kontrolü elinde tuttuklarını ortaya koyuyor. Bu süreç içinde Esed ile YPG’nin yakınlaşması da ABD’nin kontrolünde gerçekleşen bir manevra.

Trump bu manevrayı şöyle özetlemişti:

"Ben biraz kavga etmeleri gerekiyor dedim. Okul bahçesindeki iki çocuk gibi kavga etmelerine izin vereceksiniz, sonra da ayıracaksınız. Birkaç gün kavga ettiler ve oldukça şiddetliydi"

ABD bu çatışma sonrası Türkiye’yi masaya oturtup, yaptığı anlaşma ile müttefiği YPG’yi koruma altına alırken, aynı zamanda uzun zamandır planladığı Esed ile YPG’nin birleşmesi hedefine de ulaşmış oldu.

Trump dünkü açıklamasında, gerekirse 120 saatlik ateşkesin uzatılabileceğini de söyledi.

Bugün gerçekleşecek Putin-Erdoğan görüşmesinden, Esed’in meşruiyeti için atılacak adımların çıkması sürpriz olmayacak. Sahadaki dengeler yıllar içerisinde “Astana Üçlüsü”nün sayesinde katil Esed rejiminin lehine değişirken, bugünkü görüşmede asıl hedefte olan İdlib’in de görüşüleceği tahmin ediliyor.